Türkiye'nin İsveç-Finlandiya vetosunda KKTC sürprizi

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine veto koyan ve şartlarını iki ülkeye ileten Türkiye'nin, Batı ile yürütülen diplomatik görüşmelerde; KKTC'nin NATO ülkeleri tarafından tanınmasını gündeme getireceği öne sürüldü.

Türkiye'nin İsveç-Finlandiya vetosunda KKTC sürprizi
Türkiye'nin İsveç-Finlandiya vetosunda KKTC sürprizi
GİRİŞ 30.05.2022 16:46 GÜNCELLEME 30.05.2022 16:46
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Terör örgütü PKK/YPG'ye verdikleri hem siyasi hem de askeri destek dolayısıyla İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin blokajıyla karşılaşmış durumda. Ankara, iki ülkeyle yaptığı görüşmede; taleplerini iletti ve yazılı mutabakat istedi. İsveç ve Finlandiya'nın ne cevap vereceği ise merak konusu.

"KKTC'NİN TANINMASI MASAYA GETİRİLECEK"

Türkiye'nin vetosu Avrupa'da konuşulmaya devam ederken; İngiliz medyası tarafından sürpriz bir iddia ortaya atıldı. Daily Express gazetesinin haberine göre Türkiye; Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım süreci müzakerelerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) statüsünü masaya getirecek.

"ARTIK BU ADALETSİZLİK SON BULMALI"

Daily Express'e konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a yakın bir kaynak; söz konusu talebin Tatar tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildiğini kaydederek; "Arama yapılmıştı, bundan haberim var. Anladığım kadarıyla olumlu yanıt da alınmış. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, AB'deki veto haklarını sürekli kullanıyor. Adaletsizliği sonlandırmanın zamanı geldi" dedi.

Türkiye'nin, KKTC'nin tanınması konusunda baskıyı artırabileceği belirtildi.

"İNGİLİZLER KKTC'NİN TANINMASINA SICAK BAKIYOR"

Konuyu İngiliz yetkililerle de görüşen Daily Express, İngiliz hükümetinin KKTC'nin tanınmasına sıcak bakacağını belirtti. İngiltere; Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Ada'nın garantör ülkelerinden.

"AMACIM KKTC'Yİ DEVLET YAPMAK"

Ersin Tatar, Nisan 2021'de Sunday Express gazetesine verdiği mülakatta İngiliz hükümetine çağrı yaparak, iki devletli çözüm modelini destekleme talebinde bulunmuştu. Aynı röportajda Tatar, amacının, KKTC'nin bir ülke olarak tanınması olduğunu söylemişti.

KKTC, sadece Türkiye tarafından ülke olarak tanınıyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 77
  • Nurhayat Çelik 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs halkoylaması kararı ile Türkiye ye katılmalı.Ayrı devlet olursa adadaki Türkiye karşıtları iktidar oldugunda ada Türkiyeden tamamen koparılır.
    Cevapla
  • F.. 1 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler boşuna böyle bir öneri ortaya atmazlar. Muhakkak bir planları vardır. İyi düşün reis. Allah yardımcın olsun. Hasbunallah ve nimel vekil...
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İngilizlerin breksıtten sonra yapabileceği tek şey Türkiye ile işbirliği yapmaktır..
    Cevapla
  • Tokatlı Emmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ingilizlerin derdi kendi çıkarlarını garantiye almaktır.Türkiye de Isveç de umurunda değildir.
    Cevapla
  • Korkutbey 1 yıl önce Şikayet Et
    KKTC'nin tanınmasina eyvallah da Isveç terore destek vermeye devam.edecek öyle mi.Şehitlerin hesabını kime vereceğiz o zaman?
    Cevapla
  • Tokatlı Emmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu Ingilizler kadar çıkarcı sömürgeci kaç tane millet var acaba dünyada.Ulan siz KKTC 'yi taniyacaksınız diye Isveç'in pkky-ypg-pyd ne haltsa artık onlara destek vermesine mehmetcigimizi şehit etmesine göz mu yumacağız sanıyorsunuz akli evveller.Dünyanın en akıllısı bunlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki