Fransız siyaset bilimci Saint-Prot: Tahıl anlaşması her şeyiyle Türkiye sayesinde oldu

Fransız siyaset bilimci ve Paris Jeopolitik Araştırmalar Gözlemevi Genel Direktörü Charles Saint-Prot, Ukrayna'dan tahıl ve gıda maddelerinin güvenli şekilde ihracını sağlayacak anlaşma için "Her şeyiyle Türkiye sayesinde" dedi.

Fransız siyaset bilimci Saint-Prot: Tahıl anlaşması her şeyiyle Türkiye sayesinde oldu
Fransız siyaset bilimci Saint-Prot: Tahıl anlaşması her şeyiyle Türkiye sayesinde oldu
GİRİŞ 26.07.2022 03:50 GÜNCELLEME 26.07.2022 11:39
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Saint-Prot, AA muhabirlerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin imzalanması ve milyonlarca ton tahılın Ukrayna'dan çıkarılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Ukrayna ve Rusya arasında 22 Temmuz'da İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda tahıllarla ilgili imzalanan anlaşma her şeyiyle Türkiye sayesinde." ifadesini kullanan Saint-Prot, ABD'nin de müzakerelerde somut bir sonuç alınmasında Türkiye'nin kararlılığını takdir ettiğini hatırlattı.

Fransız vekil Macron'u yerin dibine soktu: Türkiye, Fransa'ya ağır bastıFransız vekil Macron'u yerin dibine soktu: Türkiye, Fransa'ya ağır bastı

Saint-Prot, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu noktaya gelmenin kolay olmadığını bildirdi ancak çatışmanın başlamasından 5 ay sonra bu anlaşmanın imzalanmasının savaşın sona ermesi umutlarını güçlendireceği temennisini paylaştı." dedi.

Anlaşmanın zor kısmının tamamlanmış göründüğüne dikkati çeken Saint-Prot, Türkiye'nin bu konuda belli bir noktada garantör olacağını vurguladı.

Saint-Prot, tahıllara ilişkin anlaşmadan Ukrayna'nın yanı sıra Rusya'nın da kazançlı çıktığına işaret ederek, Moskova'nın bu sayede tarım ürünlerinin ihracatında Batı yaptırımlarının uygulanmayacağı garantisini aldığını kaydetti.

Fransa'ya "kıt vizyon" eleştirisi

Saint-Prot, Türkiye'nin "tarafsız" tutum sergileyerek arabuluculuk rolünü oynanabileceğini gösterdiğini belirterek, "Bu rolü barış için üstlendi." dedi.

Taraf tutanların tutumunu değiştirmesini sağlayan bu tarz arabuluculuğun teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Saint-Prot, bir tarafı körü körüne destekleyenlerin arabulucu olmasının imkansızlığının altını çizdi.

Saint-Prot, "Ukrayna için Batılılarda böyle bir durum vardı. Türkiye'nin arabulucu olması çok iyi oldu." yorumunda bulundu.

Fransız siyaset bilimci Saint-Prot, BM'de, Genel Sekreter Antonio Guterres'in çok saygıdeğer biri olduğunun ancak gücü olmadığının konuşulduğunu anlattı.

"Dünyanın efendileri olduğunu düşünen ama nihayetinde çok güçlü Amerikan ajanslarının müstahdemleri olanların Türkiye örneğinden ders almaları gerekiyor." diyen Saint-Prot, Paris'in de Alman çıkarlarını ya da Amerikan danışma şirketlerini takip eden "bodur ve hayal gücü kıt" bir vizyonla değil ancak Fransa idealine sadık kalarak ve General Charles de Gaulle'dan ilham alarak barışa hizmet edebileceğini kaydetti.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis herşey. Mikron kendini birşey zannediyor.
    Cevapla
  • Mahoni 1 yıl önce Şikayet Et
    Savaş ABD isteneden sona ermez uemsteselerde sona erdiremezler Ukrayna liderini koruyan ABD özel kuvvetler bir saniyede işini bitirir onun için bu savaş ABD bitsin demeden bitmez
    Cevapla
  • dedeoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    İleriki zamanlarda tüm dünya toplumlarının önder ve liderleri R.T.Erdoğanın savunduğu barış ve huzur medeniyeti ile insancıllığının büyüklüğünü anlayacak. Umarım bunun için çok geç kalmazlar...
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    yanlışın var kılıçdaroğlu sayesinde oldu. adam istedi oldu ama istemediği şeylerde oldu havalimanı köprüler hızlı trenler şehir hastanelerini istemese de Reis yaptı. :)
    Cevapla
  • Kare Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Sesli güldüm, varol
    Cevapla
  • arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Fransa ile ilgili haber olunca yine otomatik cevaplar gelmeye başlamış.. Adam bize bizi övmüyor . Türkiyeyi örnek gösterip kendi Halkına mesaj veriyor. Amerikan güdümlü siyaset yerine kendi özgür kararlarımızı kendimiz verelim demiş. Reis dünyaya ve Fransızlara siyaset nasıl yapılır, gerçek barış nasıl sağlanır onun dersini vermiş .. Önyargısı olmayan, dürüst olabilen, anlayan anlamış..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'