Gökbilimcilerin Starlink endişesi giderek artıyor

3 bin 451 Starlink uydusunu Alçak Dünya Yörüngesi'ne (LEO) gönderen SpaceX'e gökbilimciler sert tepki gösteriyor.

Gökbilimcilerin Starlink endişesi giderek artıyor
Gökbilimcilerin Starlink endişesi giderek artıyor
GİRİŞ 10.10.2022 17:19 GÜNCELLEME 11.10.2022 09:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Starlink uydu sayısı arttıkça dünya üzerinden gökyüzünü gözlemlemek giderek zorlaşıyor. 12 bin uydu gönderme iznine sahip SpaceX, uzaya henüz 3 bin 451 uydu göndermişken astronomların sert tepkisine neden oluyor. 

Edinburgh Astronomi Topluluğu'nun Twitter hesabından yapılan paylaşım durumun vehametini gösteriyor. 

Edinburgh Astronomi Topluluğu'nun meteor kameralarının yakaladığı fotoğraflar Starlink uydularının Dünya üzerinden gözlemlerde yarattığı sorunu gözler önünü seriyor. Ayrıca aşağıdaki hareketli görselden Starlink uydularının etkisini görebilirsiniz. 

SpaceX, 12 bin uydu fırlatma iznini sahipken Starlink v2 programının bir parçası olarak bu sayının 30 bine çıkarılmasını istiyor. Gökbilimciler bu nedenle daha da endişeli. Çünkü Starlink V2, ilk versiyonuna göre daha büyük ve daha güçlü olacak. Önümüzdeki yıldan itibaren Starlink V2'nin fırlatılmasına başlanacak.

Elon Musk duyurdu!  Starlink V2 ile telefonlarla doğrudan uydu internetine bağlanılacakElon Musk duyurdu! Starlink V2 ile telefonlarla doğrudan uydu internetine bağlanılacak

PCMag'e göre, Regina Üniversitesi'nden Astronomi Profesörü Samantha Lawler, Starlink lansmanlarında bir duraklama istemek için geçen hafta Federal İletişim Kurulu (FCC) ile temasa geçerek "Lütfen yıldızları elimizden almayın. Starlink uydularının, daha az uydu kullanarak yıldızları söndürmeden hizmet vermesi için daha iyi mühendisliğe ihtiyacı var” dedi.

Edinburgh Üniversitesi'nden Andy Lawrence'da geçtiğimiz ay FCC'ye resmi bir itirazda bulundu. Fizik profesörü Carrie Nugent de FCC'ye bir mektup göndererek Starlink'in Dünya'ya yakın tehlikeli asteroitleri tespit etmeyi zorlaştırabileceğini belirtti.

SpaceX gelen tepkileri dikkate aldı! Starlink uyduları artık daha az parlayacakSpaceX gelen tepkileri dikkate aldı! Starlink uyduları artık daha az parlayacak

Bu anlaşmazlık 2020'de ilk ortaya çıktığında CEO Elon Musk, şirketin bu sorunu daha az yansıtıcı uydularla ele alacağını açıklamıştı. Ancak, uydu üzerinde modifikasyonların çok az fark yarattığı görülüyor. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • murat44 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle yasak olmalı.her ülkenin belli bir uzay sahasıda olmalı coğrafi konuma göre.hatta ileride sıkıntı yaratacağı kesin.uyduları etkisiz kılacak yöntemler geliştirilmeli
    Cevapla
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    tamam
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kassam Tugaylarının keskin nişancısı İsrail askerini böyle avladı
Yargıtay'da seçim! Erdoğan devreye girdi düğüm çözüldü! Bir isim adaylıktan çekildi