Doğu Kudüs'te Sinagog'a silahlı saldırı: Çok sayıda ölü var

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan bir Yahudi yerleşim birimindeki sinagoga düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

GİRİŞ 28.01.2023 00:43 GÜNCELLEME 28.01.2023 01:11
Bu Habere 267 Yorum Yapılmış

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, saldırganın, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Neve Yakov adlı yasadışı Yahudi yerleşim biriminde bir sinagoga gelerek silahla ateş açmaya başladığı belirtildi.

EN AZ 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Saldırıda 7 sivilin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de farklı derecelerde yaralandığı paylaşıldı.

İsrail'den Cenin kampında katliam: Can kaybı artıyorİsrail'den Cenin kampında katliam: Can kaybı artıyor

Açıklamada ayrıca, polisin olay yerinden araçla kaçan saldırganı kovalayarak, silahlı çatışma sonrasında etkisiz hale getirdiği kaydedildi.

Saldırganın ilk belirlemelere göre Doğu Kudüslü, 20'li yaşlarda ve "kalıcı oturum" sahibi olduğu belirtildi. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler, İsrail vatandaşı değil ve "kalıcı oturum statüsünde" sayılıyor.

Şüpheli etkisiz hale getirildi

NETANYAHU OLAY YERİNDE

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan "Neve Yakov" isimli yasa dışı Yahudi yerleşim yerindeki sinagoga yönelik, 7 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının düzenlendiği noktaya geldi.

AŞIRI SAĞCI BAKANA OLAY YERİNDE TEPKİ

Olay yerine gelen aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e çevredeki Yahudi yerleşimcilerin "kendisini sorumlu tutarak" tepki gösterdiği bildirildi.

İsrail basınındaki haberlere ve sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre İsrail polisi, yerleşimcilerin tepki gösterdiği Ben-Gvir'i güvenlik önlemi alarak olay yerinden uzaklaştırdı.

Son Dakika... Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrail'e tepki: Saldırı ve provokasyonlardan vazgeçSon Dakika... Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrail'e tepki: Saldırı ve provokasyonlardan vazgeç

İSRAİL CENİN KENTİNE KATLİAM YAPMIŞTI

İşgal altındaki Batı Şeria'da son dönemde gerilim tırmanmış ve Filistinli can kayıplarında artış yaşanmıştı.

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na dün sabah saatlerinde düzenlediği baskında aralarında 60 yaşında bir kadının da yer aldığı 9 Filistinli şehit edilmişti. 

TÜRKİYE'DEN TARAFLARA ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı, Doğu Kudüs'te bir sinagoga düzenlenen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınadıklarını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, "Son dönemde bölgede artış gösteren saldırıların yeni bir şiddet sarmalına dönüşmesinden endişe duyuyor, tüm tarafları itidale ve bu tür olayların durdurulması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ile İsrail hükümeti ve halkına taziyelerimizi sunuyor, yaralananlara acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

HAMAS: CENİN'DEKİ KATLİAMA HIZLI BİR KARŞILIKTI 

Hamas, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Yahudi yerleşim birimine yönelik silahlı saldırıyı, Batı Şeria'nın Cenin kentinde 9 Filistinlinin öldürülmesine "hızlı bir karşılık" olarak nitelendirdi.

Hamas yöneticilerinden Muşir el-Mısri, yaptığı yazılı açıklamada, "İşgal altındaki Kudüs kentinde gerçekleşen kahramanca eylemi kutluyoruz. Bu eylem, Cenin katliamına verilen hızlı bir karşılıktı." ifadelerini kullandı.

Mısri, "bu eylemin aynı zamanda direnişin İsrail suçlarına karşılık vermeye kadir olduğunu" gösterdiğine dikkati çekti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kudüs'teki eylemi İsrail'in Cenin Mülteci Kampı'ndaki katliama karşı beklenen bir karşılık olarak yorumladı.

HAMAS YETKİLİLERİ SALDIRIYI ÜSTLENMEKTEN KAÇINDI

Tansiyonun yükselmesinden İsrail'i sorumlu tutan Kasım, "Öldürme ve kutsallara el uzatmanın tansiyonu ciddi anlamda yükselteceğine dair işgalciyi (İsrail'i) defalarca uyardık, öyle de oldu." dedi.

Hamas yetkilileri, sert açıklamalarına rağmen saldırıyı üstlenmekten kaçındı.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te bulunan bir Yahudi yerleşim birimine düzenlenen ve 5 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı kınadı. Günlük basın toplantısında Patel, ölenlere taziyede bulunurken, “Terör saldırısı gibi görünen bu saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. İsrail’in güvenliğine olan bağlılığımız sağlamdır ve İsrailli ortaklarımızla doğrudan temas halindeyiz.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA, REUTERS, İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 267
  • Düşün 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya ne kötü bir yer! İnzanlar ne kötü yaratıklar!
    Cevapla
  • Gökhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kahrolsun abd ve siyonist israil.Allah filistinli kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah sayılarını artırsın
    Cevapla
  • Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Cehennem dahi bu Siyonistler için fazla lüks kaçar
    Cevapla
  • Kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne diyem ALLAH sayılarını artırsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde