Öldürülen Shinzo Abe'nin çok özel Türkiye ilişkisi

Japonya'da bu sabah suikaste kurban giden Shinzo Abe, Türkiye ile de yakın ilişkileriyle tanınıyordu. "Türkiye dostu" olarak tanınan Abe, Marmaray açılışından, Japon Bahçesi açılışına kadar pek çok kez Türkiye'yi ziyaret etmişti.

GİRİŞ 08.07.2022 20:29 GÜNCELLEME 08.07.2022 20:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Japonya'da seçimlere bir hafta kadar kısa bir süre kala ülkenin eski başbakanı Shinzo Abe, ülkenin batısındaki Nara'da konuşma yaptığı sırada suikasta uğradı. 67 yaşındaki Abe; göğsünden ve boynundan aldığı yaralar sonucu hayatını kaybetti.

Japonya Eski Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybettiJaponya Eski Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti

Türkiye'den Japonya'ya peş peşe taziye mesajlarıTürkiye'den Japonya'ya peş peşe taziye mesajları

Japonya'da en uzun süre başbakanlık yapan isim olan Abe, aynı zamanda ülkede II. Dünya Savaşı sonrası göreve gelen en geç başbakan olarak tanınıyordu. Ülkesinde çok sevilen bir isim olan Abe, Türkiye ile de yakın ilişkileriyle bilinen biriydi. Abe, iki kere Başbakan seçildi. 2006- 2007 yılları arasında ilk Başbakanlığı döneminde sağlık sorunları nedeniyle 1 yılın ardından istifa etti. 2012-2020 yılları arası Başbakanlık yaptığı dönemde sık sık Türkiye'ye ziyaretler gerçekleştirmişti. Marmaray ve Japon Bahçesi açılışı için Türkiye'ye gelmişti.

Marmaray açılış töreni öncesi Erdoğan Abe'yi böyle karşılamıştı.

Aber, Marmaray açılışına katıldı.

ERDOĞAN, "DEĞERLİ DOSTUM" DİYEREK AÇIKLAMAYA BAŞLADI

Dış politikada ve diğer ülkelerle ilişkilerinde barışçıl yöntemlerle hareket etmesiyle tanınan Abe, "Türkiye dostu" olarak da nitelendiriliyordu. Öyle ki bugün AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik suikastı kınarken, "Türkiye dostu Shinzo Abe" ifadesini kullandı. Erdoğan da yaptığı açıklamada "değerli dostum Şinzo Abe" ifadelerine yer vererek büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Shinzo Abe, Başbakanlığı döneminde Türkiye'de dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile de sık sık bir araya gelmiş, Davutoğlu, "Türkiye için stratejik önem taşıyan altyapı projelerinde Japon dostlarımızın" çalıştığını vurgulayarak, dostluk dışında yürütülen işbirliklerine de vurgu yapmıştı.

KADİR TOPBAŞ İLE JAPON BAHÇESİ'Nİ AÇMIŞTI

Abe'nin dikkat çeken Türkiye ziyaretlerinden biri de 2015 yılında gerçekleşti. 2015 İstanbul Baltalimanı'nda yenilenen Japon Bahçesi'nin açılışını, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Kadir Topbaş birlikte gerçekleştirmiş, Shimonoseki ile İstanbul'un "kardeş şehir" olduğunu açıklamış, Japon Bahçesi'ni "barışın simgesi" olarak nitelemişti.

Shinzo Abe ve Kadir Topbaş, Japon Bahçesi'ni açmıştı.

Abe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de Başbakanlığı döneminde birçok kez bir araya geldi. Erdoğan, "dostu" olarak nitelediği Abe'yi sık sık Ankara'da kabul etti ve Japonya'ya ziyaretler gerçekleştirdi. Erdoğan, Türkiye'deki altyapı ve teknoloji konularında Japonya'nın desteğinin öneminin altını da sık sık çizerken, Sinop Nükleer Enerji ve Çanakkale Köprüsü'nde Japonlarla ortak çalışmalara vurgu yaptı.

TİCARET HACMİ VE YATIRIMLARDA ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

Abe döneminde Türkiye'ye yönelik Japon yatırımlarında da artış gözlemlendi. Abe'nin ikinci görev süresinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi büyüdü.

Türkiye ve dünya için barış elçisi olarak nitelendirilen Abe, görev yaptığı dönemde Rusya ile de ilişkileri geliştirmek için birçok adım atmış, hatta Rusya ile barış anlaşması imzalamaya bile çok yakın olduklarını duyurmuştu.

Türkiye ile Japonya arasında çok sayıda ticaret anlaşması imzalandı.

Abe, halkı tarafından oldukça sevilen bir lider olmasının yanı sıra, Japonya ekonomisi için de önemli adımlar atmasıyla tanınıyor. Dış ilişkilerde Hint-Pasifik stratejisinin geliştirilmesinde önemli bir yeri olan Abe, özellikle orduya yönelik yatırımlarıyla da çok konuşulmuştu. Abe, ülkesinin İkinci Dünya Savaşı öncesindeki ordu durumuna getirmiş, ve bu durum bölgedeki Çin hakimiyeti karşısında destek görmüştü. Bölgedeki dengeleri göz ardı etmeyen Abe, savunma stratejisini de bu noktada şekillendirmişti. Halkıyla son derece sağlam bağları olan Abe'nin ölümü şu anda Japonya'da adeta şok etkisi yarattı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemal diyorya erdogan otuz koruma aracıyla geziyor..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı