BMGK'da veto engeli kalkıyor... Suriye'ye yardımlar Türkiye üzerinden gönderilecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden diplomatlar, Rusya'nın Suriye'ye insani yardım geçişlerinin altı ay daha devam etmesini öngören tasarısı üzerinde uzlaştığını açıkladı.

GİRİŞ 12.07.2022 12:00 GÜNCELLEME 12.07.2022 12:58
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

BBC Türkçe'de yer alan habere göre tasarı, bugün BMGK'da oylanacak; beklendiği gibi kabul edilmesi durumunda Pazartesi günü süresi dolduğu için durdurulan yardımlar yeniden iletilmeye başlayacak.

Guterres'ten BMGK'ya Suriye çağrısıGuterres'ten BMGK'ya Suriye çağrısı

Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye sınırından gönderilen gıda ve ilaç gibi temel yardımlar, yerinden edilen yaklaşık 4 milyon Suriyeli için hayati önemde.

RUSYA 4 GÜN ÖNCE VETO ETMİŞTİ

Geçen yıl Temmuz ayında bir yıllığına uzatılan programın süresi 11 Temmuz'da dolmuş; yardımları bir yıl daha uzatmayı öngören tasarı BMGK'nın daimi üyesi Rusya tarafından veto edilmişti.

BMGK onayı olmazsa yardım geçişleri duruyor çünkü Şam yönetimi BM kararı olmadan yapılan yardımları kabul etmiyor.

BMGK geçici üyeleri İrlanda ve Norveç'in hazırladığı bir yıllık yardım geçişleri teklifi Rusya tarafından veto edilince, 15 üye ülke diplomatları yeni bir uzlaşma sağlamak için görüşmelere başladı. Görüşmelerin sonucunda yine İrlanda ve Norveç, Rusya ve Çin'in yardımları altı ay daha uzatma teklifini temel alan yeni bir tasarı hazırladı.

BM'NİN SURİYE YARDIMLARINDA CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISININ ÖNEMİ

Suriye'nin kuzeybatısındaki çok sayıda Suriyeliye ulaşan ve hayati önem taşıyan uluslararası insani yardım malzemelerinin gönderildiği tek sınır kapısı Cilvegözü, Rusya'nın engellemesi durumunda 10 Temmuz'da kapanma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

BM, Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BMGK kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor.

2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirilmiş, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'nın açık tutulmasına onay vermişti.

Türkiye üzerinden Suriye'ye gidecek BM yardımlarına Rusya'dan vetoTürkiye üzerinden Suriye'ye gidecek BM yardımlarına Rusya'dan veto

10 TEMMUZ'DA SÜRESİ DOLMUŞTU

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan her ay 1000'den fazla insani yardım konvoyu Suriye'ye geçiyor ancak bu sınır kapısını açık tutan mekanizmanın 10 Temmuz'da süresi dolmuştu.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE, AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 16
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bu sistem degismesi gerek su olur 5 uye iki oy hakki olsun anlarim bir uye hayir dedi diye bu sacmalik olmaz iki oy olur yine fazlalik evet hayir der ise ona bakarsin o baska bir uye kendine evet mi diyecek bu zaten sacmalik idi
    Cevapla
  • 543 1 yıl önce Şikayet Et
    gönderilen yardımları tüm dünya mazlumlarının ırk dil din ayrım etmeden ulaştırılsın izin verilsin bırakılsın
    Cevapla
  • Tual 1 yıl önce Şikayet Et
    Gönderilen yardımlar inşallah ihtiyacı olan Suriyeli insanların eline ulaşır
    Cevapla
  • Ayhan Birol 1 yıl önce Şikayet Et
    Söz konusu batılı devletler olunca işin içinde bir çapanoğlu var mı diye endişe ediyorum. pkkypgdsg vs. gibi örgütlerin Suriye de bulunduğu ve onlara yapılan askeri techizatlar vb. malzemeler gözönüne alınınca, gelecek olan insani(!) yardımın hangi ülkelerce organize edildiğine bakıp özellikle bu bölücülere desteği bilinen ülkelerin BM yardım konvoyu şemsiyesi altında bile olsa yapacakları yardımlar her ne ise kontol edilmesi zaruridir.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki bu yardımlar vatandaşa mi gidecek ülkemiz üzerinden pyd ve pkk ya gidiyor buna nasıl izin veriyoruz acaba
    Cevapla
  • Ramazan tekin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kafayla yetiştirilmişsin acıdim sana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi