Elon Musk'ın "Ukrayna'da barış planı" önerisine tepki yağıyor

Elon Musk'ın Ukrayna'da olası bir barışa dair Twitter'da yaptığı anket büyük ses getirdi. Kremlin propagandasını yaymakla suçlanan Musk tepki çekerken, Putin'in sözcüsü Peskov, milyarder iş insanına destek verdi.

Elon Musk'ın "Ukrayna'da barış planı" önerisine tepki yağıyor
Elon Musk'ın "Ukrayna'da barış planı" önerisine tepki yağıyor
GİRİŞ 04.10.2022 15:31 GÜNCELLEME 04.10.2022 15:32

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Elon Musk'ın Ukrayna'da olası bir barışa dair Twitter'da başlattığı ankete bir başka anketle yanıt verdi.

Yaklaşık 108 milyon takipçisine, Ukrayna'nın işgalinin sona ermesi konusunda "muhtemel senaryo" tahminine katılıp katılmadığını soran Musk şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna-Rusya Barışı:

- BM gözetiminde ilhak edilen bölgelerin seçimlerinin yeniden yapılması. Eğer halkın iradesi gitmesinden yanaysa Rusya bölgeleri terk eder

- Kırım, 1783'ten beri olduğu gibi (Kruşçev'in hatasına kadar) resmen Rusya'nın bir parçası olarak kalır,

- Kırım'a su temini güvence altına alınır,

- Ukrayna tarafsız statüde kalır.

"(Savaşın) sonucunun bu olması kuvvetle muhtemel –soru, bundan önce kaç kişinin öleceği-

"Muhtemel olmasa da, bu çatışmanın olası bir sonucunun nükleer savaş olduğunu da belirtmekte fayda var."

Buna yanıt olarak Zelenski, Twitter hesabından başlattığı ankette takipçilerine "Hangi Elon Musk'ı daha çok seviyorsunuz? Ukrayna destekleyen mi, Rusya'yı destekleyen mi?" diye sordu.

KREMLİN'DEN MUSK'A ÖVGÜ

Musk'ın savaşı bitirme planına Kremlin'den de yanıt geldi. Reuters haber ajansına göre Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, şu ifadeleri kullandı:

"Elon Musk gibi birinin bu duruma barışçıl bir çözüm arıyor olması çok pozitif bir gelişme. Birçok profesyonel diplomatla kıyaslandığında Musk barış sağlanması için yollar arıyor. Ve Rusya'nın şartları sağlanmadan barışa ulaşılması kesinlikle imkansız."

Birçok Ukraynalı yetkili de Musk'ı eleştirdi.

Ukrayna'nın Almanya'daki büyükelçisi Andrij Melnyk, "çok diplomatik" olarak nitelendirdiği yanıtında sert bir küfür (Sana çok diplomatik cevabım, s**tir git olacaktır Elon Musk) kullandı.

Rus satranç ustası Garry Kasparov ise, Musk'ın senaryosuyla ilgili, "Bu ahlaki bir aptallık, Kremlin propagandasının tekrarı, Ukrayna'nın cesaret ve fedakarlığına ihanet" dedi.

Musk'ın 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olarak resmen tanıması gerektiğini önerdiği anketi yayımlandıktan 14 saat sonra 2 milyon 300 binden fazla oy aldı. Musk'ın anketinde "Hayır" cevabı önde.

Zelenski'nin anketi içinse 11 saat içinde 1 milyon 800 binden fazla oy kullanıldı. Ankette "Ukrayna'yı destekleyen Musk" yüzde 81 oranıyla açık ara önde.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çin'de otoyol çöktü: Onlarca ölü ve yaralı var
Şampiyonlar Ligi'ni kazanmıştı! Hasan Arat dünyaca ünlü teknik adamla görüşecek