NATO için son kararı Türkiye verecek: İsveç'e kırmızı, Finlandiya'ya sarı ışık!

Finlandiya ve İsveç NATO'ya katılmak isterken konuyla ilgili son kararı Türkiye verecek. Ankara'nın iki ülke için ayrı ayrı bir yol haritası belirlediği öğrenildi.

GİRİŞ 20.05.2022 06:32 GÜNCELLEME 20.05.2022 09:42
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

NATO’ya resmî başvuruda bulunan Finlandiya ve İsveç’in ittifaka üyelik süreci hızlandırılırken, son sözü Türkiye söyleyecek.

Teröre verdikleri destekten dolayı Türkiye’nin veto restiyle karşılaşan iki ülke, önümüzdeki günlerde Ankara’nın kapısını çalmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, Ankara bu süreçte iki ülke için ayrı ayrı yol haritası belirledi. Türkiye’nin, terörle iç içe geçmiş olan İsveç’e yönelik olumsuz bakış açısını koruduğuna işaret eden güvenlik kaynakları, Finlandiya’ya ise daha ılımlı bir bakış açısının olduğuna dikkat çekiyor. 

Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu da önceki gün ABD’de yaptığı açıklamada Türkiye’nin endişelerine bir kez daha tekrarladı. Çavuşoğlu "Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını daima destekledi. Ancak Türkiye’nin de güvenlik endişelerinin ve beklentilerinin de karşılanması gerekiyor. Bu konuda, dostlar ve müttefikler olarak görüşmeye devam etmemiz gerektiği düşüncesindeyiz. Sonuç odaklı ve pozitif bir görüşme gerçekleştireceğimizden eminiz" dedi.

Bu arada Finlandiya ve İsveç’in NATO daimi temsilcilerinin, ülkelerinin üyelik başvurularını NATO’ya iletmesinin ardından büyükelçiler nezdinde görüşmeler gerçekleştirildi. Uluslararası ajanslara göre, Türkiye bu görüşmelerde iki ülkenin üyeliğinin başlamasıyla ilgili katılım sürecine blok koydu.

Öte yandan, Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’e karşı veto tutumunu öven bir açıklama yapan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic’den de iki ülkeye veto sinyali geldi.

Türkiye’nin itirazlarına destek veren Milanovic, aynı adımı atabileceğini belirterek uluslararası toplumun dikkatini Bosna Hersek’teki Hırvatların yaşadığı sorunlara çekmeyi amaçladığını söyledi. Milanovic “Türkiye ulusal çıkarlar için nasıl savaşılacağını gösteriyor. İstediğini elde etmeden tavrını değiştirmez” dedi. Milanoviç’in ayrıca, “Bosna’daki Hırvatlar benim için Rusya- Finlandiya sınırından daha önemli bir konu” dediği de aktarıldı.

FEMİNİST POLİTİKADAN SIKILDIK

İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularının görüşüldüğü Almanya’daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu ve İsveçli mevkidaşı Ann Linde arasında sözlü tartışma yaşandığı ortaya çıktı.

Haber ajanslarına düşen iddiaya göre bir yetkili o anları şöyle anlattı:

Bizim için tarihî bir andı ama Çavuşoğlu, Linde’nin ‘feminist politikasından’ rahatsız olduğunu ve çok fazla drama getirdiğini söyledi. Yetkili odada bulunan birçok kişinin gerginliği artırmamak için sessizliği tercih ettiğini ifade etti.

Tartışma sonrası Türk diplomatlar, Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin tutumunu saygılı bir şekilde özetlediğine vurgu yaptılar. Yaşanan bu gelişme sonrası, Çavuşoğlu’nun 2020’de aynı kişi olan Ann Linde’ye haddini bildirdiği konuşma sosyal medyada yeniden gündem oldu.

Çavuşoğlu, İsveçli Bakan Linde’nin Suriye ile ilgili açıklamalarına tepki göstermiş “Siz kimden aldığınız yetkiyle Türkiye’nin Suriye’den çekilmesini istiyorsunuz ya da Türkiye’yi uyarıyorsunuz? Suriye’deki rejim İsveç’e ya da Avrupa Birliği’ne böyle bir yetki mi verdi? Neden PKK’ya YPG’ye destek veriyorsunuz?” demişti.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 74
  • M. Bakkal 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı 60 yıl önce yaptığı AB. Anlaşmasını yerine getirsin Natoyu belki o zaman düşünebiliriz
    Cevapla
  • Burhan dağnık 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu ben biliyordum zaten bastakilerin bu işi yapacaklarını her daim diyorum bunlarla yola çıkılmaz amaç göz boyamak sonrasında imzayı atmak çoluk çocuk bile inanmıyor bu siyasete herif gibi dikil sonuç ne olursa olsun ülkemin güvenliği mehmehçik için dik durun dik
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne Biliyorsun ? Gel Sen Başkan Ol Görelim Sen Nasıl Alacaksın Boyunun Ölçüsünü ...
    Cevapla
  • Once vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim bildigim ABD ve AB ikiside teröre destek veriyor? Ozaman neden Turkiye daha halen NATO da ? veya AB üyeligi istiyor?
    Cevapla
  • Ben 1 yıl önce Şikayet Et
    Oku
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu iki ülke çok zengin ve sorunsuz iki ülke tek sorunları Rusya buda büyük bir sorun bizim için İsveç ayrı Fin ayrı konumda İsveçe hayır Fin ise nötur duruma göre değişir terol desteği kesilmesi ve iadeleri en basit şart bunlar üzerinden mesaj aslında abd ye istenmesi gereken mavi vatanın tanıması ve teslimi Suriye'de kontrolün Türkiye ye bırakılması ve tazminat reddi halinde bunları Rus ve çinle terbiye edilmeli tarih derki Türkler tarihte bedel ödedi ama çok ağır bedeller de ödettirdi
    Cevapla
  • Aslı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yanlış bir yol. Finlandiya'ya sarı ışık gösterelim. Finlandiya'ya İsveç ve sizi aynı anda NATO'ya almak daha doğru diyelim. İsveç PKK/YPG desteğini çektiği anda sizin ile de görüşmeye birlikte başlayalım diyelim. Aksi halde Finlandiya'ya önce sarı ışık yakarsak, gelen baskılarla çok geçmeden İsveç'e de evet demek zorunda kalırız. Önce finlandiya sonra İsveç olmak. İkisi birlikte ele alınmalı. Problemlerini birbirleriyle anlaşarak çözssünler daha sonra biz hazırız dedikleri zaman onlarla görüşelim...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı