ABD Dışişleri Sözcüsü: Türkiye'nin Ukrayna konusundaki diplomatik girişimlerinden memnunuz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin çözümü konusunda Türkiye'nin göstermiş olduğu diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

GİRİŞ 12.03.2022 02:55 GÜNCELLEME 12.03.2022 09:31
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Price, günlük basın brifinginde, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu değerlendirdi.

Ned Price, Rusya'nın artan saldırılarını esefle karşıladıklarını vurgulayarak, sivil kayıpların artmasından Moskova'nın sorumlu olduğunu ifade etti. Price, Rusya'nın kimyasal silah konusunda da ABD ve Ukrayna'yı suçlayarak kendisine zemin hazırladığını ve "bu oyunu daha önce de gördüklerini" söyledi.

ABD'li sözcü, Rusya ile doğrudan diplomatik sürece artık devam etmemelerini Moskova'nın tutumuna bağlarken, Türkiye, Fransa ve İsrail gibi yakın ortaklarının bu diplomatik süreçleri devam ettirdiğine işaret etti.

"TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK GİRİŞİMLERİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Price'ın, NATO üyesi olarak süreçte ittifakla birlikte hareket eden Ankara'nın aynı zamanda hem Moskova hem de Kiev ile görüşmelerini sürdürmesinin ve Türkiye'nin yoğun diplomatik girişimlerinin ne anlama geldiğine ilişkin AA muhabirinin sorusuna yanıtı şu oldu:

"Bu girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz. Türk müttefiklerimiz bu süreçte ABD ile tam koordinasyon ve istişare içinde oldu. Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Antalya görüşmelerinden sonra konuşma fırsatı buldu. Bakan Blinken da Bakan Çavuşoğlu ile görüştü. Koordinasyon içinde yürütülen bu görüşmelerden memnuniyet duyuyoruz."

ABD'li sözcü, Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İsrail ve Almanya'nın da bu yönde diplomatik girişimlerinin olduğunu ve bu tür girişimleri desteklediklerini sözlerine ekledi.

S-300'LERLE İLGİLİ SORUYA NET YANIT VERMEDİ

Ned Price, Ukrayna'ya S-300'lerin temin edilip edilmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine, Kiev'e 1 milyar doları geçen savunma yardımı yaptıklarını, ancak hangi silahları temin ettikleri ya da edecekleri konusunda spesifik detaylara girmeyeceğini aktardı.

Price ayrıca Venezuela ile önceden bir anlaşma yapmadıklarını, bu ülkenin 2 Amerikalıyı serbest bırakmasının, petrol satın alma konusuyla bağlantısının olmadığını vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 36
  • Nev. 50 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepiniz danışıklı dövüş içindesiniz. Rusya’nın güç kayıp etmesi için Ukrayna’yı yem ettiniz. Rusya güç kayıp ederse paylaşmaya sıra gelincek ABD ilk sırada . ABD hep kazan kazan tarafı . Bir gün gelecek sizde kayıp edeceksiniz . Akıttığınız mazlumların kanı sizlere davacı olacak . Şimdilik işlenen suçu mazlumlara atıyorsunuz ama ilahi adalet bir gün sizin kapınızı çalacak
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye USA nın diplomasisinden rahatsız. Tartışmaların ana başlığı olmalı ki bu ülkeler neden bu savaşlara. Türkiye, USA dan memnun değil. Rusya'danda. Fransa dan, Çin den, İngiltere den de. Her kim 5 daimi üye ise veya işgal sömürgeci, hırsız ülke ise suç onları n. Bosna da uzun süre sessiz kalan , Irak'ta, Afganistan'da, Suriye de aynı haltları yiyen USA ve diğerlerinin, şimdi Rusya'dan farkı ne? USA değil mi bu işleri ilk yapan olup kapı açan? Gelecekte birileri de bunların ülkesine çökecek. Kimsenin şüphesi olmasın. Bunu mutlak yaşayacaklar.
    Cevapla
  • Ahmet123 2 yıl önce Şikayet Et
    evet doğru daha önce gördüler belkide senaryoyu ingilterede yazdılar olabilecekleri hesap ettiler alternatifleri ayarladılar ,yakıt tedarik sınkıntısı provası yaptılar kamyon söförleri bulamıyoruz bahanesiyle geçen sene
    Cevapla
  • Şerif Muhtar 2 yıl önce Şikayet Et
    Diplomasi çabalarımız birileri memnun olsun diye değil,ülkemizin özgür ve tam bağımsız dış politikalarının gereğidir...Doğru ve insani olan neyse Türkiye onu yapar...
    Cevapla
  • isminiz 2 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan anlaşmaları sizin işinize gelmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Boykotların hedefindeki Starbucks’tan yeni Türkiye kararı
Bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak