Facebook, Cambridge Analytica skandalının ardından kullanıcılara ilk kez tazminat ödeyecek

Facebook, Cambridge Analytica şirketi de dahil olmak üzere üçüncü taraf şirketlere kullanıcıların kişisel verilerine erişmesine izin verdiği için kendisinden tazminat talep eden ve uzun süredir devam eden bir davada ön anlaşmaya vardı.

Facebook, Cambridge Analytica skandalının ardından kullanıcılara ilk kez tazminat ödeyecek
Facebook, Cambridge Analytica skandalının ardından kullanıcılara ilk kez tazminat ödeyecek
GİRİŞ 28.08.2022 15:11 GÜNCELLEME 28.08.2022 15:14

Cuma günü bir San Francisco Mahkemesi'ne Facebook bir "prensipte anlaşma" taslağı sundu. Şirket sunduğu taslakta açılan davayı sonuçlandırmak için 60 gün boyunca yargılamanın durdurulmasını talep etti.

Mahkemeye sunulan dosyada sosyal ağ devi kendisine açılan toplu davada anlaşmanın miktarını veya şartlarını belirtmedi.

Anlaşma, Meta CEO'su Mark Zuckerberg ve Haziran ayında istifa ettiğini açıklayan eski operasyon direktörü Sheryl Sandberg'in, Cambridge Analytica skandalıyla ilgili Eylül ayında mahkemede ifade vermeye çağrılmasının ardından geldi.

Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle 6 saat ifade verecekMark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle 6 saat ifade verecek

Facebook kullanıcıları sosyal ağı Donald Trump'ın 2016 başkanlık kampanyasıyla bağlantılı Cambridge Analytica firması da dahil olmak üzere kişisel verileri üçüncü taraflarla paylaşarak gizlilik kurallarını ihlal etmekle suçlayarak  2018 yılında toplu dava açmıştı.

Skandalın patlak vermesinin ardından kapatılan Cambridge Analytica, platformun erişim izni verdiği 87 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerini onların rızası olmadan toplamış ve ABD'li seçmenleri Trump lehine yönlendiren bir yazılım geliştirmek için kullanmıştı.

Federal yetkililer bu skandalın ortaya çıkmasından sonra kullanıcılarını yanılttığı için Facebook'a 5 milyar dolar para cezası verdi.

Bu olaydan sonra Facebook, verileri kötüye kullandığından şüphelendiği binlerce uygulamanın verilere erişimini kaldırdı, geliştiricilere sunulan bilgi miktarını kısıtladı ve kullanıcılara kişisel veri paylaşımına ilişkin daha fazla seçenek sundu.

Meta, davanın ertelenmesi için 60 gün talep etti. Ayrıca skandalın patlak vermesinden sonra ilk kez Facebook kullanıcılarına tazminat ödemeyi kabul etti. Şirket bu miktarı henüz açıklamadı.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadınların futbol maçında kavga çıktı! 7 kişi yaralandı...
Mehmet Şimşek ve kredi iddiaları sonrası IMF'den Türkiye açıklaması