Stoltenberg'den Polonya açıklaması: Bilinçli bir saldırı olduğuna dair hiçbir belirti yok

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'ya atılan füzenin bilinçli bir saldırı veya Rusya tarafından atıldığına dair hiçbir belirtinin olmadığını açıkladı.

GİRİŞ 16.11.2022 14:54 GÜNCELLEME 16.11.2022 15:52
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, olağanüstü NATO toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Polonya'ya düşen ve iki kişinin hayatını kaybettiği füzeyle ilgili "İlk analize göre olay, Ukrayna'ya ait bir hava savunma füzesi tarafından gerçekleşti. Şunu da söylemeliyim ki bu Ukrayna’nın suçu değil. Nihai suç Rusya’nındır. Madde 4 toplantısına gerek yok. Şu ana kadar soruşturmanın bize verdiği sonuçlar da buna işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da olayın bir kazaya işaret ettiğini, bir kasıt olduğuna dair kanıt bulunmadığını açıkladı. Duda, "Füze büyük olasılıkla bir S-300'dü" dedi.

Stoltenberg'in açıklamalarından satırbaşları.

Polonya'daki saldırının bilinçli bir saldırı olduğuna dair hiçbir belirti yok. Yaşanan trajik can kayıpları için taziyelerimizi ilettik ve kıymetli müttefikimiz Polonya'nın yanında olduğumuzu bir kez daha dile getirdik. Ukrayna'yı da meşru müdafaa hakkı doğrultusunda desteklemeye devam edeceğiz. Rusya bu anlamsız savaşı bitirmelidir.

Rusya'dan Polonya'ya düşen füze hakkında açıklamaRusya'dan Polonya'ya düşen füze hakkında açıklama

Polonya Başbakanı duyurdu: NATO'nun 4. maddesini harekete geçirme gündemdePolonya Başbakanı duyurdu: NATO'nun 4. maddesini harekete geçirme gündemde

ABD'li yetkililer: Polonya'ya düşen füze Ukrayna'ya aitABD'li yetkililer: Polonya'ya düşen füze Ukrayna'ya ait

Avrupa Birliği'nden Polonya'ya destekAvrupa Birliği'nden Polonya'ya destek

NATO TEK VÜCUT OLMAYA DEVAM EDECEK

Dün Polonya Devlet Başkanı ve ABD Başkanı Joe Biden'la görüştüm. Atik, sakin olmamız gerekiyor ve yakından koordine bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Durumu çok yakından izlemeye devam edecektir. NATO tek vücut olmaya devam edecek. Tüm müttefiklerimizi korumak için de ne gerekiyorsa yapmaya devam edecek.

HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİMİZ AKTİF

Sürekli bölgedeki varlığımızı değerlendiriyoruz. Hava savunma kapasitemizi artırdık. Gözlem yapmalıyız tetikte olmalıyız. Uzun vadeli adaptasyon kararları aldık Madrid'de Kısmi olarak Doğu'daki varlığımızı artırmak var bu kararlar arasında. Daha fazla gücün hazır tutulması var.

Hava savunma sistemlerimiz aktifler. Sürekli faal durumdalar. Savaş jetlerimiz var. Kara temelli savunma sistemlerimiz var. Bir de odaklandığımız noktalar var. Doğu kanatta varlığımızı artırdık. Buradaki detaylar konusunda şu anda daha fazla detay vermem doğru olmaz. İlk bulgularımıza göre bu büyük ihtimalle Ukrayna'ya ait bir hava savunma füzesinden kaynaklandı.

UKRAYNA'YA DAHA ÇOK HAVA DESTEĞİMİZ OLACAK

Soru: Avrupa'nın hava sahasını güçlendirecek misiniz? Savaş devam ediyor ve Rus roketlerinin atılmaya devam edeceği gözüküyor: Dolayısıyla sınır şehirlerindeki risk artıyor.

Bugünkü toplantıda NATO müttefikleri güçlü bir şekilde desteğini ve dayanışmasını müttefikimiz Polonya ile bir kez daha teyit etmiştir. Buradaki can kayıplarımız için de taziyelerimizi ilettik. NATO bizim ittifakımızın doğu sınırlarındaki varlığını tahkim etmiştir etmeye de devam etmektedir. Hem karada hem denizde güçlerimizi artıyoruz. Ukrayna'ya daha çok hava desteğimiz olacak. 

"BU DURUMUN SORUMLULUĞU DOLAYLI OLARAK RUSYA'YA AİTTİR"

Soru: NATO ile Rusya arasında bir iletişim oldu mu son 24 saatte?

Biz Rusya ile farklı şekillerde iletişim kurabiliyoruz. Ama nasıl bir irtibat kurulduğuna dair de bir şey söylemeyeceğim. 

Şu konuda da mutabıkız ki bu savaşın sorumluluğu Rusya'nın dolayısıyla bu durumun sorumluluğu Rusya'ya ait. Ortada böyle bir savaş olmasaydı böyle bir olay olmayacaktı bu iki insan hayatını kaybetmeyecekti ve Polonya'da böyle bir şey gerçekleşmeyecekti.

Dördüncü maddeyle alakalı bir toplantı yapacaksak bu bulgulara ve yapılan soruşturmanın sonuçlarına göre olacaktır. NATO müttefikleri Ukrayna'yı ve kendini savunma hakkını destekliyorlar.

"FÜZE UKRAYNA'YA AİT"

Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna güçleri tarafından bir Rus füzesini engellemek için ateşlendiğini gösterdiğini yazdı.

BİDEN DA "RUSYA OLMAYABİLİR" DEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, füzenin Rusya tarafından fırlatılması ihtimalinin düşük olduğunu söyleyerek, "Ukrayna sınırında Polonya topraklarındaki patlamanın soruşturulması için Polonya'yı desteklemek konusunda mutabık kaldık. Soruşturma devam ederken, biz de birlikte çalışıp bir sonraki adımımızı belirleyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

ERDOĞAN DA BİDEN'IN AÇIKLAMASINA İŞARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Polonya-Ukrayna sınırında bir olay geldi. Türkiye'nin bu konudaki pozisyonu, görüşü nedir?" sorusuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben, Rusya'nın yaptığı açıklamaya doğrusu saygı duymak durumundayım. Rusya'nın 'Bizimle bu işin alakası yok' demesi bizim için önemli. Bütün bunların yanında sabah yine (Almanya Başbakanı) Olaf Scholz ile yaptığımız görüşmede, bunun detay araştırmalarının yapılması gerekiyor, böyle bir kararı vermenin doğru olmayacağını o da söyledi. Rusya'nın 'Bizimle alakası yok' ve Biden'ın da 'bu füzelerin Rus yapımı olmadığını' açıklamış olması, herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu, bir teknik arıza olabilir veya farklı olabilir, onun için inceleme araştırma şart."

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Polonya'ya düşen füzeyle ilgili iddiaları yalanlayarak, "Durumu tırmandırmak için kasıtlı bir provokasyon" demişti.

KAYNAK: HABER7
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 71
  • Ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Var sayalım Rusya intihara kalkıştı ve NATOya çattı? Kaç tane NATO ülkesi bu savaşa varım diyebilecek? Çünkü bu savaşın artık nükleer savaş olacağını tüm uzmanlar biliyor. Dolayısıyla tüm Avrupa kıyamet savaşının içinde bulacak kendini ve binlerce atom bombaları yağmur gibi gökten yağacak. Buna ben varım diyebilecek bir tane avrupa ülkesi varmı? Eğer bir tanesi bile avrupaya düşse kesin milyonlarca avrupalı sokaklara dökülür ve hepsinde aynı gün darbe olur.
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Nato mato pato hepsi hikaye. Karşılarında Irak, Libya, Suriye yok. Karşılarında kocaman bir nükleer dev var, buna kabadayılık sökmez. Dolayısıyla bunun sonucunda hepsi kendisini cehennem ateşinde bulur. Amerika ancak güçsüz masum müslümanları katleder
    Cevapla
  • İroni 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu roket kesin aydan düştü. Aramızda uzaylılar var. Nokta
    Cevapla
  • Mmm 1 yıl önce Şikayet Et
    Korkaklaaaaaaaaaarrrrr
    Cevapla
  • Ottomans 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan putin helal olsun sana varligin bile natoya korku veriyorya senden kral tanimam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şifre Irak hükümet sözcüsünün sözleri mi?
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu