Rusya-Ukrayna krizine dünyadan tepkiler: Adım adım savaşa

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya'dan yanıt bekliyoruz. Önerilerimizi gönderdik. Silahsızlanma herkesin iyiliğinedir. Ancak henüz bir yanıt almadık" dedi. Liderlerden savaş ihtimaline yönelik açıklamalar peş peşe geliyor.

GİRİŞ 17.02.2022 19:31 GÜNCELLEME 17.02.2022 22:07
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dünyanın gözü kulağı Ukrayna-Rusya sınırında yaşanan gelişmelerde. iki ülke arasında yaşanan gerilim bölgede savaş ihtimalini giderek kuvvetlendiriyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanlar toplantısının ardından Rusya-Ukrayna krizi hakkında açıklamalarda bulunurken, liderlerden bölgede yaşananlarla ilgili açıklamalar peş peşe geliyor.

Stoltenberg'in açıklamasından öne çıkanlar;

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı yapmak için bir bahane aradığını biliyoruz. Rusya'nın Ukrayna sınırında bugüne kadar hiç görmediğimiz bir askeri sevkiyat yaptığını görüyoruz. Şu anda bir saldırıya geçmek için bahane aradığını biliyoruz. Rusya'ya geri çekilme çağrımızı yineliyoruz

"BİZ DİPLOMASİYE İNANIYORUZ"

"Rusya'yı bilgi kirliliği yapmakla suçladınız, onlarda aynı suçlamayı yapabilir mi?" sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, "Şimdiye kadar sahadaki olaylar, olgular ortada. Ticari uydular yoluyla ne olup bittiğini görebiliriz. Rusya'nın birlikleri görüyoruz ancak niyeti konusu belirsiz. Daha önce de Ukrayna'ya saldırmış oldukları için kaygımız ciddi düzeyde. Eğer güç kullanacak olursa bu Rusya için büyük bir tehdit olacaktır, biz Ukrayna'nın yanındayız. Rusya'nın bu agresif tutumu karşısında biz diyalog çağrımızı sürdürüyoruz, biz diplomasiye inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"BİZ DE BUNU BEKLİYORUZ"

"Sahada bundan sonra neler olmalı ki NATO gerginliğin dindiğine inansın?" sorusunu yanıtlayan Stoltenberg şöyle konuştu;

"Gerçek bir geri çekilme görmemiz gerekiyor. Bir takım askerler içeri girdi, bazıları geri çekildi ama temele baktığımızda asker sayısı arttı. Burada bir hareketliliğin olması askerlerin çekildiği anlamına gelmiyor. Şu anda bunu görmüş değiliz ancak bu değişebilir, biz de bunu bekliyoruz. Dileriz bundan sonraki dönemde Rusya, dediğini yapabilir."

Rusya'nın ABD'ye güvenlik garantileri hakkındaki yanıtı hakkında konuşan Stoltenberg, "Biz Rusya'dan yazılı bir cevap bekliyoruz, bir taslak elimize geçti. Rusya'nın NATO ile imzalamak istedik güvenlik maddelerini içeren bir taslak. Misiller, füzeler, silahların konuları gibi maddeler yer alıyor. Hem NATO müttefiki, hem Rusya için önemli kararlar alınabilir. Önerilerimizi ilettik, Daha önce yaptığımız gibi müzakere masasına oturursak iyi kararlar alabiliriz. Şimdi Rusya'dan cevap bekliyoruz henüz cevap gelmiş durumda değil. Gerginliğin en üst düzeyde olduğu dönemde görüşmemiz önemli. Herkes kaygılarını dile getirir ve sonuç alınabilir." dedi.

Rusya'nın Ukrayna sınırı yığdığı askerler hakkında, "Bunun normal bir askeri tatbikat olmadığını düşünüyoruz, askeri bir işgale geçebilirler. Bu sebepler ötürü Rusya'ya çağrılarımızı yineliyoruz. Hiçbir zaman gerginliği azaltmak ve siyasi çözüm bulmak için geç değil." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, "Müttefiklerimizin korunması ve savunması için elimizden geleni yapacağız. NATO olarak diplomasiye, diyaloğa inanıyoruz. İyi niyetle Rusya'yı görüşmeye çağırıyoruz" dedi.

"RUSYA'NIN EYLEMLERİNİ TAKİP EDECEĞİZ"

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Rusya'nın eylemlerini ve sözlerini dikkatle takip etmeye devam edeceğiz. Başından beri diyaloğa açık olduğumuzu söyledik." dedi.

Austin, "Rusya daha fazla asker yığıyor. Gidişatı Putin'in tutumu belirleyecek. İttifak olarak biz gerekeni yapacağız ama her zaman için barışa kendimizi adamış durumdayız" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA VE GÜRCİSTAN İLE DE GÖRÜŞÜLDÜ

Bugünkü toplantılarda Ukrayna ve Gürcistan ile de görüştüklerini ifade eden Stoltenberg, Rus saldırganlığının devam eden tehdidini, Karadeniz bölgesindeki kötüleşen güvenlik durumunu ve NATO'nun her iki ülkeye yönelik güçlü siyasi ve pratik desteğini ele aldıklarını açıkladı.

NATO ve müttefiklerinin Ukrayna’nın kendini savunma kabiliyetini artırmasına yardım ettiğini belirten Stoltenberg, “Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde Rus güçlerinin varlığını da görüştük. Ve Rus Duması'nın Donetsk ve Luhansk'ın bölgelerinin tanınmasını öneren oyunu. Hepimiz bunun Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin daha açık bir ihlali olacağı konusunda hemfikiriz” dedi.

“MÜTTEFİKLER, NATO'NUN KAPISININ AÇIK KALMAYA DEVAM ETTİĞİNİ TEYİT ETTİ”

NATO üyeliğine ilişkin alınacak bir kararın, NATO müttefiklerine ve aday ülkelere ait olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Bugün müttefikler, NATO'nun kapısının açık kalmaya devam ettiğini teyit etti. NATO üyeliğine ilişkin herhangi bir karar NATO müttefiklerine ve aday ülkelerine aittir başka hiç kimseye değil. Her ulusun kendi yolunu seçme hakkı, Avrupa ve transatlantik güvenliği için kesinlikle temeldir. Ve saygı duyulmalıdır. NATO müttefikleri, hem Gürcistan hem de Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini yinelediler. Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında ve Gürcistan olmadan Gürcistan hakkında karar verilemez” şeklinde konuştu.

“MÜTTEFİKLER, ORTAK BİR ZEMİN BULMAYA HAZIRLAR”

Gerginlik zamanlarında diyaloğun daha da önemli olduğu konusunda hemfikir olduklarını ifade eden Stoltenberg, “NATO, Rusya ile iyi niyetle ilişki kurmaya açık olmaya devam ediyor. Müttefikler, NATO-Rusya Konseyi'nde Rusya ile masaya oturmaya, çok çeşitli konuları ele almaya ve ortak bir zemin bulmaya hazırlar” dedi.

FİNLANDİYA, İSVEÇ VE AB İLE DE BİR ARAYA GELİNDİ

Stoltenberg ayrıca, bakanlar toplantısının son oturumunda yakın ortakları Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliği (AB) ile bir araya geldiklerini ifade ederek, “Aynı değerleri paylaşıyoruz. Aynı zorluklarla karşı karşıyayız. Ve Ukrayna ve çevresindeki kriz hepimizi etkiliyor. Bu nedenle, birlikte çalışmaya devam etmemizin ve bu krizi barışçıl bir çözüme ulaştırmak için birbirimizin çabalarını tamamlamamızın şimdi daha da önemli olduğu konusunda hemfikiriz” şeklinde konuştu.

BORİS JOHNSON'DAN SAHTE BAYRAK VURGUSU

İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna'da bir anaokuluna yapılan saldırının "Ukraynalıları itibarsızlaştırmak için tasarlanmış bir sahte bayrak operasyonu" olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bir askeri üsse yaptığı ziyarette, Ukrayna'daki gelişmelere değindi.

Johnson, "Keşke herkese bu konuda daha iyi haberler verebilseydim ancak size şunu söylemeliyim, tablo çok acımasız olmaya devam ediyor" dedi.

Anaokuluna yönelik saldırıya işaret eden Johnson, "Bugün, eminim zaten anlamışsınızdır, bir anaokulu, Ukraynalıları itibarsızlaştırmak ve bir Rus eylemi için sahte provokasyon oluşturmak için tasarlanmış bir sahte bayrak operasyonu kapsamında bombalandı" diye konuştu.

"BU TARZ OLAYLARIN YAŞANMASINDAN KORKUYORUZ"

İngiltere Başbakanı, gelecek birkaç gün bunun gibi daha çok olayın yaşanmasından çok korktuklarını da kaydetti.

Ukrayna ordusu sabah saatlerinde, ülkedeki Rus destekli güçlerin Luhansk bölgesindeki bir köye top atışı yaptığı ve saldırıda bir anaokulunun vurulduğu açıklanmıştı.

ENDİŞEYE NEDEN OLUYOR

Ukrayna-Rusya sınırının yanı sıra Belarus ve işgal altındaki Kırım'da sayıları 100 bini geçen Rus askerleri ile Karadeniz'deki Rus savaş gemileri endişeye neden oluyor.

NATO ülkeleri Rusya'yı olası bir işgale karşı uyarırken, Moskova Ukrayna'yı işgal etme planları olmadığını öne sürüyor.

Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya alınmamasını talep ediyor, ittifak ise "açık kapı" politikalarının devam edeceğini söylüyor.

İTALYA: HER İHTİMALE KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

İtalya Başbakanı Mario Draghi, AB) ülkeleri liderlerinin Brüksel'de Rusya-Ukrayna krizine ilişkin yaptığı toplantının ardından basına değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri yığınak yapmasından sonra artan gerginlikte mevcut durumun birkaç gün öncesiyle aynı olduğunu belirten Draghi, "Bölgede şu an için gerilimin düşürmeye yönelik ciddi bir gelişme olmadı. Bu nedenle her ihtimale karşı hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Draghi, Rusya’yı bu süreçte en çok etkileyen şeyin ise beklentilerin aksine NATO'nun daha birlik içinde olması olduğunu ifade ederek, "Güçlü caydırıcılık stratejimizi sabit tutmamız ve zayıflık göstermememiz gerekiyor" diye konuştu.

PUTİN İLE GÖRÜŞME İSTEĞİ

İtalya Başbakanı, Atlantik İttifakı'nın kuruluş ilkelerinden vazgeçmeyeceklerini, bununla birlikte diyaloğu mümkün olduğunca açık tutmak gerektiğini söyledi.

Draghi, dün telefonda görüştüğü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, kendisine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşma imkanını ve İtalya'nın bu konuda yardım edip etmeyeceğini sorduğunu aktardı.

AMAÇ ZELENSKİY İLE PUTİNİ AYNI MASAYA OTURTMAK

Buna benzer isteklerin AB Konseyindeki diğer isimlerden de geldiğini anlatan Draghi, "Kolay olmayacak ancak amaç, Zelenskiy ile Putin'i bir masaya oturtmak. Bütün ikili kanallar, NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Normandiya Formatı, azami kararlılıkla kullanılması gereken diyalog kanallarıdır" dedi.

İtalyan basınına göre, Başbakan Draghi, Putin ile görüşmek üzere yakında Moskova'ya gidecek.

SCHOLZ: TEHDİT EDİCİ VE ZOR BİR DURUM

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) Afrika Birliği Zirvesi için gittiği Brüksel'de yaptığı açıklamada, AB liderleriyle bölge barışı ve Ukrayna'ya ilişkin güvenlik durumunu ele aldıklarını belirtti.

Ukrayna krizine çözüm bulmaya ilişkin çabaların da konuşulduğunu ifade eden Scholz, birlikte hareket edilmesi konusunda mutabık kalındığını vurguladı.

