Çin Devlet Başkanı Şi'den Filistin mesajı: Böyle devam edemez...

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Filistin halkının gördüğü zulmün devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Çin Devlet Başkanı Şi'den Filistin mesajı: Böyle devam edemez...
Çin Devlet Başkanı Şi'den Filistin mesajı: Böyle devam edemez...
GİRİŞ 09.12.2022 20:08 GÜNCELLEME 09.12.2022 20:09
Bu Habere 177 Yorum Yapılmış

Çin Devlet Başkanı Şi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, ülkesinin, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini söyledi.

"Filistin halkının gördüğü tarihi zulüm ve meşru haklarının pazarlık konusu yapılması sürdürülemez." diyen Şi, Filistin'e Birleşmiş Milletlerde (BM) tam üyelik verilmesi gerektiğini dile getirdi.

ARAP ÜLKELERİYLE İLİŞKİLERDE DÖNÜM NOKTASI

Şi, Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'nin, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerde dönüm noktası olduğunu vurguladı.

İki taraf arasındaki ilişkilerin barış, uyum, hakikat arayışı ve medeniyetler arası diyalog üzerine kurulu olduğunu ifade eden Şi, Arap ülkelerinin halihazırda dünyada barış ve adaletin tesisinin gerekliliğine artan bir şekilde vurgu yaptığını kaydetti.

Şi, Arap ülkeleri ile Çin'in işbirliğini güçlendirmesi gerektiğine ve diğer devletlerin iç işlerine karışmama ilkesine bağlı kalınması gerektiğine dikkati çekti.

Çin Devlet Başkanı Şi, Arap ülkeleriyle birlikte, kalkınma, sağlık ve gıda güvenliğinin desteklenmesi gibi ortak taahhütlerin uygulanması konusunda kararlı olduklarını kaydetti.

- Zirveye vekaleten başkanlık eden Bin Selman'dan "Arap ülkeleriyle Çin arasında işbirliği" vurgusu

Öte yandan Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'ne, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud'a vekaleten Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlık etti.

Veliaht Prens Bin Selman, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Arap ülkeleri ile Çin arasında ticaret, maliye ve yatırım alanlarında işbirliği ile bölgesel ve uluslararası sorunlarda koordinasyonu desteklemeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Gıda ve enerji güvenliği dahil olmak üzere uluslararası arenada yaşanan sorunlara dikkati çeken Bin Selman, Çin'in, Suudi Arabistan'ın sürdürülebilir kalkınmayı destekleme ve gıda güvenliğini artırmaya yönelik öncelikleriyle örtüşen girişimlerini takdir ettiklerini söyledi.

Bin Selman ayrıca, Suriye ve Libya'da yaşanan krizlerin sona ermesi ve bu ülkelerde istikrar ve kalkınmanın gerçekleşmesi için yürütülen çalışmaların artırılması gerektiğini vurguladı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 177
  • Türkiyem 1 yıl önce Şikayet Et
    Zalimlerrrr icin yaşasinnnn cehennemmmm
    Cevapla
  • Süleyman deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynaya bakmıyor bu mu nasebetsiz türkistandaki katledilen musluman kardeslerimizi perişan ettiler ırz namus birakmadılar firavunluk yapıyor alçak
    Cevapla
  • Bahadır 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkistan 'da katledilen tek bir müslüman yok. Politik malzemeden ötesi değil. Büyük firavun ingiliz ve abd nin en büyük korkusu Çin Türkiye yakınlaşması.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    tencere dibin kara senin ki benden kara
    Cevapla
  • Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Petrol icin her şeyi yapar bu herif. Hadi izaman somut adım bekliyoruz. Fikistini tanı. Barış gücü gönder. Anxa Çin'in gücü yeter buna
    Cevapla
  • M. Hâlis Köktaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen eğer bu sözlerinde dürüst olsan, Doğu Türkistan halkına olmadık zulümleri revâ göermezdin.. İstediğin kadar sık palavra.. Poli-tika'ya olsun Kadavra!..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor