Erdoğan'dan Esad ve Mısır sorusuna yanıt: Haziran sonrası sil baştan yapabiliriz

G20 Zirvesi kapsamında Endonezya'da Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Suriye ve Mısır'la ilişkiler, F-16 meselesi, SAMP-T projesi ve ABD ile Rusya istihbarat başkanlarının görüşmesine dair tespitlerde bulundu.

GİRİŞ 17.11.2022 12:58 GÜNCELLEME 17.11.2022 13:59
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'daki G20 Zirvesi sonunda, aralarında Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Zahid Akman'ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD ve Rusya istihbarat başkanlarının Türkiye'deki görüşmelerinde nükleer silah konusunun gündeme geldiğini söyleyen Erdoğan, Biden'la Bali'de yaptığı görüşmenin detaylarına dair bilgiler paylaştı. Tahıl anlaşması konusunda ABD Başkanı'nın teşekkür ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı, Biden'ın kendisine, "Bunun dışında F-16'larla ilgili konuda 'işin tamamen elinde olduğunu, bunun hassasiyeti içerisinde olduğunu' söyledi. Bu konudaki ilişkilerimizi devam ettireceğiz" dediğini ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya'nın yeni başbakanı Giorgia Meloni'yle görüşmelerine de değinen Erdoğan, iki ülkeyle üretimi masada olan SAMP-T projesinin detaylarının konuşulduğunu söyledi:

"Bu konuyla ilgili İtalya Başbakanı ile yaptığımız görüşmede dedi ki 'Teknik bazı sorunlar kaldı, bunları da çözmek suretiyle üçlü olarak Fransa, İtalya, Türkiye SAMP-T meselesini de kısa zamanda çözelim.' İtalya Başbakanı ile ilk görüşmemizdi ama çok ciddi, kararlı bir görüşme yaptık. Özellikle de savunma sanayiine yönelik yaptığımız görüşme iyi oldu."

İtalya'nın yeni başbakanı Giorgia Meloni için, "Sözünü esirgemeyen bir hanımefendi" değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ile olan münasebetlerini dört başlıkta öne çıkarmayı özellikle ifade etti" diyerek, İtalya-Türkiye ilişkilerinin geliştirmeye dair karar aldıklarını belirtti.

Erdoğan ayrıca, "Türkiye Körfez ülkeleriyle ilişkileri normalleştirdi. Mısır'la da çözüm noktasında diplomasi çalışmaları var. Siz 'Vakti, saati geldiğinde Esad'la da görüşebiliriz' demiştiniz. İki ülke ile ilgili son gelişmeler ne durumda?" sorusuna, "Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz. Şu anda Türkiye olarak bu konularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz. Ve buna göre de yolumuza inşallah o şekilde devam edebiliriz" şeklinde cevap verdi.

ABD VE RUSYA İSTİHBARAT BAŞKANLARININ TÜRKİYE'DE GÖRÜŞMESİ

SORU: Hafta başında Ankara çok önemli bir görüşmeye ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin koordinasyonuyla ABD ve Rus istihbarat başkanları Ankara'da bir araya geldi. Bu buluşmanın gerçekleşme sürecinde Türkiye'nin üstlendiği role ve bu görüşmeden beklentilere dair bizimle hangi notları paylaşabilirsiniz?

CEVAP: Şu kadarını söyleyeyim; Rusya'nın ve Amerika'nın burada nükleer silaha müracaat edip etmeyeceği konusunda İstihbarat Başkanımdan aldığım bilgi, şu an itibarıyla her iki tarafın da nükleer silahla ilgili herhangi bir teşebbüsünün olmayacağı istikametinde. Biz de tabii yakın markajda tutalım, sık sık bir araya gelmelerini sağlayalım istiyoruz. Allah göstermesin; bu yeni bir dünya savaşına yol açar. Buna da fırsat vermeyelim.

BİDEN'LA YAPILAN GÖRÜŞMEDE GEÇEN F-16 DİYALOĞU

SORU: ABD Başkanı Biden'la bir görüşmeniz oldu burada. Biz, size 'Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya almasından sonra başlattığınız diplomasi süreciyle sorun nasıl çözüldü?' diye sorduğumuzda, 'Önce Biden'a anlatacağım, sonra size anlatacağım' demiştiniz. Biden'la bu konuyu konuştunuz mu? Malum Rusya'nın beklentileri var, kendi tahıl ve gübresini ihraç edebilmesi için gerekli garantileri ABD veriyor mu? 'Endonezya dönüşü Putin'le görüşeceğim' dediniz. ABD'den bir mesaj iletecek misiniz? İki ülke liderinin görüşme olasılığına nasıl bakarsınız? Rus tahılının ihracı konusunda Türkiye'de işlenmesi, buradan Afrika'ya gönderilmesi projesi ne aşamada? Bu ne zaman başlar?

CEVAP: Tabii önce görüşmemizi bir yapalım. Görüşmemizi yaptıktan sonra da Sayın Putin'in bize söylediği en önemli başlık, bu tahılı ücretsiz olarak Afrika ülkelerine, Mali, Cibuti, Sudan, Somali gibi ülkelere göndermekti. 'Burada aynı şekilde bu işin ücretsiz gönderilmesine biz de katkıda bulunuruz' dedik. 'Fakir fukara, garip gureba Afrika halkı aç, açık; onları böyle bir konumda bırakmayalım' dedik. Böyle bir mutabakatımız zaten oldu. İnşallah bu buğdayın gelip bizde una çevrilmesi ve bu şekilde gönderilmesi onları da ciddi manada rahatlatacaktır. Biden tabii bu konularla ilgili önce bize teşekkürünü ifade etti. 'Bu tahıl koridorunda üstlendiğiniz rol sebebiyle teşekkür ederim' dedi. Bunun dışında F-16'larla ilgili konuda 'işin tamamen elinde olduğunu, bunun hassasiyeti içerisinde olduğunu' söyledi. Bu konudaki ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Burada Dışişleri Bakanlarımızın, Savunma Bakanlarımızın da bu süreci yakından takip etmeleri suretiyle, temennim odur ki inşallah kısa zamanda F-16 meselesini de bu vesileyle çözmüş oluruz.

FRANSA VE İTALYA'YLA YÜRÜTÜLEN SAMP-T PROJESİNE DAİR AÇIKLAMA

SORU: Endonezya'da görüşmüş olduğunuz liderler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Macron da vardı. Buraya gelmeden birkaç gün önce Macron, 'Türkiye'nin Afrika'da özellikle emperyal tavırlar sergilediği emperyalist olduğu' yönünde birtakım iddialarda bulundu. Bu konu gündeme geldi mi? Bu konu ile ilgili yorumlarınızı öğrenmek isterim.

CEVAP: Her konuyu, her yerde gündeme getirmek o konunun ciddiyetini ortadan kaldırır. Ben ona sadece dedim ki 'Emmanuel, bazı yerlerde bana sataşıyorsun, daha önce de konuştuk. Sen dedin ki 'hanımlar gayet iyi anlaşıyor ama biz anlaşamıyoruz.' 'Yok, yok anlaşıyoruz, bugün burada gayet görüşmelerimiz oldu' dedi. 'Bundan sonra da bu böyle devam etsin. Herhangi bir sıkıntıya fırsat vermeyelim' dedim. Bu konularla ilgili olarak da yine aynı durumu koruduk. Ancak biliyorsunuz bizim Fransa ile en önemli konulardan bir tanesi SAMP-T meselesi. Bu konuyla ilgili İtalya Başbakanı ile yaptığımız görüşmede dedi ki 'Teknik bazı sorunlar kaldı, bunları da çözmek suretiyle üçlü olarak Fransa, İtalya, Türkiye SAMP-T meselesini de kısa zamanda çözelim.' İtalya Başbakanı ile ilk görüşmemizdi ama çok ciddi, kararlı bir görüşme yaptık. Özellikle de savunma sanayiine yönelik yaptığımız görüşme iyi oldu. Bunun yanında enerji ile ilgili yaptığımız görüşme iyi oldu. Libya konusunda iyi bir görüşme yaptık. Göçle ilgili iyi bir görüşmemiz oldu. 'Bu konularla ilgili kısa zamanda sizleri Türkiye'ye bekliyoruz. Türkiye'de bu konuları ilgili arkadaşlarımızla beraber de ele alarak sürdürelim' dedik. O da not etti.

SORU: İtalya Başbakanı ile olan görüşmenizi özetlediniz ama iki konuyu sormak istiyorum. İtalya Başbakanı aşırı sağdan geliyor. Seçim öncesi konuşmaları ile sizin çizdiğiniz olumlu görüşmede, koalisyon ortağı Berlusconi'nin etkisi var mı; Türkiye'nin önemini bilen isimlerden birisi olarak? Avrupa Birliği'ni sarsabilecek kadar Brüksel'den yetkileri geri almak isteyen bir duruşundan bahsediliyordu. Siz nasıl bir izlenim aldınız kendisiyle görüşmede?

CEVAP: Gerçekten Berlusconi'yle ve aynı zamanda Berlusconi'nin mesai arkadaşlarıyla seçim kampanyasında ciddi bir dayanışması oldu. Sözünü esirgemeyen bir hanımefendi. Türkiye ile olan münasebetlerini dört başlıkta öne çıkarmayı özellikle ifade etti. Bu başlıklardan biri 'enerji konusunda dayanışmayı artırabiliriz.' Biliyorsunuz ENI onların en önemli enerji şirketi. Göç konusu onların da bizim gibi sıkıntıda olduğu bir konu. Bunun dışında 'savunma sanayine yönelik ilişkileri bundan sonra daha da artırabiliriz' dediler. Bunun üzerinde durabiliriz özellikle. Savunma sanayii ile ilgili tabii SAMP-T konusu önem arz ediyor. İtalya ile Avrupa Birliği'nde gelecek destek de önem arz eden konuların içerisinde. 'İtalya'da biz şu anda iyi geldik, sayısal olarak iyi bir konumdayız' dedi. Bu noktada da Avrupa'da dayanışma içerisinde olacağımız bir ülke. Uzun zamandır İtalya ile münasebetlerde bir zayıflama vardı. Bunu yeniden bir canlandırma konumuna gelebiliriz. Bu konuda mutabakatımızı orada karşılıklı olarak yineledik ve İtalya ile adımlarımızı da bu şekilde inşallah atacağız.

ERDOĞAN'DAN ESAD SORUSUNA DİKKAT ÇEKEN YANIT

SORU: Türkiye Körfez ülkeleriyle ilişkileri normalleştirdi. Mısır'la da çözüm noktasında diplomasi çalışmaları var. Siz 'Vakti, saati geldiğinde Esad'la da görüşebiliriz' demiştiniz. Bu açıklamanızın ardından Rusya 'Böyle bir görüşme olursa, ev sahipliği biz yapabiliriz' demişti. Bu iki ülke ile ilgili son gelişmeler ne durumda?

CEVAP: Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz. Şu anda Türkiye olarak bu konularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz. Ve buna göre de yolumuza inşallah o şekilde devam edebiliriz.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 39
  • ahmet mahmut ünlü 1 yıl önce Şikayet Et
    eli kanlı bir katiille görüşmek tükürdüğünü yalamak sana yakışırmı be reis, yapma yoksa sana oy moy yok
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış düşünüyorsun bay muhalefet, bir çok masum insanın zarar görmemesi ve ülke menfaatleri gereği görüşülebilir sonuçta resmi olarak o ülkenin cb. Nereye kadar görmezden gelinecek.
    Cevapla
  • Abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis Esed elini öpecek ve yönetimi milli yerli Suriye Milli Ordusu, ÖSO mücahitlerine bırakıp sana biat edecek Türkiyenin gücünü kudretini herkes gördü BİDON bile gördü ama bidon kafalı muhalefet görmedi göremedi ahh ahh
    Cevapla
  • ahmet mahmut ünlü 1 yıl önce Şikayet Et
    ulan siz ne zavallı mahlukatsınız lan,siz insanmısınız ben anlamıyorum,siz tür bir varlıksınız
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki ya şehitlerimiz, kınalı kuzularımız?
    Cevapla
  • Önemli Deel 1 yıl önce Şikayet Et
    Onlardan bizde çoook var...
    Cevapla
  • Analiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye sorunu çözüm bekleyen en önemli Türkiye cumhuriyeti devleti’nin beka sorunu . Bu sorun bu gün çözülmezse yarın telafisi olmayan sorunları meydana gelir . Ankara’nın bu sorunu ister barışla ,ister güçle mutlaka çözmesi gerek Ülkemizin istikrarını, insanımızın canını hedef alan saldırılar oradan yönetiliyor .şimdi böyle tehditler başladı ,yarın ne olur çok net belli . Bu öncelikli sorunu çözmek Türkiye nin güvenliğini korumak için çok önemli . Hükümetimizin Türkiye nin gelecegini, bekasını, güvenliğini ilgilendiren sorunu çözmek zorunda. Bu sorunu başkası çözmez ,çözmekte istemez çünkü bu sorun Türkiye’nin gücüne ,istikbaline konulan dinamit diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • net 1 yıl önce Şikayet Et
    kuzey suriyenin tamamını suriye Türkiyeye bırakacak elleri mahkum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi