Türkiye Irak'ta daha da derine inip Kandil'in kapısını çalabilir

Türkiye ile son dönemde ilişkilerini geliştiren Erbil yönetimi; son olarak başlatılan Pençe-Kilit Operasyonu hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Uzmanlar bu durumu olumlu sinyal olarak değerlendirdi.

Türkiye Irak'ta daha da derine inip Kandil'in kapısını çalabilir
Türkiye Irak'ta daha da derine inip Kandil'in kapısını çalabilir
GİRİŞ 19.04.2022 15:10 GÜNCELLEME 20.04.2022 12:01
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Haber7 / Özel Haber

Irak'ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik karadan ve havadan gerçekleştirilen Pençe-Kilit Operasyonunda; şu ana kadar 18 stratejik nokta ele geçirildi.

TSK'nın Pençe-Kilit harekatında terör örgütü PKK'ya ağır darbe vuruldu. Karartma taktiği ile gece boyu süren operasyonlarda öldürülen PKK'lı sayısı 26'ya yükseldi.

Bilindiği üzere bu operasyon; 2019'da başlatılan Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan operasyonlarının devamı niteliğinde.

BAĞDAT VE ERBİL NE DÜŞÜNÜYOR?

Hem havadan hem de karadan yürütülen operasyon hakkında Irak merkezi hükümetinden cılız bir kınama açıklaması gelirken; IKBY'den şu ana kadar karşı bir açıklama gelmedi.

2019'daki operasyonlarda bu cephelerden özellikle de Irak hükümetinden Türkiye'yi kınayan açıklamalar gelir; hatta Bağdat yönetimi, Türk Büyükelçilisini Dışişleri'ne çağırıp nota verirdi.

Ancak son seçimlerden sonra Sadr grubunun hükümete dahil olması; Türkiye'nin de elini rahatlattı. Zira Sadr grubu, İran'a yakın grupların aksine Ankara'ya daha ılımlı.

Türkiye'den Bağdat'a ve Erbil'e PKK uyarısı! Vurup öldürüldülerTürkiye'den Bağdat'a ve Erbil'e PKK uyarısı

Erbil'den de ses yok. Uzmanlar bu durumun olumlu bir sinyal olduğunu belirtti. Özellikle Erbil yönetimindeki KDP'yle Ankara ilişkileri ciddi derecede artmış durumda.

Son olarak, operasyon başlamadan önce IKBY Başbakanı Mesrur Barzani İstanbul'da Erdoğan ile görüştü. Görüşmeye MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Heyetlerin Pençe-Kilit Operasyonunu konuşmuş olması büyük ihtimal olarak değerlendiriliyor.

KDP ile PKK arasında da uzun zamandır devam eden ciddi bir gerilim var. Çoğu zaman; KDP'ye bağlı Peşmerge güçleri ile PKK arasında sert çatışmalar yaşanıyor.

Hatta KDP'nin en büyük rakibi ve PKK'ya yakın olan KYB de Türkiye ile ilişkileri onarmak istiyor. Zira hakim oldukları Süleymaniye'de PKK baskıyı artırmış durumda ve KYB yöneticileri bundan son derece rahatsız.

Bölgedeki yerel güçlerin bu vesileyle Ankara ile hareket etmesi, Türkiye'nin operasyonlarına büyük katkı sağlıyor.

Eğer Türkiye Irak'ta hükümetin hızla kurulması sürecine siyasi destek sağlarsa; Bağdat ve Erbil'le yürütülecek ortak mekanizma çerçevesinde, PKK'nın Irak'tan tamamen sökülüp atılması kolaylaşabilir.

IKBY'den Gara açıklaması: Türkiye her an Sincar ve Kandil'e girebilirIKBY'den Gara açıklaması: Türkiye her an Sincar ve Kandil'e girebilir

KANDİL'E GİDEN DESTEK YOLLARI KESİLEBİLİR

Operasyonun siyasi perde arkasında bu gelişmeler yaşanırken; Mehmetçik PKK'ya darbe indirmeye devam ediyor. Bölgeye ilk olarak bordo berelilerin girdiği alana daha sonra komando takviyesi yapıldı. Teröristlere ait birçok mağara ve yer altı tüneli ile birlikte geçici kamp gece ve takip eden gün içerisinde tamamen imha edilirken Şeledize, Korejero ve Birindara başta olmak üzere bazı noktalarda sıcak temas sağlandı.

Operasyon öncesi Barzani'ye bağlı Peşmerge güçleri de Balinda, Kurejaro, Şeladize, Dereluk gibi sıcak hatlara güç sevk etti.

Bölgeye tüm giriş ve çıkışları kapattı. Şu ana kadar 18 stratejik nokta ele geçirildi ve Mehmetçik buralarda üstlendi. Fransızların inşa ettiği 30-35 km'lik tünellere de girildi.

Operasyon kapsamındaki bölgelerin terör örgütünün ana kamplarının bulunduğu Kandil bölgesine giden yollar üzerinde olması, bunun Kandil'e yönelik daha büyük bir operasyonun önünü açmaya yönelik bir ön operasyon olma ihtimalini artırıyor.

Bu bölgelerin terör unsurlarından temizlenerek kontrol altına alınması halinde, bahar aylarıyla birlikte Türkiye'ye yönelik terör eylemleri hazırlığı içinde olan PKK'nın bu amaçlarının önlenmesinin yanı sıra Kandil bölgesinin ablukaya alınması da sağlanmış olacak.

Bu sayede PKK'nın nefes borusu da önemli ölçüde kesilmiş olacak. Zira bu hat aynı zamanda Kandil'in yerleşim bölgeleriyle lojistik bağını da sağlayan ana hatlardan birisi.

Türkiye siyasi ve askeri konjonktür izin verdiği an; Irak'ta daha da derine inerek Kandil'e doğru ilerleyebilir.

KAYNAK: HABER7 / ÖZEL HABER
YORUMLAR 57
  • Serdar Demir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayvan hakları derneklerinin içi sızlıyor, ama yapacak bir şey yok. Tedaviyi reddeden Kuduz köpeklerin ihtilafı kaçınılmaz hale geldi.
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamaen temizleyin IRAK da temizliginde SIRA suriyde Allahin izniyle burayida tertemiz yapacagiz ne AB nede ABD hicbir halt yapamiyacaklar defoluü gidecekler yoksa hepsi geberecek
    Cevapla
  • Analiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Hedefe gizli gidilirse karşı tarafı habersiz kaçmadan yakalarsınız ..!
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    elbet birgün bu pkk yok olacak.hemde kisa zamanda ...çok bile yaşadı. Ulkemize yaptığı tahribat kirk yıldır devam ediyor..sizde gerilla imiş dogru abd nin gerillası ermenilerin gerillası. hangi kürt buna gerilla diyorsa ben buna kürt demem arkadaş ben buna kalleş derim.hain derim.her şeyi drrim..deaş ı islam halife devleti kuracagim diye muslumanları kandirarak kuruldu ne oldu.gördük...abd işidi islam halife devleti dıye pkk yi ise kurt gerillasi diye kurdu başımıza bela etti...bu beladan artik kurtulma zamani geldi geçiyor. kandil uzakta degil....girmeliyiz artık bitirmeliyiz bu terörist örgütleri...niye bizim icimizde ve sınırımızda bunlar.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    abd ab ukrayna rusya sorunu varken dünyada ülkemizin birçok sorununu çözebiliriz bunlar savaşırken diğer devletlerle birçok anlaşma yapar gücümüzü arttırabiliriz bence yetkililer hiç boş durmamalı bütün dünyaya yayılıp anlaşmalar yapıp gücümüzü artırmalıyız yan gelip yatmanın sırası değil düşman ülkelerle bile anlaşılmalı dostluklar kurulmalıdr.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık