Rusya'nın Ukrayna işgali 11. gününde! İşgal güçlerinde büyük zayiat

Rusya-Ukrayna savaşının 11'inci gününde bölgeden haberler gelmeye devam ediyor. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar...

GİRİŞ 06.03.2022 18:50 GÜNCELLEME 07.03.2022 08:54
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Rusya Ukrayna savaşında bugün 11. güne girilirken bölgedeki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Bu sabah Ukrayna'nın stratejik liman kenti Mariupol, Rus güçleri tarafından ablukaya alındı. Rusya, Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko'nun çağrılarına cevap vererek, bölgedeki sivillere insani koridor açılması için ateşkesi kabul etti. Tahliyeler Türkiye saati ile saat 12:00'de başladı ancak Ukrayna Rusya'nın ateşkese uymadığını belirterek tahliyeleri durdurdu.

Putin akşam saatlerinde zehir zemberek açıklamalarda bulunurken üçüncü tur müzakereleri konusunda da tarih netleşti. Ukraynalı müzakereci David Arakhamiya, "Rusya ve Ukrayna Pazartesi günü düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili üçüncü tur müzakereleri gerçekleştirecek" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının 11'inci gününde dakika dakika yaşananlar...

01.00 Zelenskiy: "Silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz"

Zelenskiy, pazar akşamı yayımladığı video mesajında, "Hava savunmamızın bugün Ohmatdet (hastanesi) üzerinde düşürdüğü füzeyi, silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz. Altyapımızın yıkımını affetmeyeceğiz. Ve Tanrı da affetmeyecek. Bugün değil. Yarın değil. Asla." diye konuştu.

Rusya'nın sadece askeri savunma sanayi işletmelerinin bombalandığıyla ilgili açıklamalarının "kasıtlı bir cinayet olduğunu" kaydeden Zelenskiy, bu işletmelerin çoğunun on yıllar önce, Sovyetler Birliği döneminde, şehirlerin tam ortasında inşa edildiğini belirtti. Zelenskiy, "Oralarda binlerce insan çalışıyor. Yüz binlerce kişi yakınlarda yaşıyor. Bu cinayet. Kasıtlı cinayet." ifadesini kullandı.

00:15 İsveç'in gönderdiği askeri malzeme Ukrayna'ya ulaştı

İsveç devlet televizyonu SVT'ye açıklamada bulunan İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, Ukrayna'ya daha önce göndereceklerini açıkladıkları 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıdanın yerine ulaştığını belirtti.

İsveç Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, malzemenin nasıl gittiği yönünde güvenlik nedeniyle fazla bilgi verilemeyeceği bildirildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna ordusuna yaptıkları 50 milyon dolar para yardımının da yerine ulaştığını duyurdu.

23:50 İsrail, yüzlerce Ukraynalı Yahudi'yi 3 uçakla Tel Aviv'e getirdi

İsrail yönetiminin Ukrayna'da savaştan kaçan Yahudileri İsrail'e getirmek için başlattığı tahliye operasyonu kapsamında 300 kişilik Yahudi kafilesi Tel Aviv'e geldi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, yaklaşık 100 yetim Ukraynalı Yahudi çocuğu taşıyan uçaklardan birini havaalanında basına kapalı şekilde karşıladı.

Tahliyeler için Ukrayna'ya komşu Polonya, Moldova, Romanya ve Macaristan sınırı boyunca diaspora Yahudilerinin İsrail'e göçü anlamına gelen "Aliya" için 6 işlem istasyonu açan Yahudi Ajansı, Yahudi kafilesini, Aliya istasyonlarındaki prosedürlerin tamamlanmasının ardından Polonya üzerinden İsrail'e getirdi.

Kafileyle gelenlerin çoğunu, arkalarında eşlerini ve yakınlarını bırakarak küçük çocuklarıyla gelen genç anneler ve yaşlılar oluşturdu.

23:20 Ukrayna'dan 204 Türk vatandaşı daha tahliye edildi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 204 Türk vatandaşının daha Ukrayna'dan tahliye edildiğini duyurdu.

