"Türk postundaki kurt!" Haberi "Rusya'ya bir meydan okuma" diye servis ettiler

Rusya'nın en çok okunan haftalık gazetesi AiF, Türk Devletleri Teşkilatı'nın ve başı çeken lider Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Rusya’nın Sibirya'sını içine alan 'Türk dünyası' haritası" hedefiyle Rusya için bir tehdit olduğunu yazdı.

GİRİŞ 22.12.2022 17:50 GÜNCELLEME 23.12.2022 09:40
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

1 trilyon doları aşkın hizmet ve mal üreten, 180 milyonluk nüfusa sahip üyesi bulunan Türk Devletleri Teşkilatı, askerî ve siyasi açıdan büyük güç odakları için yeni bir oyuncu olarak dengeleri değiştirdiğini hissettirmeye devam ediyor.

En son Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve  Özbekistan cumhurbaşkanları tarafından imzalanan Semerkant Bildirisi’nde işbirliği ve dayanışmayı derinleştirme ve genişletme konusundaki taahhütleri vurgulandı.

Rusya'nın en çok okunan haftalık gazetesi Argumentı i Faktı'nda (AiF)  yer alan "Türk postundaki̇ kurt… Türki̇ye, Rusya'nın Orta Asya'daki̇ çıkarlarını tehdit ediyor mu?" başlıklı yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Türk Dünyası Haritası ile birlikte poz verdiği kare üzerinden Türkiye ve Başkan Erdoğan hakkında algı operasyonuna girişti.

"TÜRKIYE SON YILLARDA ORTA ASYA'DA ÇOK AKTİF"

TDT  üyesi  Türkiye,  Azerbaycan,  Kazakistan  ve  Özbekistan  ile Türkmenistan'ın, ortak bir enerji koridoru oluşturulması için müzakerelere başlayacağı bilgisi aktarılan haberde "Daha önce kasım ortasında, TDT liderleri örgütün ilk zirvesinde Semerkant'ta bir araya gelmişti. Türkiye son yıllarda Orta Asya'da çok aktif. Recep Tayyip Erdoğan, Türk birliğinden çok bahsediyor ve Türk liderin ortakları ona önemli hediyeler veriyor. Örneğin; sadece Türkiye'yi değil, tüm Orta Asya'yı ve hatta Rusya’nın Sibirya'sını içine alan “Türk dünyası” haritası gibi." denildi.

"RUSYA İÇİN TEHDİT BİR HARİTA"

"Türkiye Cumhurbaşkanı toprak iştahını ilk kez 2016'da açıklamıştı." ifadesinin yer aldığı haberde işgalci iddiaları dillendirilerek "17 Kasım 2021'de Recep Tayyip Erdoğan, iktidardaki koalisyon ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelmişti. Bahçeli, Cumhurbaşkanı'na bir "Türk dünyası"haritası hediye etti. Haritaya bakılırsa sadece Türkiye topraklarını değil, tüm Orta Asya'yı ve Rusya’nın Sibirya'sını da içeriyor." analizi yapıldı.

Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan'dan ortak açıklama!Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan'dan ortak açıklama!

Hayati öneme sahip! Güney ve Kuzey'e rakip: Türkiye hattı daha avantajlıHayati öneme sahip! Güney ve Kuzey'e rakip: Türkiye hattı daha avantajlı

Türkiye'den müthiş 'Hazar Denizi' teklifi: Doğu ve batısını birleştirelimTürkiye'den müthiş 'Hazar Denizi' teklifi: Doğu ve batısını birleştirelim

EMPERYALİST TÜRKIYE İDDİALARI

Yazıda Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin Orta Doğu ve Asya'daki emelleri şu şekilde kaydedildi; 

Erdoğan, "Bizim çıkar alanlarımız arasında Irak, Suriye, Libya, Kırım, Karabağ, Azerbaycan, Bosna ve diğer kardeş bölgeler var" demişti. Birçok tarihçi Kıbrıs, Halep, Musul, Erbil, Kerkük, Batum, Selanik, Varna, Batı Trakya ve Ege Denizi'ndeki adaların Türkiye'nin sınırlarına dahil edilmesi gerektiğine inanıyor. Erdoğan'ın birlik anlayışı; ekonomik, ticari, kültürel ve eğitim bağlarının gelişmesi demek. Ama her şey kültür ve ticaretle sınırlı değil. Türkiye aktif olarak Orta Asya ile askeri bağlar geliştiriyor. Örneğin, Türk medyası bir "pan-Türkist ordunun" yaratılması ihtimaliyle ilgili olarak yazıyor. Ankara; Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile askeri ikmal konusunu görüşüyor. 2021 yazının başlarında, KGAÖ'nün bir parçası olan Kırgızistan, Bayraktar insansız hava araçlarının tedariki için Türkiye ile bir sözleşme imzaladı. Kazakistan ve Özbekistan ile de görüşmeler sürüyor.

"TDT RUSYA'YA MEYDAN OKUMAK İÇİN KURULDU"

Haberde Orta Doğu ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi Direktörü Semön Bagdasarov, “Türk Devletleri Teşkilatının Rusya'ya meydan okumak için kurulduğundan hiç şüphem yok. Söylendiği gibi, iki ayı aynı inde yaşayamaz. Daha doğrusu Türk kurdu, Rus ayısını bu güney ininden kovmak istiyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli, Türk Dünyası Haritası ile poz verdiCumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli, Türk Dünyası Haritası ile poz verdi

"TÜRKİYE YUMUŞAK GÜÇ ARAÇLARINI ÇOK İYİ KULLANIYOR"

Kazak siyaset bilimci Marat Şibutov'a göre, Türkiye yumuşak güç araçlarını kullanmakta çok daha iyi. Türk sineması, eğitim ve kültür merkezleri ve insani yardım programları gibi.

"YAKIN GELECEKTE RUSYAN ORTA ASYA POLİTİKASINDA BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPABİLİR"

Yazının sonuç kısmında bölgedeki hareketlenme hakkında Rusya'nın bir planı olduğu şu sözlerle ifade edildi;

Orta Asya-Rusya zirvesinde Tacikistan Devlet Başkanı Rahman, bölgede sürekli olarak Rusya'nın katılımıyla çeşitli düzeylerde zirveler yapıldığına ancak belirgin bir atılımın görülmediğine dikkat çekmişti. Vladimir Putin, Rahman'a büyük ölçüde haklı olduğunu söyleyerek, ona katılmıştı. Bu yüzden belki de yakın gelecekte Rusya'nın Orta Asya politikasında bazı değişiklikler görebiliriz.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 101
  • Vatandaş! 1 yıl önce Şikayet Et
    Orta ASYA diye bir YER YOK ! orası TÜRKİSTAN !
    Cevapla
  • Turco 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben Rusya'nın kesinlikle Hazar denizinde boru hattı inşasına izin vereceğini düşünmüyorum. İran'dan da geçemeyeceğine göre, büyük ihtimalle tanker gemilerle bir hat kurulabilir. Satılacak rezerv düşer ama yine ciddi seviyeler satılabilir. Türkmenistan'a Türkiye gemi inşa ederek Türkmenistan donanmasını güçlendirebilir. Böylece bu tanker gemilerini güçlendirmiş olur. Ama Erdoğan'ın şu konuda hakkını vermek gerek, ciddi derecede Rus etkisindeki bu devletlerin içindeki Rus etkisini arındırmaya çalışması takdire şayan. Belki başarılı olur, belki olamaz. Ama bu girişime bile şapka çıkarılır.
    Cevapla
  • Miradil batur 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır hamaset yapan Türkçüler! Reise demediğinizi bırakmadınız!! Ama reis sayın bahçeli ile neler yapıyorlar!! Artık eski Türkiye yok! Büyük Türkiye imparatorluğu var!!!
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    putinli rusya türkiye ve türk devletlerine sadık kalmalı ve kendini korumalı yoksa batıya yem olacak
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis ne büyük adamsın,Türkiye yi batının uşaklığından kurtarıp emperyalist bir devlet yaptın.Ama farklı şekilde,batı emperyalizmi kaynaklara çökerken bizim emperyalizmimiz yüreklere yerleşmek şeklinde oluyor..Batı ve batıcıların kudurması gayet normal.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek