Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle 6 saat ifade verecek

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Mark Zuckerberg. Cambridge Analytica skandalı sonrası ifade vermesi için mahkemeye çağrılacak. Zuckerberg'in mahkemede 6 saate yakın ifade vermesi bekleniyor.

Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle 6 saat ifade verecek
Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle 6 saat ifade verecek
GİRİŞ 21.07.2022 15:04 GÜNCELLEME 21.07.2022 15:04

Kaliforniya'da Cambridge Analytica skandalı nedeniyle Facebook'a dava açılmıştı. Açılan dava sonrası Zuckerberg'in Eylül ayında altı saate yakın ifade vermesi bekleniyor.

Cambridge Analytica skandalı ilk olarak 2018 yılında Cambridge Analytica adlı bir İngiliz veri analiz şirketinin Facebook'taki bir açığı kullanarak, milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini ABD'deki başkanlık seçimlerinin sonucunu değiştirmek için kullandığının ortaya çıkması üzerine patlak verdi.

Şirket, 2018'den bu yana skandal sonrası itibarını kurtarmak için yoğun çalışıyor. Ekim 2021'de adını Meta olarak değiştiren Facebook, üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hâlâ Cambridge Analytica'nın olumsuz etkisinden kurtulabilmiş değil.

Konuyla ilgili 2018 yılında açılan dava nedeniyle Meta'nın COO'su Sheryl Sandberg beş saat süren ifade vermişti. Sandberg, bunun üzerine Haziran ayında Meta'daki görevinden ayrıldığını duyurdu. Yerine, kendisi de ifadeye çağrılan Javier Olivan geçmeye hazırlanıyor.

Dava dosyasında, savcıların "kilit tanıklar" olan diğer Facebook yöneticilerini yedi saatten fazla sorgulamayı hedeflediği bilgisi yer alıyor.

Dosyada ayrıca, Facebook tarafından saklanan 1200'den fazla belgenin savcılara teslim edileceği belirtiliyor.

Bu, Zuckerberg'in Cambridge Analytica hakkında ifade vermeye çağrıldığı ilk sefer değil. Facebook'un kurucusu, skandalın ardından şirketin kullanıcı verilerini nasıl ele aldığına dair kanıt sunmak için 2018'de ABD Senatosu'nun karşısında soruları cevaplamıştı.

Cambridge Analytica skandalı sonrası Facebook, 2019'da Federal Ticaret Komisyonu tarafından 5 milyar dolarlık bir para cezasına çarptırıldı ve teknoloji devinin kullanıcı gizliliği konusundaki itibarına büyük zarar verdi.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt