Taliban kendini böyle savundu: Bazı bölümlerde eğitim almaları İslami değil

Taliban hükümetinin Yüksek Öğretim Bakan Vekili Nida Muhammed Nedim, üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimlerinin askıya alınmasına örtünme, karma eğitim, seyahatler ve konaklama gibi konularda gördükleri sorunları gerekçe gösterdi.

Taliban kendini böyle savundu: Bazı bölümlerde eğitim almaları İslami değil
Taliban kendini böyle savundu: Bazı bölümlerde eğitim almaları İslami değil
GİRİŞ 23.12.2022 09:05 GÜNCELLEME 23.12.2022 09:18
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Yüksek Öğretim Bakan Vekili Nida Muhammed Nedim, Afganistan Devlet Televizyonunda katıldığı bir programda yüksek öğretim alanında Taliban yönetiminin getirdiği kuralların düzgün bir şekilde uygulanmadığını savundu.

Nedim, "üniversitelerde kız öğrencilerin örtünme kurallarına riayet etmediğini, yasağa rağmen halen bazı üniversitelerde karma eğitimin devam ettiğini, kız öğrencilerin üniversite eğitimi için farklı vilayetlere gidip ailesi ya da herhangi bir 'mahremi' olmadan orada yaşaması ve buradaki yurtlarda kalmasının uygun olmadığını ve üniversitelerdeki bazı bölümlerde kız öğrencilerin eğitim almaması gerektiğini" söyledi.

Türkiye'den Taliban'ın aldığı karara tepkiTürkiye'den Taliban'ın aldığı karara tepki

Taliban, kadınların üniversitede eğitim görmesini yasakladıTaliban, kadınların üniversitede eğitim görmesini yasakladı

Türkiye'den Taliban'ın kızlara eğitim yasağı kararına yeni tepki: Bir an önce vazgeçinTürkiye'den Taliban'ın kızlara eğitim yasağı kararına yeni tepki: Bir an önce vazgeçin

"İSLAMİ DEĞİL"

Ziraat ve mühendislik gibi bazı bölümlerde kızların eğitim almasının "İslami kurallara ve Afgan onuruna ters" olduğunu iddia eden Nedim, "Amacımız kızları eğitimden mahrum bırakmak değildir. Üniversitelerdeki sorunların çözülmesi için çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Uygulamaya uluslararası alandan gelen tepkiler için ise "İçişlerimize karışmasınlar" diyen Nedim, kız ve erkeklerin eğitim aldığı medreseler için ise yeni bir kararın gündemde olmadığını, medreselerin faaliyetlerini mevcut haliyle sürdüreceğini belirtti.

Taliban yönetimi, önceki gün, kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığını açıklamıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 18
  • Nasri 1 yıl önce Şikayet Et
    Lanet olsun sizin bu zihniyetinize ve bunu bir de islammış gibi göstermenize
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun Taliban Türkiye'deki karma eğitim ve lise ve üniversitedeki eğitimlerin içi boş ve ne yazık ki ahlaken iflasın eşiğinde. Taliban düzenleme yapacam demiş ne var bunda.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    taliban islami savunmus ne yapmis ki
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    adamlar haklı helal olsun.milli eğitim bakaninin söylediklerinden hangisi islama ters.sonuna kadar helal olsun
    Cevapla
  • ○DOĞU●BATI 1 yıl önce Şikayet Et
    buraya yorum yazanlar önce dinini öğrensin! kendi mantığına göre hüküm vermek olmaz. tabikide kızlar okusun ama karma değil ! Allahin ve Resulü Muhammedi s.a.v bu ko uda ne emretmiş bilen varmi..Allahı işimize karıştırmayın derseniz he ozaman başka. ozaman ortaya bizdeki gibi fuhuş, uyuşturucu,lgbt vatan hainliği gibi bir sürü sapkın fırka çıkar okullarında. okullarımızın halini görmeyecek kadar kör değilsiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor