Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum'dan Macron'a Osmanlı resti

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Abdurrezak Kasum, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Osmanlı Devleti'nin Cezayir'deki varlığına ilişkin suçlamalarına tepki göstererek, "Osmanlı, Cezayir'e sömürge işgalcisi olarak gelmedi." dedi.

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum'dan Macron'a Osmanlı resti
Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum'dan Macron'a Osmanlı resti
GİRİŞ 11.10.2021 21:17 GÜNCELLEME 11.10.2021 21:17
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Abdurrezak Kasum, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Osmanlı Devleti'nin Cezayir'deki varlığına ilişkin suçlamalarına tepki göstererek, "Osmanlı, Cezayir'e sömürge işgalcisi olarak gelmedi, bilakis İspanyol Haçlı saldırılarına karşı Cezayirlilerin davetiyle geldi." dedi.

Abdurrezak Kasum, Cezayir Alimler Birliğinin yayın organı El-Basair gazetesinde, Macron'un Osmanlı dönemine atıfta bulunarak Türklerin Cezayir'de "sömürgeci" olduğu yönündeki suçlamalarını reddeden bir makale kaleme aldı.

Kasum, "Osmanlı, Cezayir'e sömürge işgalcisi olarak gelmedi, bilakis İspanyol Haçlı saldırılarına karşı Cezayirlilerin davetiyle geldi. Osmanlı, ölüm ve yıkımla suçlanmıyor. Osmanlı döneminde Cezayirliler hayatlarından memnundu, onlar Cezayirlilerin servetini yağmalamadılar." ifadelerini kullandı.

Osmanlıların Cezayir'de kendi dilini empoze etmediğine işaret eden Kasum, Osmanlı Devleti'nin Cezayir'de yerel halkın dinine, diline ve inancına karışmadığını kaydetti.

Kasum, Cezayirlilerin Fransız sömürgeciliğini "trajedinin babası, sefalet ve nefretin kaynağı" şeklinde tanımladığını belirterek Fransız şirketleriyle ticari ilişkilerin sonlandırılması çağrısı yaptı.

MACRON'DAN FRANSA'NIN CEZAYİR'DEKİ SÖMÜRGE TARİHİNE İLİŞKİN TARTIŞMALI AÇIKLAMALAR

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 2 Ekim Cumartesi günü Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeleri, iki ülke arasındaki gerginliği yeniden tırmandırdı.

Cezayir'de "askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüğünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamıyla yeniden yazıldığını, gerçeklere dayanmadığını ve Fransa'ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini" ileri süren Macron, "Cezayir'in bir ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Macron'un ifadeleri "Fransız sömürgeciliğine karşı direnen 5 milyondan fazla şehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakaret" şeklinde nitelendirilmiş ve kınanmıştı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un, ülkesinin Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istişare için derhal geri çağırdığı, ayrıca Cezayir hava sahasının Fransız askeri uçaklarına kapatıldığı bildirilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 41
  • Ayyıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir sokak serserisinin bir devleti yönettiğini düşünmek aptalca olur değil mi? Ama fransa denen kan emici devleti bir sünepe sokak serserisi yönetiyor. Gittiği her yerde tiksintiyle karşılanıyor ama o kendini hala bir halt sanıyor.
    Cevapla
  • OSMANLI 1 yıl önce Şikayet Et
    bu aşağılık haçlı artığı frenklerin kanında bozukluk olduğu için burunlarını soktukları memlekette fitne fesat çıkıyor. Kudüs ü işgal eden de bu haçlı zihniyetti suriyeyi Lübnan ı antebi maraşı işgal eden de. zalim her daim yenilmeye mahkumdur.
    Cevapla
  • Adnan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu Tayyip Erdoğan çok akıllı adam, ufak ufak işleyip Fransızları Afrikadan sökecek bizde Erdoğan onlarda Macron gibi admlar oldukça biz çok döveriz bunları.
    Cevapla
  • serdar sargon 2 yıl önce Şikayet Et
    benim yorumu neden yayınlamıyorsunuz yayına aykırı da değil sadece CEZAYİRLİ mason ABDEL KADERden bahsettim???
    Cevapla
  • Nazım Akçay. 2 yıl önce Şikayet Et
    Şikayet edilecek bir durum yok ki adam doğruyu söylemiş Neden ikide bir şikayet butonu açılır, anlamıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış