Rusya’nın gelişmiş füze envanterinde neler var?

Kinjal hipersonik füzeler ve Zirkon hipersonik seyir füzeleri, Rusya’nın geliştirdiği ve Putin’in ‘Yenilmez’ olduğunu söylediği yeni bir silah ailesine aitler.

Rusya’nın gelişmiş füze envanterinde neler var?
Rusya’nın gelişmiş füze envanterinde neler var?
GİRİŞ 19.03.2022 15:19 GÜNCELLEME 19.03.2022 15:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rus haber ajanslarına göre, Rusya Savunma Bakanlığı bugün (Cumartesi) yaptığı açıklamada, dün Ukrayna’nın batısında bir yeraltı silah deposunu imha etmek için Kinjal hipersonik füzelerinin kullanıldığını duyurdu. Bu, savaşın başlangıcından bu yana bu tür füzelerin kullanılmasında bir ilk oldu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “18 Mart’ta, hipersonik balistik Kinjal füze sistemi, İvano-Frankivsk bölgesindeki Delyatyn kasabasında Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait yer altındaki büyük bir füze ve mühimmat deposunu imha etti” açıklamasında bulundu.

YENİLMEZ SİLAHLAR

Kinjal hipersonik füzeler ve Zirkon hipersonik seyir füzeleri, Rusya’nın geliştirdiği ve Putin’in ‘Yenilmez’ olduğunu söylediği yeni bir silah ailesine aitler.

Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, 2018 yılında Kinjal (Rusça hançer anlamına geliyor) füzeleri üzerinde başarılı testler gerçekleştirildi. Testler sırasında füzeler bin kilometreye ulaşan mesafelerde tüm hedefleri başarıyla vurdu. MiG-31 savaş uçakları bu tür füzelerle donatıldı.


Moskova, Kinjal füzesinin, tüm hava savunma sistemleri tarafından gözlemlenemediğini açıkladı.

Rusya bu füzeleri, Avrupa’daki ABD füzesavar kalkanına benzer şekilde, hava savunma sistemlerinden kaçabilecek silahlara sahip olmak amacıyla geliştirdi.

Rusya geçen yıl Kasım ayında, kıtalararası Zirkon füzesinin başarılı bir şekilde fırlatıldığını duyurdu. Test sırasında, Amiral Gorshkov fırkateyni Barents Denizi’nde 400 km mesafedeki bir tatbikat hedefine Zirkon füzesi fırlattı. Rusya Savunma Bakanlığı hedefin vurulduğunu ve testin başarılı olduğunu bildirdi.

Zirkon füzesinin ilk resmi lansmanı 2020 yılı Ekim ayına kadar uzanıyor. O zamandan bu yana Rusya Kuzey Kutbu’nda başka testlerde gerçekleştirdi, bu testlerden biri, bir denizaltıdan yapıldı.

Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasından önce ‘stratejik caydırıcılık’ tatbikatları sırasında, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu bu tatbikatlarda Kinjal ve Zirkon füzelerinin kullanıldığını açıkladı.

Rusya, ABD, Fransa ve Çin hızı 5 Mach’a ulaşan bu füzelerden geliştirmek istiyor.

Diğer yandan, hızı 27 Mach’a ulaşabilen, rota ve irtifa değiştirebilen Avangard hipersonik füzelerinin ilk serisi, 2019 yılı Aralık ayında Rus ordusunun hizmetine girmişti.

YORUMLAR 1
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    istediği kadar füze atsın. gemilerini batırıp uçaklarını düşürürseniz tanklarını ve askerlerini darmadağın ederseniz bir süre sonra ordu felç olacaktır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Eurovision'dan skandal Filistin kararı! Sertap Erener yine de gidecek mi?
Boykotların hedefindeki Starbucks’tan yeni Türkiye kararı