Scholz, Ukrayna'ya karşı askeri saldırı olması durumunda bunun sonuçları olacağının ve yaptırımlarla karşılık vermeye hazır olduklarının altını çizerek, aynı zamanda var olan diplomatik imkanları da kullanacaklarını söyledi.

"BU KONUDA SAF OLUNMASI LAZIM"

Scholz, "İkisini de yapıyoruz. Aynı zamanda, Ukrayna sınırı boyunca çok sayıda (Rus) askerinin ve askeri gücün konuşlandığını biliyoruz. Bu tehdit edici ve zor bir durum. Bu konuda saf olunmaması lazım" dedi.

Krizde dikkatli olmayı sürdüreceklerini belirten Scholz, Ukrayna sınırında, bir işgalin yapılabilmesi için yeteri kadar askerin bulunduğunun göz ardı edilemeyeceğini, bu durum devam ettikçe dikkatli olmaya ve birlikte hareket etmeye devam edileceğini söyledi.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, BM Güvenlik Konseyi'ne brifinginde, Ukrayna ve Rusya arasındaki yeni ateşkes ihlallerinin endişe verici olduğunu söyledi.

DiCarlo, "Gerçek şu ki mevcut durum son derece tehlikeli. Tüm taraflara maksimum itidal göstermesi çağırısı yapıyoruz" dedi.

Ukrayna'nın doğusunda 2014'ten beri 14 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve yeni bir çatışma olasılığının kabul edilemeyeceğini vurgulayan DiCarlo, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısı yaptı.

YORUMLAR 8
  • umut65 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya vuracak. bunuda not alın 3 dünya harbi MELHAMEİ KÜBRA kardenizde başlayıp amik ovasına kadar inecekler bu sarı kafalar en sonunda patlatacakklar savaşı
    Cevapla
  • Tarih yazarı. 26 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD el atığı her yer viran oluyor, her dediği, dolan, iftira, utanması hiç yok, ne onunla nede onsuz.kafaya koymuş illaki rusya yi parçalayacak sonra iran ve nihayet çin, hedef dünyada tek güç olmak, ha irani israil için yok etmek istiyor,
    Cevapla
  • Mehmet cevirgen 37 2 yıl önce Şikayet Et
    Müftefikleri koruma hakkımız diyor nato ukraine nato üyesi değilki nasıl olacak ukraineyi savaşa sokacaklar başıda abd çekiyor
    Cevapla
  • Namyelüs 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD,Ukrayna'da bir savaş başlatabilmek için her yolu deniyor.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato Ukraine destek ciktigi gibi türkiyeye cikmadi türkiye nato dan ayrilmali deniz kara hava bogazlar nato ya kapatilmali rusya tek basina nato ya kafa tutuyor nükleer silahin önemi burda olmasa nato rusyayi yutar saldiriya gecerdi rusya ile iliskiler askeri dahil gelistirilmeli batidan türkiyeye dost müttefik olmaz olamaz bunu anlamak gerek
    Cevapla
  • Seyit Ali GELMEZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne ayıdan dost, olur ne de BATI'dan, 0(ABD VE AB) biz kendimiz güzlenmezsek, herkes şamar oğlanına çevirir. Ya osmanlının son dönemi gibi, yada 1960-2016 yılları arasına döndürürler....
    Cevapla
  • enver 2 yıl önce Şikayet Et
    boş boş yorum yapıyorsunuz ya
    Cevapla
  • Yusuf 2 yıl önce Şikayet Et
    aynen NATO hiç bir zaman Türkiye de destek olmadı Türkiye'nin yerinde olsam Rusya'ya destek veririm bakın görün Avrupa ve Amerika nasılda Türkiye'den yana oluyor! Türkiye için tam fırsat!!!! NATO dan ayrılmalı! ve Rusya'ya destek vermeli!!!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş gelişme! Beşiktaş, Nuri Şahin'le masaya oturuyor!
Gabar’a iki yeni sondaj kulesi geliyor! 40 tır ile taşınacak