Ukrayna'dan 204 Türk vatandaşı daha tahliye edildi

Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, bugün Ukrayna’dan 204 Türk vatandaşının daha yola çıktığını ve tahliye edilen vatandaşların sayısının 11 bin 841'e ulaştığını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu "Yolunuz açık olsun. Vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi için planlamalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

23:00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı: "Rusya, insani koridorun açılmasını engelledi" 

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakan İrina Vereşuk, Rusya’nın yine, çatışmaların sürdüğü Mariupol’da insanların tahliyesi için insani koridorun açılmasını engellediğini belirtti.

Vereşuk, yaptığı açıklamada, dün tarafların Mariupol'da tahliye koridorunu açma konusunda anlaştığını, ancak sabah saatlerinde saldırıların başladığını ve tahliyenin yapılamadığını kaydetti.

22:40 Rusya, Harkov’da televizyon kulesi vurdu.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekat devam ederken, akşam saatlerinde de Rus birlikleri, Ukrayna’nın Harkov kentinde bulunan televizyon kulesini vurdu. Harkov bölge yönetimi, kentin televizyon yayınsız kaldığını ve televizyon kulesinin hasar aldığını açıkladı.

TIKTOK RUSYA'DA BAZI HİZMETLERİNİ ASKIYA ALDI

22:20 Dünyaca ünlü sosyal medya platformu TikTok, “sahte haber” yasası nedeniyle Rusya'da bazı hizmetlerini askıya aldı.

21:50 Kiev yakınlarında Rus saldırılarında 2'si çocuk 8 kişi öldü

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki çatışmaların sürdüğü İrpin şehrinden vatandaşların tahliyesi sırasında Rusya’nın saldırısı sonucu sekiz kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

İrpin Belediye Başkanı Aleksandr Markuşin, yaptığı açıklamada, İrpin’deki vatandaşların tahliyesi sırasında, Rus ordusunca açılan ateş sonucunda ikisi çocuk sekiz kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Markuşin, "Rus işgalciler sivillere ateş açtı. Bir aile öldü. Gözlerimin önünde iki çocuk ve iki kişi yaşamını yitirdi. Bugünkü bombardımanda toplam sekiz sivil yaşamını yitirdi." ifadesini kullandı.

21:20 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi,, "İran, ülke liderinin (Ali Hamaney) dediği gibi savaşa karşıdır. Savaş ne kadar erken biterse bölge ve ulusların faydasınadır. Böylece insanlar için oluşan risk, zarar ve zorluk azalacaktır." dedi.

19:25 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna'daki son durum ele alındı.

19:15 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna askeri uçaklarının sınır ülkelerdeki havaalanlarını kullanmasının bu ülkelerin silahlı çatışmaya dahil olması olarak kabul edileceğini bildirdi.

UKRAYNA ASKERİ HAVAALANI UZUN MENZİLLİ HASSAS SİLAHLARLA DEVRE DIŞI BIRAKILDI

18:45 Rusya Savunma Bakanlığı, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığını bildirdi.

17:15 ABD Başkanı Biden'ın Rusya'ya yönelik tavrını eleştiren Donald Trump'tan ilginç bir öneri geldi. Trump, "Rusya'yı bombalayıp suçu Çin'e atalım" dedi.

Ukrayna'da Rus saldırısının öncesi ve sonrasıUkrayna'da Rus saldırısının öncesi ve sonrası

16:00 Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıların ardından Moskova'ya yönelik yaptırımlar ağırlaşıyor. Birbiri ardına gelen yaptırım açıklamalarından sonra, Rusya Merkez Bankası, ihracatçılardan döviz kazançlarını satmamalarını istedi. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle, Rus şirketlerine "dost olmayan" ülkelerdeki şirketlere borçlarını ruble cinsinden ödemelerine izin verildi.

ZELENSKİY'DEN YENİ AÇIKLAMA

15:40 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Vinnitsya kentine 8 füze saldırısı yapıldı, buradaki havalimanı tamamıyla tahrip edildi" açıklamasını yaptı.

14:30 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy yeni bir video paylaştı. Mücadelede kararlılık mesajı veren Zelenskiy "Dünyanın gökyüzünü Rus füzelerine kapatacak gücü var" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy paylaştığı yeni videoda Ukrayna halkına "Ukraynalılar! Yarınımızı artık kazandık. Ama hala bugünümüz için savaşıyoruz. Yaşam ve kölelik arasında seçim yapıyoruz ve savaşıyoruz" dedi.

"Dünyanın gökyüzünü Rus füzelerine kapatacak gücü var" diyen Zelenskiy, her gün birçok devletin liderleriyle, iş dünyasının liderleriyle konuştuğunu söyledi.

"Bunlar güvenimizi artıran konuşmalar. Çünkü dünya iyiliğin tarafındaysa asla karanlığa düşmeyecektir."

"İŞGAL OPERASYONU UZUN ZAMANDIR HAZIRLANIYORDU"

Ukrayna halkına seslenen Zelenskiy, ülkeyi yeniden inşa etmeye hazır olduklarını söyledi.

"Ukraynalılar! 11 gündür savaşıyoruz. Özgürlük için. Devlet için. Biz sabrettik. Ülkemizi nasıl yeniden inşa edeceğimizi şimdiden biliyoruz."

Esir düşen Rus askerlerinin harita ve planlarını ele geçirdiklerini söyleyen Zelenskiy, bu planlara dayanarak işgal operasyonunun uzun zamandır hazırlandığını vurguladı.

"Hep birlikte bu işgale dayandık. Hep birlikte Ukrayna'yı savunacağız. Bu sadece öylesine bir söz değil bu bizim gerçeğimiz ve bundan kimse şüphe duymasın çünkü biz bu gücü köklerimizden alıyoruz. Bugün Herson'da olan şeyler bütün Ukrayna'nın ruhunu gösteriyor. İşgalcilere silahsız bir şekilde karşı çıkıp 'biz Ukraynayız' dediler. İşte Ukrayna budur! Cesur halkım biz asla düşmana topraklarımızı vermeyeceğiz."

13:30 Ukrayna’nın Mariupol Şehir Valiliği, bugün insani yardım koridoru üzerinden kentten sivilleri tahliye etmeye başlayacaklarını duyurdu.

Valiliğin Telegram kanalından yapılan açıklamaya göre, bugün (6 Mart) 10.00-21.00 saatleri arasında bölgede ateşkes rejimi uygulanacak.

Açıklamada, "Bugün saat 12.00’den itibaren kentte sivil nüfusun tahliyesi başlıyor. İnsani yardım koridoru olarak Mariupol, Portovskoe, Manguş, Respublika, Rozovka, Bilmak, Pologi, Orehov ve Zaporojiye güzergahı seçildi." ifadeleri kullanıldı.

13:00 Rusya'nın Ukrayna işgalinin 11'inci gününde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

12:00 BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'da 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

11:30 Ukrayna, 24 Şubat'ta başlayan Rusya'nın saldırılarda verdiği kayıplara dair verileri güncelledi.

Açıklamaya göre, 6 Mart'a kadar geçen sürede 11 binden fazla Rus askeri hayatını kaybetti, 44 uçak, 48 helikopter, 285 tank, 985 zırhlı araç, 109 topçu sistemi, 447 araç, 60 yakıt tankı ve 4 insansız hava aracı etkisiz hale getirildi.

11:00 Başta başkent Kiev olmak üzere birçok yerde gerginlik sürerken Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov, Ukrayna'nın Starokostantiniv askeri hava üssünün vurulduğunu açıkladı.

Konashenkov, uzun menzilli ve yüksek hassasiyetli silahlarla yapılan saldırı sonucunda üssün devre dışı kaldığını duyurdu.

Igor Konashenkov, Rusya'nın son 24 saat içinde Ukrayna'ya ait 10 uçak ve helikopteri düşürdüğünü de sözlerine ekledi.

ENERJİ SİSTEMLERİ ZARAR GÖRÜYOR

10:30 Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü, 6 bölgedeki 16 doğal gaz dağıtım istasyonunu kapatmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle ülkedeki altyapı tesisleri zarar görüyor. Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü (GTSOU) açıklamasında, Rusya'nın saldırıları nedeniyle Kiev, Harkiv, Mıkolayiv, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk şehirlerinde 16 doğal gaz dağıtım istasyonunun kapatıldığını duyurdu.

09:30 Rus askerlerine lojistik destek sağlamak adına mühimmat taşıyan onlarca araçlık bir Rus konvoyu, Harkov yakınlarında Ukrayna ordusu tarafından ele geçirildi.

07.49 Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-17A Globemaster, Ukrayna'ya kritik askeri teçhizat ve tıbbi malzeme teslim etti .

Teslimat, Avustralya başbakanı Scott Morrison'ın ülkenin savunma amaçlı askeri yardım sağlayacağını açıklamasının ardından geldi.

HARKİV'DE İNSANİ KORİDOR UMUDU

07.34 Ukrayna'nın Rusya ile müzakere heyetinde yer alan David Arachamija, doğudaki Harkiv kentinden bir insani koridorun Pazar günü açılabileceğinden umutlu olduğunu açıkladı.

RUSYA'NIN SIRADAKİ HEDEFİNİ AÇIKLADI

06.11 Ukrayna, Rusya'nın elektrik santrali barajını ele geçirmek istediğini söyledi.

Pazar günü erken saatlerde yayınlanan bir raporda, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Kiev'in yaklaşık 150 km güneyinde Dinyeper Nehri üzerinde bulunan Kaniv hidroelektrik santralinin barajını ele geçirmeyi planladığını söyledi.

Şimdiye kadar Rus kuvvetleri, Zaporizhzhia'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali de dahil olmak üzere birçok enerji altyapı tesisini tahrip etti, saldırdı veya ele geçirdi.

04:41 ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Ukrayna'daki son durum hakkında telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

04:34 Ukrayna’da iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, Harkiv’de bugün insani yardım koridorunun açılabileceğini bildirdi.

Arakhamia, sosyal medya hesabından bir takipçisinin Harkiv’de insani yardım koridorunun açılıp açılmayacağı ile ilgili sorusuna verdiği cevapta, söz konusu koridorun bugün açılabileceğini ifade etti.

Dün, Volnovaha ve Mariupol şehirlerinde insani yardım koridorları oluşturulmuştu.

3 Mart’ta Ukrayna ile Rusya arasında yapılan müzakereler sonucunda Ukrayna’da zor durumda olan yerler için insani koridor açılması ve bu bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda mutabakata varılmıştı. ​​​​​​​

YORUMLAR 106
  • Celal 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu sapır saçma savaşı Putin'e sadece ve sadece Ukraynadaki Yahudileri Filistine göç ettirmek için İsrail sipariş vermiş olabilir. Putin bile neden saldırdığını açıklayamıyor. Ama sonuç ortada.
    Cevapla
  • Mardinli Nesrin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bebek katili diktator esad ve ortağı Rusya ile İran Suriye de milyonlarca masum insanı katletmistir. rusya ve destekçileri şimdide masum Ukrayna halkına soykırım uygulamaktadır
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    bu arada fırsattan istifade israil boş durmuyor yüz yetim israili çocuk diye savaş bölgelerinden devşirme toplayıp duruyor
    Cevapla
  • Yalan makineleri 2 yıl önce Şikayet Et
    Suna bak bir de ana sayfada dakika dakika rus isgali ozel sayfasi hazirlamislar. Kovid verileri ne oldu yalanci medya? O istatistikler de tutuyordu. Senaryo degisti degil mi? Allah hepinizin mukafatini bu dunyada tek tek versin. Coluk cocuk demeden odulunuzu tez zamanda alin!
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Uzun menzilli füze yapmalıyız nukleherde yoksa hedef türkiye 5 büyük balık küçük balığı yer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir