Libya'nın eski büyükelçisi Uluç Özülker Haber 7'ye konuştu: "Mahkeme kararı iddiası..."

Bir dönem (1993-1995) Türkiye'nin Libya Büyükelçiliğini yapan emekli diplomat Uluç Özülker, Trablusgarp Mahkemesi tarafınca alındığı iddia edilen karara yönelik Haber 7'ye özel açıklamalarda bulundu.

Libya'nın eski büyükelçisi Uluç Özülker Haber 7'ye konuştu: "Mahkeme kararı iddiası..."
Libya'nın eski büyükelçisi Uluç Özülker Haber 7'ye konuştu: "Mahkeme kararı iddiası..."
GİRİŞ 11.01.2023 22:12 GÜNCELLEME 11.01.2023 22:22
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasının Trablusgarp Mahkemesi tarafınca askıya alınmasına yönelik çıkan iddialar, ulusal ve uluslararası basında büyük ses getirdi.

Libya'da mahkeme, Türkiye'yle yapılan hidrokarbon anlaşmasını askıya aldıLibya'da mahkeme, Türkiye'yle yapılan hidrokarbon anlaşmasını askıya aldı

Mahkeme tarafından alındığı iddia edilen karara yönelik herhangi bir gerekçe açıklanmazken, Birleşmiş Milletler nezdinde kabul görmüş meşru Libya Hükümeti'nin itiraz hakkı olduğu aktarıldı.

2022'nin son günlerinde iki ülke arasında imzalanıp 'petrol' ve 'doğal gaz' arama çalışmalarını konu edinen yazılı anlaşma hakkında basına yansıyan gelişmelere dair Libya Ulusal Hükümeti de henüz bir açıklama yapmadı.

Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe

Anlaşma sayesinde Türkiye, Libya'nın kıta sahanlığında bulunan doğal gaz ve petrol sahalarında arama çalışmaları yapmaya hak kazanmıştı.

Buna göre iki ülke arasındaki deniz sınırını belirleyen 2019 tarihli Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) üzerinden çizilmiş deniz yetki anlaşması esas alınacak, Ankara, Trablusgarp Hükümeti'nin sınırlarında arama faaliyetleri gerçekleştirecekti.

Türkiye ile Libya arasında 2019 yılında imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasının haritadaki yeri.

Haber 7, kamuoyuna yansıyan iddialar hakkında bir dönem Libya Büyükelçiliği yapmış emekli diplomat Uluç Özülker'in görüşlerine başvurdu.

"Mümkün değil. Böyle bir karar olamaz!" diyen Özülker, Türkiye'nin hidrokarbon anlaşması nedeniyle doğmuş meşru hakkını ve sürecin diplomatik düzlemde değerlendirilebilecek noktalarından bahsetti. İşte, Özülker'in açıklamaları:

"LİBYA İLE GEÇMİŞE UZANAN BİR İŞ BİRLİĞİMİZ VAR"

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Ankara'nın Trablusgarp Hükümeti ile yapmış olduğu iş birliğinden ötürü hidrokarbon anlaşmasına taraf olduğunu vurgularken, Libya ile Türkiye arasındaki kuvvetli ilişkilere değindi:

"Net olarak size şunu söyleyeyim, normal şartlarda 'Hidrokarbon Anlaşması' dediğimiz hamle iki ayaklıdır. Bunlardan bir tanesi bizim 'MEB' dediğimiz Trablus Hükümeti'yle yapmış olduğumuz 'Münhasır Ekonomik Bölge'dir. Yani 'Deniz yetki anlaşması'dır. Buna karşılık ikinci kısmı, bizim Libya petrolleri ve doğal gazıyla ilgili olarak hak sahibi kılınmamızla ilgilidir. Bunlar iki farklı olaydır. Başka bir deyişle, Trablus Hükümeti'yle bir iş birliğimizin sonucu olarak, o tarafın 'İngiliz, Fransız ve İtalyan arayacağına Türkiye olarak sen ara' diye yorumlanmasıdır. Libya ile geçmişe uzanan bir iş birliğimiz var. Eğer MEB anlaşması askıya alındıysa ve bunu Trablus Mahkemesi yaptıysa çok ciddi bir durum söz konusudur. Ama bunu yapabilmesi için de o mahkemenin Libya Hükümeti'ne rağmen bu işi yapması gerekiyor ki, bu daha da garip bir durum olur."

Türkiye'nin MEB sınırları

"BİZİM ORADA YAPMIŞ OLDUĞUMUZ O ANLAŞMA..."

1993-95 yıllarında Türkiye'nin Libya Büyükelçiliğini yapan Uluç Özülker, askıya alındığı iddia edilen anlaşma hakkında Trablusgarp Hükümeti'nin süreci bir üst mahkemeye taşıyabileceğini şöyle anlattı:

"Elbette taşıyabilirler. Taşıyacaklardır da. Çünkü bizim orada yapmış olduğumuz o anlaşma, Trablusgarp Hükümeti'ni topyekun destekleyici bir anlaşma. Sebebi de şu, ben orada petrol bulduğum takdirde, o petrolü işletip kazanç sağlamayacağım. Tabiatıyla o kadar işletip uğraştıktan sonra benim de bir kazancım olacak. Buna hiç kuşku yok. Ama bu doğrudan doğruya BM tarafından kabul edilmiş Libya Hükümeti'nin faydasına olacaktır. Bu noktada Trablusgarp Mahkemesi tarafınca alındığı iddia edilen kararı sebepleriyle beraber incelemek lazım. Bundan sonra bir sonuca varılabilir." 

"MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Her halükarda Trablusgarp Mahkemesi eliyle alındığı iddia edilen kararın iyi bir şekilde incelenmesi gerektiğini tekrarlayan Özülker, meşru hükümetin bu tarz bir hamlede bulunmasının mümkün olamayacağını aktardı:

"Biz oradaki mevcudiyetimizle Libya'yı bir noktada bugüne kadar hem ayakta tuttuk hem de meşru hükümetin gelişmesine ön ayak olacak adımları beraber attık. Bu bakımdan mahkeme tarafından verildiği iddia edilen kararın ticari ve çıkar eksikliği nedeniyle olabilmesi de muhtemeldir. 'Türkiye'ye çok fazla imtiyaz verildi' şeklinde bir düşünce olabilir mi? Her halükarda bu gelişmelerin tüm yönleriyle incelenmesinde fayda var bence. Çünkü bunun aksi halinde, Türkiye desteğini kaybetmiş bir Trablusgarp Hükümeti, Libya'nın yüzde 50'sini yeniden darbeci Hafter'e bırakmaya mahkum olur. Böyle intihara gidecek bir kararı almak pek kolay olmasa gerek. Bunun yapılması mümkün değildir. Benim şahsi görüşüm bu şekilde."

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 9
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    her memlekette satılmış vatan hainleri mevcuttur önemli olan Müslümanlar onları nasıl yok eder sorusunun cevabıdır.
    Cevapla
  • Efkar Baba 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçime kadar araf... sonra icabına bakılır elbet... nasıl pkk arkasında lafarge denilen nazi alman HOLCIM şirketi varsa bu sefer de perde arkasındaki isim haredi ortodoks yahudi neturei karta teşkilatının sahipliğini yaptığı BLACK ROCK şirketi. Nedeni Türkiye ile İsrail yakınlaşmasını cezalandırmak... hepsini biliyoruz... icaplarına bakılacak elbet haziranı beklesinler...
    Cevapla
  • Behlüldane 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu. Kritik karar öncesi Türkiye’den HDPKK terör destekçi Libya’ya neden gittin kararda etkisi ne kadar asıl kafayı buna yormamız lazım
    Cevapla
  • Efkar Baba 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçime kadar araf... sonra icabına bakılır elbet... nasıl pkk arkasında lafarge denilen nazi alman HOLCIM şirketi varsa bu sefer de perde arkasındaki isim haredi ortodoks yahudi neturei karta teşkilatının sahipliğini yaptığı BLACK ROCK şirketi. Nedeni Türkiye ile İsrail yakınlaşmasını cezalandırmak... hepsini biliyoruz... icaplarına bakılacak elbet haziranı beklesinler...
    Cevapla
  • Vatandaş61 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu işte kesinlikle büyük paralar döndü ve bu kararın arkasında İngiltere, abd, İsrail vardır. Davayı açanda kararı alanlarda çuval,bavul dolusu dolar,siterlini ceplerine indirmişlerdir. Eğer başbakan tehdit edilmez veya çooook cazip teklife hayır demezse bu iş maalesef aleyhimize sonuçlanacaktır.
    Cevapla
  • Levrock 1 yıl önce Şikayet Et
    merak ediyorum, bu olaylari görüp hala dis güclerin varligina inanmayan saman kafalilar varmi aramizda ? Senin her türlü hamleni bosa cikartmaya calisan , senin zenginlesmeni engelleyen bir yapi var dünyada ama buna inanmayan bir cok hayalperest var aramizda.
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayalperest demeyelim. Çünkü bu olayları görüpte işine gelmeyen çok akıl yoksunu var. Ülkemiz için inşallah bu kazanımlar daim olur. Hem Libya hem de Türkiye kazanır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belçika'nın VRT televizyonu, Eurovision yayını sırasında İsrail’i protesto etti
KAAN İtalya'da manşet oldu: Kralların kralı