Taliban lideri Ahundzade: İşgalden kurtulduğumuz ilk bayram kutlu olsun

Taliban lideri Hibetullah Ahundzade, Ramazan Bayramı münasebetiyle yayınladığı mesajında, Afganistan'daki güncel duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

Taliban lideri Ahundzade: İşgalden kurtulduğumuz ilk bayram kutlu olsun
Taliban lideri Ahundzade: İşgalden kurtulduğumuz ilk bayram kutlu olsun
GİRİŞ 29.04.2022 20:57 GÜNCELLEME 29.04.2022 20:57
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

'Afganistan İslam Emirliği Emiri' sıfatıyla ülkenin başında bulunan Hibetullah Ahundzade, Ramazan Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, Afganistan'daki güncel duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan yönetimine bağlı kaynaklar tarafından "Muhterem Emiru'l Mü'minin, Şeyhu'l Hadis Mevlevi Hibetullah Ahundzade'nin Ramazan Bayramı Münasebetiyle Yayınladığı Tebrik Mesajı" başlığıyla servis edilen mesajdan öne çıkanlar şu şekilde:

"İŞGALDEN KURTULMUŞ OLDUĞUMUZ İLK BAYRAM"

Mesajına bayram tebriği ile başlayan Ahundzade, "Allah'a çok miktarda şükrediyorum ki bu yıl Ramazan Bayramı'nı, ülkemiz yabancı işgalinden tamamen kurtulmuş vaziyetteyken kutluyoruz. 43 yıl sonra, uzun süren yıkıcı savaş nihayetinde sona erdi ve bizler artık İslami egemenliğin gölgesi altındayız." ifadesini kullandı.

Ülkesinin vatandaşlarına seslenen Ahundzade, "bu güne gelinmesinde yapılan fedakarlıklardan" da övgüyle bahsederken, "Afganistan artık yabancı işgal altında olmadığından, tüm Afganların bir araya gelmesinin ve ülkenin kalkınması, bayındırlığı ve refahı için çalışmasının vaktidir." şeklinde konuştu.

Genel af ilan etmiş olduklarını bir kez daha vurgulayan Ahundzade, "Bu af temelinde, bir kez daha tüm Afganları ülkelerine gelmeye ve barış içerisinde yaşamaya çağırıyorum. Bu ülkede kimse artık bir komplo kurulmasına muktedir değildir. Ancak, eğer herhangi biri affa riayet etmez ve ülkede savaş çıkarmaya çalışırsa, sert ve ağır bir karşılıkla yüz yüze kalacaklardır." sözlerini sarf etti ve ekledi: "Milletimiz de kimsenin, yabancıların teşvikiyle barışı ve ülkenin emniyetini ihlal etmesine izin vermeyecektir."

"AFGANLAR GERİ DÖNEBİLİR"

"Bu ülke hepimizin ortak yuvasıdır ve her Afgan'ın burada barış ve uyum içerisinde yaşamaya hakkı vardır." ifadelerini kullanan Ahundzade, ülkeye geri dönen her Afgan'ın itibarlı ve haysiyetli bir şekilde hayatına devam ettiğini söyledi.

Afganistan'ın inşasına büyük önem verdiklerini kaydeden Hibetullah Ahundzade, "İslam Emirliği tüm inşa projelerini ve çabalarını destekleyecek, bunların arkasında duracaktır." ifadelerini kullanarak şunları belirtti:

 "Yerli ve yabancı tüm yatırımcıları Afganistan'da yatırım yapmaya davet ediyorum. İslam Emirliği sizlerle iş birliği yapacak, size tüm gerekli vasıtaları sağlayacaktır."

Hibetullah Ahundzade'nin geleneksel hale gelen Bayram mesajında Afganistan'ın diplomatik ilişkilerine de atıf vardı. Bölge ve dünya ülkeleriyle olumlu ilişkiler istediklerini vurgulayan Afganistan emiri "Kimsenin Afganistan'dan dış ülkelere bir tehdit oluşturmasına izin vermeyeceğimiz gibi, diğer ülkelerin de bize karşılıklı saygıyla yaklaşmasını arzuluyoruz." cümlesini kullandı.

Ahundzade, ABD ile imzaladıkları Doha Anlaşması'na da vurgu yaparak, ABD'nin Afganistan'ın iç işlerine karışmaması gerektiğini de söyledi.

"AFGANİSTAN İSLAM EMİRLİĞİ TANINMALI"

"Dünya şüphesiz ki küçük bir köy haline gelmiştir." ifadesini kullanan Ahundzade, Afganistan'ın dünya barış ve güvenliğinde önemli bir yeri olduğunu, bu sebeple dünyanın da İslam Emirliği'ni tanıması gerektiğini ifade etti. "Bu şekilde problemlerimizi resmi olarak, diplomatik norm ve pratiklerle ele alabiliriz." ifadesini kullandı.

Ahundzade komşu ülkeleri ve diğer ülkeleri, Afgan sığınmacılara uluslararası standart ve pratiklere göre muamele etmesini talep ederken, bu kişilerden Afganistan'a dönmek isteyenlere kolaylık sağlanması ve sığınmacıların haklarının ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Son dönemde özellikle İran'da Afgan sığınmacılara yönelik kötü muamele gündem olmuştu.

"İSLAMİ FAALİYETLER"

Afganistan liderinin mesajında İslami uygulamalara da değinildi. Ahundzade, "İyiliğin emredilip kötülüğün men edilmesi, İslami bir sistemin ana görevidir. Ancak ilgili makamlar insanları şeriata hikmetle çağırmalı, bu konuda aşırıya gitmekten sakınmalıdır. Milletimiz de yetkililerle iyiliğin emredilmesi ve kötülüğün men edilmesi konusunda ortak çalışmalıdır. Bu sayede hep beraber ülkemizden tuğyanı ve günahları silebilir, İslami yükümlülüklerimizi yerine getirebiliriz." ifadesini kullandı.

Ahundzade, mesajında uyuşturucunun yasaklanması konusuna da yer verdi. Haşhaş ekiminin milyonlarca Afgan vatandaşını tehdit ettiğini söyleyen Ahundzade, İslam Emirliği yönetiminin çiftçilere ve halka bu konuda yardım ettiğini, kendilerine alternatifler sağladığını kaydetti.

"Erkek ve kadınların tüm şer'i haklarına saygılıyız ve bu haklara bağlıyız. Kimse bu konuda endişe duymamalı ve bunu siyasi maksatlar için insani ve duygusal bir araç olarak kullanmamalıdır." şeklinde konuşan Ahundzade, "Geçtiğimiz 20 yıla kıyasla Afganlar daha çok haktan yararlanabiliyor. Örneğin hayat hakkı, güvenlik ve haysiyet hakkı, ki bu gerçek gözardı edilemez." ifadesiyle, Afganların halihazırda geçmişe kıyasla haklar bakımından çok daha iyi durumda olduğunun altını çizdi.

Yeni yönetimin eğitim konusunda da çabalar gösterdiğini, ülkenin farklı bölgelerinde yeni okul ve medreseler açtığını söyleyen Ahundzade, bu konuda daha fazla adım atacaklarını kaydetti.

Ahundzade, İslami sınırlar çerçevesinde ifade özgürlüğünü sağladıklarını söylerken, basın yayın organlarını da sağlıklı ve müsbet yönde çalışmaya çağırdı: "Kamu ve özel yayın organlarımız halkımızın çıkarlarını göz önüne almalı ve İslami inançlarımız, meşru geleneklerimiz çerçevesinde yapıcı programlar yayınlamalıdır."

"GÜÇLÜ BİR ORDU, POLİS VE İSTİHBARAT TEŞKİLATI KURDUK"

 Afganistan'ın sağlık sektörünün savaştan büyük zarar gördüğünü söyleyen Ahundzade, Afgan yönetiminin sağlık sektörünü geliştirmek için çalıştığını ifade ederken, uluslararası kuruluşlara da bu konuda Afgan halkına yardımcı olmaları çağrısı yaptı.

Ahundzade'nin mesajındaki önemli başlıklardan biri de Afganistan'da kurulan yeni orduydu. "Geçtiğimiz birkaç ayda Afganistan İslam Emirliği, ülkeyi koruyacak güçlü bir İslami ve milli ordunun, sosyal güvenliği sağlayacak etkin bir polis teşkilatının ve milli çıkarları koruyacak güçlü bir istihbarat örgütünün temellerini atmayı başardı. Bunları kendi başımıza yaptık." ifadelerini kullanan Ahundzade, ülkeyi koruyacaklarının altını çizdi.

Ahundzade mesajının sonunda Afgan yetkililere halka muameleleri hususunda hassas olmaları gerektiğini hatırlatırken, hazinenin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini de vurguladı.

KAYNAK: MEPA NEWS
YORUMLAR 10
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    diyecek birşey yok. Türkiyede öyle olmasını isteyen cok var burada
    Cevapla
  • gasap haydo 1 yıl önce Şikayet Et
    talibanıda kuran amerikaymış korkar olduk altından bişe cıkacak diye
    Cevapla
  • Selahattin baysal 1 yıl önce Şikayet Et
    cok sukur. inşallah daha iyi olacak. gayret sizden muvaffakiyet yuce Allah 'tan...
    Cevapla
  • Erhan 1 yıl önce Şikayet Et
    size selam olsun.ALLAH yar ve yardımcınız olsun
    Cevapla
  • taner hekimoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz işgalden kurtuldunuz da Afgan halkı da işgalden kurtuldu mu.?
    Cevapla
  • habiblacin 1 yıl önce Şikayet Et
    senin gibiler için islamın olması ayrı bir işgal sebebi değilmi
    Cevapla
  • Coşkun 1 yıl önce Şikayet Et
    Küçük cihattan BÜYÜK cihada geçersiniz inşallah.
    Cevapla
  • Sütçü İmam 1 yıl önce Şikayet Et
    Elbette.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor