ABD'li senatörden hadsiz F-16 çıkışı: PKK'ya karşı kullanmazsanız veririz

Yunan gazetesine konuşan ABD'li Senatör Chris van Hollen, F-16'ların Türkiye'ye satışı konusunda terör örgütü PKK/YPG'ye karşı kullanmaması ve İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanması şartı getirilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'li senatörden hadsiz F-16 çıkışı: PKK'ya karşı kullanmazsanız veririz
ABD'li senatörden hadsiz F-16 çıkışı: PKK'ya karşı kullanmazsanız veririz
GİRİŞ 02.10.2022 17:45 GÜNCELLEME 02.10.2022 17:47
Bu Habere 355 Yorum Yapılmış

Yunanistan yanlısı ABD'li Senatör Chris van Hollen, 2023 Yılı ABD Savunma Bakanlığı Bütçesi'nde, F-16'ların Türkiye'ye satışı konusunda "Yunanistan hava sahasında kullanılmaması" şartına "PKK/YPG'ye karşı da kullanılmaması" maddesi eklenmesi gerektiğini söyledi.

Yunan Ptisidiastima gazetesinde yer alan habere göre, Senatör van Hollen, Temsilciler Meclisi'ne sunulması beklenen tasarıya ilişkin, Türkiye'ye F-16 satışında şu şartların bulunması gerektiğini ifade etti.

  • F-16'ların Yunan hava sahasında kullanılmaması garantisi.
  • Savaş uçaklarının terör örgütü PKK/YPG'ye karşı kullanılmaması.
  • F-16 savaş uçaklarının "ABD müttefiklerine" karşı askeri operasyonlarında kullanılamaması.
  • İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamadan Türkiye'ye herhangi bir F-16 satışı konusunda anlaşma yapılmaması.

Yunanistan, ABD desteğiyle modernize edilen iki F-16'yı teslim aldıYunanistan, ABD desteğiyle modernize edilen iki F-16'yı teslim aldı

Yunan lobisiyle güçlü ilişkileri olan van Hollen, daha önce F-35'lerin de Türkiye'ye satışını engellemek için aktif rol oynamıştı. Geçtiğimiz haftalarda Yunan Kathimerini'ye açıklamalarda bulunan senatör, Türkiye için "NATO'nun en tutarsız müttefiki" ifadelerini kullanmıştı.

MENENDEZ TASARI İÇİN HAREKETE GEÇMİŞTİ

Türkiye karşıtı bir başka senatör Bob Menendez'den dün benzer bir hamle gelmişti. Menendez tarafından hazırlanan madde özetler Türkiye'ye satılması olası F-16 Blok 70 savaş uçaklarının, Yunanistan’a karşı kullanılmamasını içeriyor.

Senatör Menendez, söz konusu maddenin ABD Savunma Bakanlığı 2023 Bütçe Kanununa (NDAA) eklenmesini hedefliyor. Bahsi geçen maddenin NDAA’ye eklenip eklenmeyeceği ise senato içerisinde bu ay içerisinde yapılacak görüşmelerin ardından belli olacak.

Son dakika haberi... Erdoğan dikkat çeken detayları duyurdu! F-16 satışında son durumSon dakika haberi... Erdoğan dikkat çeken detayları duyurdu! F-16 satışında son durum

İlgili maddenin Senato’nun NDAA taslağına eklenmesi, Türkiye açısından oldukça problemli bir konu. Çünkü halihazırda Temsilciler Meclisi’nde, benzer bir madde bulunuyor. Senato ve Temsilciler Meclisi tarafından hazırlanan NDAA taslaklarında bulunan maddeler, nihai olarak karma komisyonlarda tartışılacak. Karma komisyondan da geçmesi durumunda Türkiye’ye F-16 Blok 70 satışını kısıtlayan maddeler, nihai olarak ABD Savunma Bakanlığı 2023 Bütçe Kanunu’na eklenmiş olacak.

Başkan Biden’ın bu tasarıyı veto etme hakkı bulunuyor ancak NDAA tarihinde şimdiye kadar sadece 5 adet tasarı veto edildi.  

KAYNAK: HABER7, SAVUNMAST
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 355
  • SonOsmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    2016 yılında Almanya'dan edinilen türk özel kuvvetlerin envanterinde ki Hk 416 piyade tüfeğini merkelin Suriye'de kullanılmasını istememesi gibi vs vs
    Cevapla
  • Cevani 1 yıl önce Şikayet Et
    O iki ulkenin Finlanda ve isvecrenin natoya katilimini o iki ulkeyle deyil direkt abd, Le pazarlik konusup yapilacakti. Cunku nato abd, ye bagli Türkiye'de abd, ye ben onlarin tanimam nato abd demektir once f 35 sorununu cozelim sonra torore yardim ve yatakligi birak Firatin guneyinde derhal cekil. Isvecreyle Finlandayla pazarlik yapsan ne olur olmassa ne olur. 100 senede gelen firsati aslinda tam kac is deyil ama Turkiye bir batili deyil. Sozunde durur
    Cevapla
  • Mustuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Geriye neresi kaldı,madem sadece 23 Nisan ve 19 Mayıs'ta ucuralim.
    Cevapla
  • LosKapitan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yoo!.. Özellikle pkk ya karşı kullanacağız. Sonra yunana, ermeniye ve bil cümle iblislere karşı..
    Cevapla
  • azi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bellesmi veriyor Amerika baska ülkeler kulamiyacagi ucagi arabayi silahi niye alsin kulanamadiktan sonra siz kendinizi ne belliyorsunuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu