Japon bakandan Çin'e: İlişkileri inşa edebilmeliyiz

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, bölgede tansiyonun yükseldiği zamanlarda iletişimin önemine dikkati çekerek, "İki tarafın da çabalarıyla yapıcı ve istikrarlı Japonya-Çin ilişkilerini inşa edebilmeliyiz." dedi.

Japon bakandan Çin'e: İlişkileri inşa edebilmeliyiz
Japon bakandan Çin'e: İlişkileri inşa edebilmeliyiz
GİRİŞ 21.08.2022 14:29 GÜNCELLEME 21.08.2022 14:29

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, Japon gazetesi Nikkei'ye verdiği özel röportajda, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Japonya Başbakanı Kişida Fumioko'nun görüşme takvimi üzerinde çalışıldığını söyledi.

Bakan Hayaşi, olası liderler görüşmesi için Tokyo ve Pekin yönetimlerinin "özel adımlar planladığını" söyledi.

Hayaşi, yapıcı ve istikrarlı ilişkiler için ikili gayret çağrısı yaparak, "Japonya daima diyaloğa açık." ifadesini kullandı. Pozisyonlarını ortaya koyacaklarını vurgulayan Hayaşi, "Ortak meydan okumalara yönelik (Çin ile) iş birliği yapacağız." şeklinde konuştu.

Japonya uyardı: Çin'in 'akıllı savaş' hamlesine dikkat edinJaponya uyardı: Çin'in 'akıllı savaş' hamlesine dikkat edin

ASKERİ DENGE MESAJI

Japon Bakan, ağustos başında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyareti sonrası, Çin'in ada etrafında yaptığı askeri tatbikatlara ve Japon münhasır ekonomik bölgesine düşen füze denemelerine tepki gösterdi.

Tatbikatlar sonrası bölgede yükselen tansiyona dikkati çeken Hayaşi, "Bu gibi zamanlarda iletişim oldukça önemli. İki tarafın da çabalarıyla yapıcı ve istikrarlı Japonya-Çin ilişkilerini inşa edebilmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tayvan meselesinin diyalogla ve barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasına yönelik ümitlerini koruduklarını aktaran Hayaşi, ana kara ve Tayvan arasındaki askeri dengenin her yıl Çin'in lehine ilerlediğini söyledi.

Hayaşi, Tokyo hükümetinin, Japon vatandaşlarının olası tahliyesi dahil bölgede farklı senaryolara hazırlık yaptığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şampiyon hoca Arda Güler'e talip oldu! Real Madrid de sıcak bakıyor
DEM Partili Koçyiğit: CHP'nin İstanbul'u kazanmasını kent uzlaşısı formülü belirledi