Fethi Başağa hakkında yakalama kararı

Libya Savunma Bakanlığı Askeri Savcılığı, başkent Trablus'taki çatışmalar nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından başbakan olarak atanan Fethi Başağa ve Usame Cuveyli hakkında yakalama emri çıkardı.

Fethi Başağa hakkında yakalama kararı
Fethi Başağa hakkında yakalama kararı
GİRİŞ 29.08.2022 08:40 GÜNCELLEME 29.08.2022 09:00
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Libya Savunma Bakanlığı Askeri Savcısı Tümgeneral Mesud Erhume; polis, istihbarat servisleri ve ülkedeki tüm güvenlik teşkilatına yazılı talepte bulundu.

Erhume, Başağa'nın yanı sıra Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin geçen 17 Mayıs'ta görevden aldığı Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Usame Cuveyli, Başağa hükümetinin Eğitim Bakanı Muhammed Abdulcelil ve Demokrasi Partisi Başkanı Muhammed Savvan'ın yakalanmasını istedi.

Öte yandan, Başağa, yaptığı açıklamada, Trablus'ta yaşanan olaylardan başbakan Abdulhamid Dibeybe'yi ve hükümet yetkililerini sorumlu tuttu.

Askeri Savcı Erhume bugün, Başağa, Cuveyli, Abdulcelil ve Savvan'ın ülke dışına çıkışlarının yasaklanmasını istemişti.

Abdulhamid Dibeybe (solda) Fethi Başağa (sağda)

LİBYA'DAKİ ÇATIŞMALAR

Trablus çevresinin günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) başbakan olarak atadığı Fethi Başağa'ya bağlı güçlerin askeri yığınağına sahne olduğu belirtiliyordu.

Dün sabah başkentin Bin Gaşir ve Sarim bölgelerinde Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından başbakan olarak atanan Fethi Başağa'ya yakınlığıyla bilinen Libya Genelkurmay Başkanlığına bağlı "777 Tugayı" ile Başkanlık Konseyine bağlı "İstikrar Destek Birliği" arasında başlayan çatışmalar, Cumhuriyet Caddesi ve Dahra gibi kentin merkezi bölgelerine de sıçramıştı.Libya'nın başkenti Trablus'ta iki silahlı grup arasındaki çatışmalarda ölü sayısının 32'ye, yaralı sayısının 159'a yükseldiği bildirilmişti.

Libya'da çatışma çıktı: Trablus ve Hafter'e bağlı gruplar birbirine girdiLibya'da çatışma çıktı: Trablus ve Hafter'e bağlı gruplar birbirine girdi

Libya karıştı... BM, Türkiye, ABD ve İngiltere'den son dakika açıklaması: Derhal durdurunLibya karıştı... BM, Türkiye, ABD ve İngiltere'den son dakika açıklaması: Derhal durdurun

Libya'da çatışma: Can kaybı 32’ye yükseldi!Libya'da çatışma: Can kaybı 32’ye yükseldi!

ÇATIŞMALAR NEDEN YENİDEN ŞİDDETLENDİ?

Fethi Başağa, 24 Ağustos'ta Abdulhamid Dibeybe'ye hitaben yayımladığı açıklamasında, "Demokrasinin prensiplerine saygı ve sizlere güvenoyu vermiş yasama makamlarının kararlarına uyma bağlamında süresi bitmiş yetkinizi gönüllü olarak teslim etmeniz gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Gözlemciler, Başağa'nın talebini, başkente girmeye hazırlık olarak değerlendirmişti.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe de Başağa'ya yanıt olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetmişti:

"Eski İçişleri Bakanı'na (Başağa), savaş çıkarma ve sivilleri hedef alma yönündeki tekrarlanan tehditkar mesajlarına sınırlama getir. Şayet Libyalıların hayatını önemsiyorsan çabalarınla seçimlerin gerçekleşmesine odaklan. Ayrıca geçmişte kalan askeri darbe hayallerini de bırak."

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 10
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz neden orda yokuz rusya suriye de biz taraf tutmayip ikisine de yakinmi olmak istiyoruz
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    İki tarafta ülkemize yakın isimler bu karışıklık fransanın yada amerikanın oyunu
    Cevapla
  • Yol 1 yıl önce Şikayet Et
    Bi de türk.bize karşı savaşıyor.nasıl olur
    Cevapla
  • Sivaslı 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı öyle istediği için...Bunu bir de libya tezkeresine hayır diyenlere sormak lazım,onlar eminim daha iyi biliyordur.Libya da hareketlenme,suriye de hareketlenme,yunanistan da hareketlenme,bae de Sedat peker eliyle hareketlenme vs vs Hepimizin olmasa bile çoğumuzun bildiği sır
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu işi yine bizim Sihalar çözecek eperiyslist ülkeler rahat bırakmıyorlar illaki Libya petrolünü eskisi gibi çalmak istiyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim