Yunan gazetesi arşivi açıp mektupları yayımladı: 'Türkiye haklı, biz haksızız' iması

Yunan gazetesi To Vima, Ege adaları üzerinde Türkiye'nin haklılığını ortaya koyan 3 mektup yayımladı. Mektuplarda NATO Genel Sekreterleri; Atina'nın Ege'deki adaları silahlandırdığını ve uluslararası anlaşmaları çiğnediğini ifade ediyor.

GİRİŞ 27.06.2022 10:00 GÜNCELLEME 28.06.2022 08:19
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Yunanistan'da To Vima gazetesi, NATO'nun geçmişte Ege adalarının gayri askeri statüsü ile ilgili Türkiye'nin tezlerini haklı gösteren üç belgesini yayımladı. Yunan gazetesi, adaların silahsızlandırılması konusunda Yunanistan'ın NATO'daki "sicilinin hiç de iyi olmadığını" belirtti.

Söz konusu belgeler, NATO Genel Sekreteri Hastings İsmay'in 7 Şubat 1957'de NATO'daki daimi temsilcilere gönderdiği mektup, Genel Sekreter Joseph Luns'un 8 Mayıs 1980'de dönemin Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Bernard Rogers'a gönderdiği mektup ve Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı James Jones'un, 15 Ağustos 2006'da, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı'na (SHAPE) "Ege Adaları için SHAPE'in izleyeceği politika" ile ilgili talimatlardan oluşuyor.

İŞTE O MEKTUPLAR

İsmay mektubu: "Leros (Türkçesi İleryöz) adası altyapı çalışmaları" başlıklı mektupta 1953 yılında Leros adasında başlayan yakıt, mühimmat ve telekomünikasyon ile ilgili altyapı tesisleri için kabul edilen 482 bin Sterlin değerindeki programın, bu adanın 1947 Paris Antlaşması'nda silahsızlandırılmış olması öngörüldüğünden muhtemel sorunlar yaratabileceği vurgulandı. To Vima, İsmay mektubunu, Türkiye'nin adaların silahsızlandırılması ile ilgili NATO'daki ilk başarısı olduğunu ima etti.

Yunanistan'dan Ege'deki 3 ada için provokatif hamle: İHA'lar da Meriç'e gelecekYunanistan'dan Ege'deki 3 ada için provokatif hamle: İHA'lar da Meriç'e gelecek

Miçotakis'ten Türkiye'ye 'kriz sizin hatanız yüzünden çıktı' suçlamasıMiçotakis'ten Türkiye'ye 'kriz sizin hatanız yüzünden çıktı' suçlaması

Luns mektubu: Genel Sekreter Luns'un SACEUR Komutanı Rogers'a gönderdiği mektup, Limni adasındaki askeri altyapı çalışmaları ile ilgili. Mektupta "NATO'nun ihtiyaçları ile birlikte ittifak üyesi ülkeler arasında antlaşmalar (1923 Lozan Antlaşması kastediliyor) ile ilgili hukuki meselelerden kaçınılması gerek. Limni adası da böyle bir vaka" denildi. To Vima, Yunan hükümetinin o dönemde NATO nezdindeki girişimlerinin hiçbir sonuç vermediğini yazdı.

Jones talimatı: SACEUR komutanının talimatında şunlar belirtiliyor: "Silahlandırılmaları antlaşmalarla sınırlanan Ege adaları, NATO'nun barış döneminde askeri tatbikatlarında veya başka faaliyetlerde kullanılmayacak. Limni adasındaki altyapı tesisleri NATO tarafından finans edilmeyecek. Limni adası ve buradaki askeri güçler NATO tatbikatlarına dahil edilmeyecek."

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 46
  • Erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim reis müthiş adam yani bu zeka bu kendinden emin tavrını görünce pişmiş kelle gibi sırıtan aptallığın hiçbir zaman kimseye kaptirmayan bilgisiz beceriksiz kilicdaroglu olsaydı bu zamanda halimiz nice olurdu.Adam iddia etmiyor yunan hükumetin diyor ki bu anlaşmaları okumalarını tavsiye ediyorum okuyun öyle gelin diyor bilirsiniz kendinden emin olmayan ve ne yaptığını bilmeyen insanlara doğru dahi olsa yaptığı acaba mi dediğinizde kendini sorgular şüpheye düşer reis helal sana iyi ki varsın sevmesine seni bosver muhakkak devletin milletin için bir bildiğin vardır anne baba bile yıllarca beslediği büyüttüğü evlatları yaranamıyorum hele ki bu ülkede sen kime yaranamazsın.
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Yunan Lılar her şeyi çok iyi biliyor Türkiye nin haklılığının da farkındalar ama Bu Miçotakis anlamadı gitti.
    Cevapla
  • Demokrat solcu 1 yıl önce Şikayet Et
    Suç duyurusudur. Teskerelere hayır diyen partilere inceleme soruşturma yapılmalı.Hdp Chp terörizme mesafe koymalı. Ülkemiz menfaatlerine karşı eylem söylemde olmaları. Sade vatandaş olarak beni rahatsız ediyor. Bu parti bağımsızlığa özgürlüğe aykırı söylemler eylemlerde bulunuyor. Darbeci zihniyetle herşeyi vesayet yönetimi hedefliyor sanırım. Türkiye Bağımsızdır. Her türlü mandayı dışarıya bağımlı siyaseti kabul etmiyoruz. Chp parti yönetiminin yobaz bağnaz gerici ilticai oluşuma olmuş diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Sevtap 1 yıl önce Şikayet Et
    Gel gaza yunanistan sen çok güçlüsün. Baksana kaç yıllardır adaları geri alamamışız senden. Anlaşmalar vs olmasına rağmen adaları cephanelik yapmışsınız. Hiçbirşey yapamamışız. Hayla aman batı başımıza sarar ekonomi vs diye ürken biziz. Aman yunanistan Senin tek düşmanın biziz. Biz ise seni kardeş dost vs sanıyor çok sevgi gösteriyoruz. yunanistan sen gariban mülteci sığınmacıları döver türlü işkenceler yapar parasını evraklarını alır gaspeder suda bogar batırırsın. Biz napıyoruz peki sorunları öteliyerek. İlerde ekonomik batar yada tökezlersek gelin saldırın diyemi bekliyoruz. Adaları geri almak için refah seviyemiz arttığı rahatlık zamanlarımı bekliyoruz bilemiyorum.
    Cevapla
  • Gönder 1 yıl önce Şikayet Et
    yunanistan nın hedefi belli. Bize karşı her Ülkeyle iş tutuyorlar. Ege Akdeniz hepsi benim diyorlar. Yalanmı. İzmire İstanbula bile göz dikmişler. Adalar silahlandırmışlar. Bize düşen cevabını dersini vermektir. Hani geçmişte Eskiler vermiş vs diyenler. Biz geri alan olalım. Geçmişin yokluk dönemleri onyıllarca savaşmış yorgun bitkin zamanlarını eleştiriyonuzda. Şimdi madem güçlü olduysak. Hakkımızı almalıyız. Adaları alalım beklemek yersiz. Yani Cesareti yoksa yunanistanın birazda yaparsın aga diyelim olmazmı. Öylede böylede ekonomik kıriz var zaten. Hiç olmadı adaları almış oluruz geri. Saygılar. Aman gaza gelme yunanistan demek saçma gel gaza alırız gazını demeklazım okadar net.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor