Pompeo'nun kitabından yeni detaylar: Erdoğan için hoş olmayan benzetme

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, anılarını yazdığı kitabında, Prens Muhammed bin Selman'ı övüp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "otoriter" olarak tanımlayarak, "tam manasıyla İslamcı otoriter bir lider haline geldi"ğini yazdı.

GİRİŞ 27.01.2023 08:39 GÜNCELLEME 27.01.2023 08:58
Bu Habere 114 Yorum Yapılmış

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, anılarını kaleme aldığı "(Asla Bir Santim Bile Vermeyin: Sevdiğim Amerika için Savaşıyorum)" adlı kitabın detayları ortaya çıkmaya devam ediyor.

CIA Direktörü ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde Türkiye'yle yaşadığı olayları anlattığı bölümlerin dışında, Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Suudi Arabistan'la alakalı kısımda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef aldığı belirlendi.

Pompeo'nun kitabındaki Türkiye detayları: Kalın ve Fidan rest çekip toplantıyı  terk ettiPompeo'nun kitabındaki Türkiye detayları: Kalın ve Fidan rest çekip toplantıyı terk etti

Çavuşoğlu ve Kalın'dan Pompeo'nun kitabındaki iddialar hakkında açıklamaÇavuşoğlu ve Kalın'dan Pompeo'nun kitabındaki iddialar hakkında açıklama

Pompeo: Hindistan ile Pakistan, 2019'da nükleer savaşın eşiğinden döndüPompeo: Hindistan ile Pakistan, 2019'da nükleer savaşın eşiğinden döndü

"KAŞIKÇI GAZETECİ DEĞİL"

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Washington ve Riyad arasında yaşananları anlatan Pompeo; The Washington Post, The New York Times gibi gazeteleri iki ülke arasındaki ilişkileri bozmaya çalışmakla suçladı: "Medyayı mezbahadaki bir vegandan daha çıldırtan şey, Suudi Arabistan'la olan ilişkimizdi."

Söz konusu bölümde, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetindeki sorumluluğunun yadsınamaz olduğunu kaydeden Pompeo, "Bu kasaplık çirkin, kabul edilemez, korkunç, üzücü, aşağılık, şeytani, kaba ve tabii ki kanunsuzdu. Ama bu şaşırtıcı değil. En azından benim için değil. Ortadoğu'da bu tür bir acımasızlığın, dünyanın bu bölgesinde fazlasıyla rutin olduğunu bilecek kadar yaşadım" ifadesini kullandı.

Yazdığı kitapta Kaşıkçı'nın bir "gazeteci" olduğuna da itiraz eden Pompeo, medyanın onu Suudi Kraliyet ailesini cesurca eleştirdiği için ABD'de ünlü Watargate skandalını ortaya çıkaran ünlü araştırmacı gazeteci Bob Woodward gibi gördüğünü söyleyerek kendince alay etti.

Cemal Kaşıkçı ve Hatice Cengiz

HATİCE CENGİZ VE WASHİNGTON POST'TAN TEPKİ

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Pompeo'nun kitaptaki ifadelerinden üzüntü duyduğunu ve dehşete düştüğünü söyledi. Hatice Cengiz, Pompeo için "Gaddar bir şekilde öldürülen birinin ardından hiç insani olmayan şekilde ve saygısızca konuşuyor. Söylemeyi tamamen ihmal ettiği şey ise; adalet ve gerçeğin ortaya çıkarılmaması. Onun sözleri bunun yerine daha fazla cinayete yeşil ışık yakıyor; katiller için hiçbir sonuç olmayacağını, sadece öldürülenler ve sevdikleri için hakaret olacağını ifade ediyor" dedi.

Washington Post yöneticilerinden Fred Ryan ise, yaptığı yazılı açıklamada, Pompeo'nun Kaşıkçı'yı çok çirkin bir şekilde yanlış tanıttığını belirterek, hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Ryan, "Kaşıkcı kendini ifade özgürlüğü ve özgür basınını değerlerine adadı ve en yüksek profesyonel standartlara bağlı kaldı. Bu bağlılık için nihai bedeli ödedi" dedi.

PRENS MUHAMMED BİN SELMAN'I ÖVDÜ, ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİ

Pompeo, Cemal Kaşıkçı'nın ölüm emrini vermekle suçlanan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı öven ifadeler kullandı.

Prens Selman'ı "reformist" olarak gösteren Pompeo, "Zamanının en önemli liderlerinden biri, dünya sahnesinde gerçekten tarihi bir figür olduğunu kanıtlayacak bir reformcu" olarak lanse etti.

Fransız haber ajansı AFP'de yer alan habere göre; bunun aksine Pompeo, Suudi Arabistan'ı cinayet sebebiyle eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha yakından ve dikkatle incelenmesi gerektiğini belirterek, Erdoğan'ın "tam manasıyla İslamcı otoriter bir lider haline geldiğini" yazdı.

BİDEN YÖNETİMİ SUÇLU OLARAK PRENS SELMAN'I İŞARET EMİŞTİ

ABD'de Joe Biden yönetimi görevi Trump yönetiminden devraldığında, CIA verilerine atıfta bulunarak, Cemal Kaşıkçı cinayetinin emrini Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiğini açıklamıştı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 114
  • Hamidiye Süvarisi 1 yıl önce Şikayet Et
    pompeo denen kripto domuz sanada sıra gelecek. selmanda kendi uşakları.
    Cevapla
  • İmam 1 yıl önce Şikayet Et
    Kitabı bile ırkçı namussuz. Gündeme bile getirmeyin şu nazi işgalci soykırım düşmanı hain Amerikalı alcagi. İşinize bakın. Allah belalarını versin tez zamanda.
    Cevapla
  • 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Islamci olmayipda Hristiyanci mi olsaydi Ha ha ha ALLAH BiR PEYGAMBER HAK
    Cevapla
  • Ertan yozgatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Halen bu çakallara köpeklik etmek isteyenler var ülkemizde
    Cevapla
  • Mahsun 1 yıl önce Şikayet Et
    Batılılar hiç bir zaman dürüst olmamışlardır ve olamazlar da.Hep algı ,sahtekarlık ve dünya kamuoyunu yanıltma. Sistemleri bunun üzerine kurulu.Kendi dinlerini tahrif edenlerden hak ve hakkaniyet beklenir mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!