Elon Musk duyurdu! Starlink V2 ile telefonlarla doğrudan uydu internetine bağlanılacak

T-Mobile CEO’su Mike Sievert ve SpaceX CEO’su Elon Musk, dün düzenlenen etkinlikte “uydudan hücresele” adını verdikleri yeni bir projeyi duyurdu.

Elon Musk duyurdu!  Starlink V2 ile telefonlarla doğrudan uydu internetine bağlanılacak
Elon Musk duyurdu! Starlink V2 ile telefonlarla doğrudan uydu internetine bağlanılacak
GİRİŞ 26.08.2022 09:28 GÜNCELLEME 26.08.2022 09:38

Uzaydan internet sunan SpaceX Starlink hizmeti büyümeye devam ederken, firma bu alanda farklı adımlar atmayı da sürdürüyor. SpaceX Starlink projesi için Falcon 9’a yüklenen uydular alçak dünya yörüngesine gönderiliyor ve bu sayede sistemin kapsama alanı ile kapasitesi sürekli olarak artıyor. 

T-Mobile CEO’su Mike Sievert ve SpaceX CEO’su Elon Musk, dün ortaklaşa bir etkinlik düzenledi.

Elon Musk'tan 5G hamlesi! SpaceX ve T-Mobile güçlerini birleştiriyor Elon Musk'tan 5G hamlesi! SpaceX ve T-Mobile güçlerini birleştiriyor

Her iki firma düzenlenen etkinlikte “uydudan hücresele” altyapısı ile ses getirdi. Yapılan açıklamaya göre SpaceX’in önümüzdeki yıl alçak dünya yörüngesine atılacak “Starlink V2” olarak geçen ikinci jenerasyon uyduları, taşıdıkları özel donanımlar ile dünya çapındaki ölü bölgeleri ortadan kaldırarak doğrudan akıllı telefonlara uydu üzerinden internet sağlayacak.

Bu altyapı ABD özelinde T-Mobile’ın 5G ağıyla birleştirilecek ve böylece ülkedeki kör nokta kalmayacak. Bu yeni sistem hemen ilk aşamada yüksek hızda internet sunmayacak. Musk’ın açıklamasına göre bağlantı 2-4 Mbps arasında olacak ve bu nedenle daha çok mesajlaşma ve sesli aramalar için kullanılabilecek. Baz istasyonlarının olmadığı ya da çekmediği bölgelerde mobil veri üzerinden internete erişilebilecek.

Elon Musk’ın açıklamasına göre 5G ağı ile uyduları birbirine bağlayacak bu yeni altyapı 2023’ün sonunda beta testlerine alınacak. Herkese yönelik kullanımın ise 2024 yılında olacağı aktarılıyor. Musk Twitter üzerinden de yaptığı açıklamada "Gelecek yıl piyasaya sürülecek olan Starlink V2, dünya çapında ölü bölgeleri ortadan kaldırarak doğrudan cep telefonlarına iletecek" dedi.

T-Mobile bir ABD şirketi ancak Elon Musk sistemi sadece ABD ile sınırlamıyor. Starlink V2 uydularının küresel olarak kapsama getireceği aktarılıyor. Firma bu sistem için diğer ülkelerdeki büyük operatörler ile de ortaklık kurabilir. Hepsine ek olarak süreç Tesla elektrikli otomobil modellerini de kapsayacak. Altyapı uygun olduğundan Starlink V2 uyduları, Tesla araç sürücülerinin acil durumlardaki iletişim ihtiyaçlarını da karşılayacak.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek