Macron'dan Cezayir'de Türkiye için küstah sözler

Fransa Cumhurbaşkanı Macron enerji krizinde kapısını çaldığı Cezayir'de, Türkiye menşeli ağların (Afrika'da) Fransa düşmanlığı propagandası yürüttüğünü ileri sürerek "Tek bir düşman var, Fransa. Bunda hepsi birleşiyor." dedi.

GİRİŞ 26.08.2022 20:41 GÜNCELLEME 27.08.2022 11:46
Bu Habere 131 Yorum Yapılmış

Macron, dün geldiği Cezayir'in başkenti Cezayir'deki Saint-Eugene Hristiyan ve Yahudi mezarlığına ziyarette bulundu.

Burada gazetecilere açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı, inkar edilse de 5 yıldır Afrika kıtası ve gençliğine yönelik yeni bir politika yürüttüğünü söyledi.

Macron, Fransa'nın Afrika'ya yönelik geçmişi nedeniyle eleştirildiğini ancak zaman alsa da kıtada ülkesine yönelik güven inşa edeceklerini savundu.

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum'dan Macron'a Osmanlı restiCezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum'dan Macron'a Osmanlı resti

Fransız tarih profesöründen Macron'a tarih dersi: Osmanlı vasi, Fransa işgalciydiFransız tarih profesöründen Macron'a tarih dersi: Osmanlı vasi, Fransa işgalciydi

Cezayir Cumhurbaşkanı: Fransa sömürge zamanında 4 bin kişiyi camide infaz ettiCezayir Cumhurbaşkanı: Fransa sömürge zamanında 4 bin kişiyi camide infaz etti

- "TEK BİR DÜŞMAN VAR, FRANSA. BUNDA HEPSİ BİRLEŞİYOR"

Fransa meydanı boş bıraktığı için ülkesine yönelik muazzam bir manipülasyon yürütüldüğünü, Fransa’nın bu nedenle hedefe konulduğunu savunan Macron, “siyasal İslamcı” aktivistlerin Fransa düşmanlığı yaptığını ve bunu yaydığını iddia etti.

"TÜRKİYE'DE FRANSA DÜŞMANLIĞI YAPAN AĞLAR VAR"

Macron, ayrıca, “Türkiye, Rusya ve Çin'de, aktivizm, neo-kolonyal ve emperyalist ajandaları olan ve el altında Fransa düşmanlığı yapan ağlar var. Tek bir düşman var, Fransa. Bunda hepsi birleşiyor." diye konuştu.

Fransız Cumhurbaşkanı, Afrikalı gençlerin kendisine sorunları basitçe açıklaması gerektiğini ve Fransa karşıtı fikre kapılmalarının doğru olmadığını belirtti. Macron, "Belki de atalarınızın ve ebeveynlerinizin mücadelesi buydu ama şimdi Afrika'da size (Fransa hakkında) mesnetsiz şeyler öğretiliyor. Yanlış." ifadelerini kullandı.

Macron gaz umuduyla Cezayir'e gidiyor! Rotayı Türkiye'ye çevirdilerMacron gaz umuduyla Cezayir'e gidiyor! Rotayı Türkiye'ye çevirdiler

Abdülmecid Tebbun: Türkiye bizim için en önemli yatırımcılardan  biriAbdülmecid Tebbun: Türkiye bizim için en önemli yatırımcılardan biri

Sorunların karşılıklı konuşarak aşılacağını savunan Macron, kendisinin Afrika'yı sömüren ailelerden ve nesillerden birine ait olmadığını ancak bu meseleyi çözmeye çalıştığını anlattı.

- FRANSA CEZAYIRLİLERE VIZE KONUSUNDA ESNEK KOŞULLAR SAĞLAYACAK

Cezayirli mevkidaşı Abdulmecid Tebbun ile Cezayir vatandaşlarının Fransa’ya yasal yollarla girmesi için daha esnek koşulların sağlanması konusunda anlaştıklarını söyleyen Macron, yasa dışı göçle mücadele konusunda da Cezayir yönetimiyle ortak iradeyi paylaştıklarını vurguladı.

Macron, öte yandan ikili ilişkilere katkı sağlayan sanatçılar, sporcular, girişimciler ve siyasetçilerin yanı sıra fertlerinden birinin çifte vatandaşlığı bulunan ailelerin Fransa'ya girişi için kolaylık sağlanması konusunda anlaştıklarını söyledi.

- FRANSA'NIN CEZAYİR GAZI İHTİYACI

Öte yandan, Cezayir'in Avrupa'ya yönelik gaz akış kapasitesi kararını memnuniyetle karşıladığına değinen Macron, Fransa'nın enerji çeşitliliğinde gazın yüzde 20'lik dilime sahip olduğunu, Cezayir gazının ise bu oran içinde yüzde 8-9'u kapsadığını aktardı.

Macron, Fransa'nın Cezayir gazı dilenmeye gittiği iddialarının doğru olmadığını savunarak, halihazırdaki gaz stoklarının yüzde 90 seviyesinin üzerine çıktığını anımsattı.

"Görüyorsunuz, Cezayir gazının, durumu değiştirebilecek konumda olduğu ülkelerin durumunda değiliz." diyen Macron, Cezayir gazı hususunda İtalya ile rekabet halinde olmadıklarını ifade etti.

Macron, Cezayir'in ulusal enerji şirketi Sonatrach ile Fransız TotalEnergies arasındaki ortaklığı daha da sağlamlaştırmak istediklerini belirtti.

Öte yandan, İngiltere'nin başbakan adayı Liz Truss'ın, kendisine yönelik yorumunu değerlendiren Macron, kim başa gelirse gelsin İngiltere'nin Fransa'nın dostu olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğine işaret etti. Macron, İngiliz yöneticilerin yaptığı küçük hatalara rağmen Fransızlar ve İngilizlerin dost iki ulus olduğunu savundu.

Cezayir, 15 Temmuz Cuma günü "2022 sonuna kadar İtalya'ya 4 milyar metreküplük ilave doğal gaz pompalama kararı aldığını ve gelecekte bunun 6 milyar metreküpe ulaşacağını" duyurmuştu.

FRANSA’NIN CEZAYİR İŞGALİ

Fransa’nın Cezayir'deki sömürgesi 5 Temmuz 1962'de, 132 yıl süren bir işgalin ardından son buldu.

Cezayir makamlarına göre, Fransız sömürgesi ülkenin servetini yağmalaması ve ulusal kimliğini yok etme girişimlerinin yanı sıra arkasında 5 milyondan fazla şehit bıraktı.

Fransız sömürgeciliğinin Cezayir'deki suç dosyası, iki ülke arasındaki ilişkileri on yıllardır etkileyen en önemli konuların başında geliyor.

Cezayir, ilişkilerin tamamen normalleşmesini bu sorunun çözümüne bağlarken, Fransa sorunu görmezden gelmeye devam ediyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 131
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Cezayirliler adam olsa Fransa'ya günahını bile vermez. Biz 5 milyon Cezayirli insana şehit diye dua ediyoruz.adamlar kendi tarihini bilmiyor.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen kendi tarihine eğitim sistemine bak. Tarihte İngiliz ve Ruslar kadar türk ırkına, türk devletine zarar veren oldu mu. Bugün İngiltere aleyhine bir ders konusu,bir devlet refleksi,bir düşman algısı var mı. Yok. Hadi büyür.
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    cezayir bizim toprağımız, cezayirde yaşayanlar öz kardaşımızdır. oradan bize hiç kimse iftira atamaz. iftira edenleri ayyıldızlı bayrağın altına gömerler.
    Cevapla
  • Ugur arslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Cezayir nerden sizin topraginiz Fransa neyse Osmanlıda menfaati için oradaydı onlar daha acımasız olduğu için kazandilar
    Cevapla
  • Yeniçeri44 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynenn tek düşman Fransa iyi anlamışsın
    Cevapla
  • Savaş karşıtı 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı aleyhtarlığı yapanlar Türkiye en çok hangi ülkelere ihracat yapıyor bi zahmet araştır ve gör bakalım traşın gözünün önüne insin bakalım kanepede oturdugun yerde yorum yapmak çok kolay.
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    beyim hz. peygamber yahudiler ile ticaret yapmış idi. ticaret yapıyor diye onların kötü emellerine evet dememişti. fransa senden ihtiyacı olmasa hiç bir şey almaz. daha ucuz ve daha kalitesini başkası yapsın tek kuruşluk mal almaz. biz her kes le ticaret yapar iken, yanlışlarınıda yüzlerine söyleriz. bu dik durmanın neticesidir.
    Cevapla
  • Garip 1 yıl önce Şikayet Et
    Vandal yürek! Görün ki alkişlanasin ez bütün çiçekleri kendine canavar dedir haksizlik et, haksiz oldugun anlaşılsın.... Bunlar timsah gözyaşları bir de celladına aşık olmuşsan ölüm kaçınılmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!