Libya'da mahkeme, Türkiye'yle yapılan hidrokarbon anlaşmasını askıya aldı

Libya Trablus'taki mahkemenin, 2022'nin sonunda Türkiye ile Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşmasını askıya aldığı ifade edildi. Kararın gerekçesine dair detay paylaşılmazken, Libya Hükümeti'nin itiraz hakkının olduğu belirtildi.

GİRİŞ 11.01.2023 13:35 GÜNCELLEME 12.01.2023 16:54
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Libya Trablus'taki Temyiz Mahkemesi'nin, 2022'nin sonunda Libya hükümetiyle Ankara arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı.

TÜRKİYE: LİBYA ANLAŞMANIN ARKASINDA

Konuyla alakalı açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin, hidrokarbon anlaşmasının arkasında olduğunu Türkiye'ye bildirdiğini açıkladı:

"Hemen Sayın Dibeybe ile temasa geçtik. Mahkeme yürütmenin durdurulması kararı almış. Bu bir karar, nihai hüküm değil. Hükümet anlaşmanın arkasında ve gerekli çalışmaları yapıyorlar. Yakından takip edeceklerini söylediler."

Mısır ve Yunanistan'ın kabul etmediği söz konusu anlaşma, Akdeniz'deki başlıca güçlerin tepkisini çekmiş, Libya'daki iç çekişmeleri de alevlendirmişti.

Türkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladıTürkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladı

Türkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasına AB'den ilk tepkiTürkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasına AB'den ilk tepki

Yunan basını: Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Atina'da endişe yarattıYunan basını: Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Atina'da endişe yarattı

Libya'dan Yunanistan'a rest: Sizi ilgilendirmez!Libya'dan Yunanistan'a rest: Sizi ilgilendirmez!

MISIR VE YUNANİSTAN ANLAŞMAYA KARŞI ÇIKMIŞTI

2022 yılının sonuna doğru imzalanan söz konusu anlaşma, Türkiye ve Libya yönetiminin kendilerine ait olduğunu ilan ettiği ancak Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda, petrol ve gaz çıkarmayı içeriyordu.

LİBYA HÜKÜMETİ'NİN İTİRAZ HAKKI VAR

İngiliz haber ajansı Reuters'ta yer alan habere göre; Trablus Temyiz Mahkemesi, karar hakkında daha fazla ayrıntı vermezken, Libya Hükümeti'nin itiraz hakkının olduğunu belirtti.

"BU KARAR GERİ ÇEVRİLİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Konuyla alakalı Haber7'ye değerlendirmelerde bulunan Orta Doğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) araştırmacılarından Prof. Dr. Ahmet Uysal, "Bu kararda, Libya'da faaliyet gösteren Türkiye düşmanlarının bir art niyeti görülüyor. Mahkeme, Hafter tarafının söyleminden hareket ederek, 'hükümetin Türkiye ile anlaşmaya yetkisi yok' diye hükmedilmiş. Gerekçe olarak, 'Dibeybe Hükümeti'nin süresi dolduğu için böyle büyük anlaşmalar yapamazmış'. Ona bakarsanız, Tobruk Parlamentosu'nun görev süresi 2014'te doldu ama hala Başağa Hükümeti atama yetkisini kendinde buluyor. Bu paralel hükümeti ne Libyalılar ne de başka ülkeler tanıdı. Mahkeme, Trablus Hükümeti'nin kararı temyize götürebileceğini de söylemiş. Hukuki mücadele devam eder, karar geri çevrilir diye düşünüyorum. Libya'da siyasi demokratik mücadele ile hukuk mücadele beraber devam ediyor, edecek" dedi.

DİBEYBE'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, söz konusu anlaşmanın askıya alınmasına ilişkin bir değerlendirmede bulunmasa da Türk yetkililerini ağırladığı bir kabulde, ülkesinin Türkiye ile ekonomik, siyasi ve askeri alanlardaki iş birliğini sürdüreceğini söyledi.

Türkiye Libya'da, darbeci Hafter yönetimini değil, BM'nin de meşru gördüğü Trablus merkezli Libya Ulusal Birlik Hükümeti'ni tanıyor.

Türkiye ile Libya arasında 2019'da imzalanan deniz yetki anlaşmasıyla belirlenen sınırlar.

TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA İMZALANAN HİDROKARBON ANLAŞMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Türkiye ve Libya, 2019'da deniz yetki anlaşması imzalayarak, iki ülke arasındaki deniz sınırını belirlemişti. 2022 yılı sonundaki hidrokarbon anlaşmasıyla birlikte ise,  Türkiye, Libya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) yani Libya kıta sahanlığında arama faaliyetleri gerçekleştirebilecekti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 93
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    hdp hafterle görüştü
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    uhm askerleri mahkeme heyetini bir ziyaret etse iş çözülür
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    batının baskısı ile bir şeyler yapmışlardır
    Cevapla
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    hafterdir hafter. rüşvet almayan devlet görevlisi varmı acaba libyada
    Cevapla
  • Ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemal sevindi bu işe
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Göktaş: Evlilik kredisinde ilk ödeme 21 Mayıs'ta
Brezilya'da felaket! Acı bilanço paylaşıldı! Türkiye'den açıklama geldi