Yunan basınından itiraf gibi sözler: Peri masalına devam ediyor

Türkiye-Yunanistan gerginliğinin baş meselesi olan Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma iddiaları bir süredir gündemi meşgul ederken Yunan basınında Atina'ya sert bir eleştiri geldi.

GİRİŞ 01.01.2023 16:42 GÜNCELLEME 02.01.2023 09:25
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimi en çok artıran meselelerden biri Yunanistan'ın Ege'de kara sularını 12 mile çıkaracağına dair söylemleri. Yunan basınında aylardır dolaşan haberlere göre aslında bu mesele Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın uzun süre 'çekmecesinde' duruyordu; ancak Türkiye korkusundan masaya yatırılmıyordu.

TÜRKİYE'DEN TEPKİLER ART ARDA

Geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma meselesini yeniden gündeme getirmesinin ardından ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan konuyla ilgili sert tepki geldi.

Akar, ''Kara sularının 6 milden yukarı çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda yanlış bir adımın ciddi sıkıntılar doğuracağını herkesin bilmesi lazım. Komşumuza 'unutmayın yanlış hesap Ankara'dan döner diyoruz''' dedi. Ayrıca Bakan Akar, konuşmasında casus belliye de vurgu yapmıştı.

Bakan Çavuşoğlu ise Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de hak ve çıkarlarını korumaya devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Ege'de değil 12, 1 mil dahi genişlemeye izin vermeyeceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, "Meclisimizin bu konuda 1995'te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan'ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz" ifadelerini kullandı.

"YUNANİSTAN PERİ MASALLARINA DEVAM EDİYOR"

Türkiye'den gelen açıklamalara Yunan basınından tepki gelirken bir Yunan haberinde ise kara suları meselesi gündem oldu.

Haberde Yunanistan hükümetinin 'sıkıcı televizyon kanalları' gibi olduğuna dikkat çekilerek "Yunanistan'ın aynı peri masallarına devam ediyor" denildi.

Ayrıca Yunanistan'ın uluslararası alanda kabul edilmiş bir süreç olmadıkça asla böyle bir genişletme adımına da gitmeyeceğinden bahsedildi.

Haberde, "Yunanistan gerçekten böyle bir şeyi planlıyorsa bunu parlamentoya taşır. Partilere ve özellikle de yabancı büyükelçilere sunar. Böylece destek alır. Ancak böyle bir şey olmadı" denildi.

Haberin devamında Yunanistan böyle bir hamle yapması sonucunda Türkiye'nin kesinkes bunu savaş sebebi sayılacağı söylendi.

YUNANİSTAN'IN DIŞ İLİŞKİLERİ DE ELEŞTİRİLDİ

Haberde Atina hükümetinin dış ilişkilerine de eleştiri var. Ulusal düzeyde yeni bir şey olmadığından bahsedilen haberde Türkiye'nin ise tam tersine özellikle Libya alanında başarıya imza atıldığını ifade etti.

Türkiye ekim ayında Libya ile hidrokarbon anlaşması imzalamış ve bu anlaşma birkaç aydır Yunanistan'ın gündemini oldukça meşgul ediyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'ten de bahsedilen haberde hem Miçotakis'in hem de Dışişleri Bakanı Dendias'ın Arnavutluk ziyaretlerinin 'tam bir fiyasko' olduğuna dikkat çekildi.

KAYNAK: SABAH
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 49
  • Ufuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yun asistan 12 mile çıkarırsa bizde 150 mile çıkarırız.
    Cevapla
  • Karadenizli 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey yunan sana sesleniyorum sadece türkiye deyil avrupadaki türklerde yola cikarsa 12.mil.deyil 80.mil yunanistani ve etrafinida aliriz bir gecede türk bayragini dikeriz bizi dünya cikaramaz akilli olun
    Cevapla
  • Muttaki 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunan ile savaş kaçınılmazdır. Adım Girit'te 12 mile karasuları çıkarılarak atılacak, bu da seçimlerden hemen önce, muhtemelen Mart-Nisan ayları gibi olacak. Bu zaten planlanıyordu geçen sene için ancak Rusya - Ukrayna savaşının patlak vermesi nedeniyle Batı tarafından Türkiye'ye duyulan ihtiyacın artması sayesinde bu iş ertelendi. Bizim için iyi de oldu. TCG Ufuk, TCG Anadolu ve 1-2 yeni nesil denizaltımız envantere girdi, giriyor. Akıncılar, Aksugurlar envanterde değildi ama artık var. Tayfun füzesi seri üretime girecek, Hisarlar seri üretimde, Siper yine neredeyse hazır. Çok şükür biz hazır durumdayız. Gelsinler bekleriz. Bunlarla masada bir şey çözülemez, bunlar sadece güçten anlarlar.
    Cevapla
  • Uhur 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunan d nen çakma medeniyete, dorlara gazı ABD veriyor. Yetmiyor gibi işler kuruyor. Her halükarda doğrulukla veya yanlışlıkla hedef ABD üsleri olur. Herhan gi bir Türk Yunan savaşında hedef tüm Yunanistan olur.
    Cevapla
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    türkiye 'de nasıl ki lüks arabası olan birisi asfaltı kendisine ait kaldırımları da park yeri zanneder ya. miço da egeyi evinin arka bahçesindeki havuz sanıyor. biz tabii ki buna istila deriz sadece. artık anlayana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor