Ukrayna'nın 30 yıllık pişmanlığı: Dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücüydü

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ukrayna, 5 bine yakın nükleer silahı Moskova'ya teslim etti. Bugün Kiev bu silahları hala elinde tutuyor olsaydı, belki de Rusya'nın işgali söz konusu bile olmayacaktı

Ukrayna'nın 30 yıllık pişmanlığı: Dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücüydü
Ukrayna'nın 30 yıllık pişmanlığı: Dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücüydü
GİRİŞ 25.02.2022 18:24 GÜNCELLEME 25.02.2022 20:00
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

 
Haber7 Özel

Bundan otuz yıl önce bağımsızlığına yeni kavuşan Ukrayna, dünyanın üçüncü büyük nükleer gücüydü.  

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Moskova tarafından Ukrayna topraklarında binlerce nükleer silah geride bırakılmıştı.

Karşılığında ABD, İngiltere ve Rusya, Budapeşte Muhtırası olarak bilinen 1994 tarihli bir anlaşmada Ukrayna'nın güvenliğini garanti edeceklerdi.

5 BİNE YAKIN NÜKLEER SİLAH MOSKOVA'YA DEVREDİLDİ

Nükleer silahların azaltımı süreciyle başlayan görüşmelerde Kiev Hükümeti, 1.900 adet stratejik ve 2.650 ila 4.200 arasında tahmin edilen sayıda taktik nükleer silah silahları “güven koşuluyla” Moskova’ya devretti.

Ukrayna’nın sahip olduğu nükleer silah sayısının günümüzde Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, Pakistan, İsrail gibi ülkelerin toplamından katbekat fazlaydı.

Gözler Rusya'nın ele geçirdiği Çernobil'de... 'Avrupa için en büyük tehditlerden biri'Gözler Rusya'nın ele geçirdiği Çernobil'de... "Avrupa için en büyük tehditlerden biri"

Fransa'dan Putin'e nükleer mesaj!Fransa'dan Putin'e nükleer mesaj!

HİROŞİMA'YA ATILAN BOMBADAN DAHA GÜÇLÜ

Askeri üslerindeki yeraltı silolarında, her biri Hiroşima'yı yerle bir eden bombadan çok daha güçlü olan 10 termonükleer savaş başlığı taşıyan uzu menzilli füzeler bulunuyordu.

Diplomatlar ve barış aktivistleri, Ukrayna'nın bu hamlesini, dünyaya örnek bir davranış olarak gösteriyordu.

Ancak tarih, nükleer silahlardan arınmanın, ülke hükümeti ve ordusu arasındaki iç çatışmalar, geri dönüşler ve anlaşmazlıklarla sarsılan kaotik bir karışıklık olduğunu gösteriyor.

Çünkü o dönemde, Rus saldırganlığını caydırmanın tek güvenilir yolu Ukrayna'nın atom bombalarını barındırması olarak görülüyordu.

KİEV'İN BÜYÜK PİŞMANLIĞI

Bugün Ukrayna'nın bomba yapmak için gerekli malzemeleri üretmenin veya temin etmenin herhangi bir yolu yok. Öyle olsa bile, Rus birlikleri ülkeyi kuşatmış haldeyken bu mümkün gözükmüyor.

Ukrayna eski Savunma Bakanı Andriy Zahorodniuk, "Yeteneklerimizi (nükleer silahlarımızı) boş yere onlara verdik" sözleriyle, durumu özetliyor adeta.

Ukrayna Parlamentosu'na seçilen eski bir nükleer üs komutanı olan Vladimir Tolubko, Kiev'in atom gücünden asla vazgeçmemesi gerektiğini savunuyordu.

Nisan 1992'de mecliste, Ukrayna'nın kendisini nükleer olmayan devlet ilan etmesinin 'romantik ve erken' bir davranış olduğunu söyledi. 

Yine 1993 yazında, Chicago Üniversitesi'nden John J. Mearsheimer, Ukrayna'da 'barışı korumak' için nükleer cephaneliğin zorunlu olduğunu, caydırıcılığın, Ukrayna ile kötü bir geçmişi olan Rusya'nın işgalini engelleyecek bir unsur olduğunu savunuyordu.

Nükleer silahları teslim eden Ukrayna, güvenlik garantisi istedi. 1994'te Moskova'da yapılan toplantıya Rusya, Ukrayna, İngiltere ve ABD katıldı, burada anlaşma imzalandı. 

Budapeşte Anlaşması'na göre, hiçbir ülke Ukrayna'ya karşı güç veya tehdit kullanamayacak, egemenliğine saygı duyacak. Anlaşmada ayrıca, imzacıların Ukrayna'ya yardım için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde derhal harekete geçeceği sözü de verildi.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Putin, 'ben imzalamadım' diyerek bu anlaşmayı reddediyor, geçersiz addediyor.

Mart 2014'te Rusya tehlikesini sezen eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Vladimir Ohrizko, ülkesinin artık nükleer statüsünü yeniden kurmak için ahlaki ve yasal hakka sahip olduğunu savundu.

Temmuz 2014'te aşırı milliyetçi bir meclis bloğu, cephaneliğin yeniden kazanılması için bir yasa tasarısı sundu. O yıl yapılan bir anket, halkın yüzde 50'sinin nükleer silahlanmaya onay verdiğini gösterdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 106
  • tober 61 2 yıl önce Şikayet Et
    BATININ her zamanki gibi ikiyüzlülüğü sen nükleer güçlerini moskova ya teslim et gerekirse biz sizi koruruz ve sonuç ortada
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya şimdi bu nükleer silahları fırlatarak iade ederse ne olacak?
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Akıncığım tahrik insana herşeyi yaptırır bunu unutma!!! Karşındakiler pekte merhamet sahibi insanlar değil her iki taraf ateşle oynuyor çıkar menfaat dedinmi bak ülkeler birbirini nasılda kışkırtıyor tedbirli olmak gerekir akıncığım ha! fitneyi ve parayı seven hangi kavim Akıncığım ? Salgında başaramadılar 1 milyar nüfusa indirmeyi kitlesel savasla deneme peşindeler .. Kim bunu isteyen acaba ?
    Cevapla
  • akın 2 yıl önce Şikayet Et
    nereye fırlatıyor ya cahil cahil konuşmayın
    Cevapla
  • xray 2 yıl önce Şikayet Et
    Neden yerli ve milli silah teknolojisi olmalı? Neden abd ve avrupa bize nükleer santral teknolojisi bile vermiyor? Neden bize nükleer uzun menzilli füze ve silah üretirmiyorlar? Abd bizim stratejik düşmanımızdır. Rusyayı bilmem ama abd ile eninde sonunda savaşacağız. Bu nedenlerin temelinde hep abd var.
    Cevapla
  • Hepsi gerçek 2 yıl önce Şikayet Et
    Konvansiyonel silahlarla ülkemizi büyük güçlere karşı koruyamayacağımız ortaya çıktı. Aç yada tok kaldık bu silaha sahip olmamız şart artık
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Nükleher silah yapalim çaydiriçilimiz olsun yarın bizede saldırırlar Nükleher şart rusyada kimyasal silah var en az 1000 tane füzesi var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız