Türk karasularına girişi yasaklanmıştı: Sao Paulo batırıldı

Tonlarca asbest taşıdığı gerekçesiyle çevrecilerin, sendikaların ve meslek kuruluşların da gelmesine karşı çıktığı ve Türk karasularına girmesi bakanlık tarafından yasaklanan uçak gemisi Sao Paulo, Atlas Okyanusu'nda batırıldı.

Türk karasularına girişi yasaklanmıştı: Sao Paulo batırıldı
Türk karasularına girişi yasaklanmıştı: Sao Paulo batırıldı
GİRİŞ 04.02.2023 12:44 GÜNCELLEME 04.02.2023 12:44
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

1960'lardan kalma Brezilya'ya ait 32 tonluk "Sao Paulo" adlı eski askeri uçak gemisi, söküm için İzmir'in Aliağa limanına doğru yola çıkmıştı ancak çevreye ve insan sağlığına zararlı birçok tehlikeli toksik atık barındırdığı belirtilen gemi, Türkiye karasularına girişine izin verilmeyeceği açıklanınca Cebelitarık Boğazı'ndan geri dönmüştü.

Brezilya donanması yaptığı açıklamada, 3 aydır kıyıdan uzakta olan geminin su aldığını ve batma riski altında olduğunu bu nedenle Brezilya limanlarına yanaşmasına izin verilmediğini açıkladı.

Çevre Bakanı Marina Silva'nın talebine rağmen, Deniz Kuvvetleri gemiyi Brezilya'nın münhasır ekonomik bölge sınırları içerisinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta ve 5.000 metre derinlikte batırmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.

Donanmanın açıklamasında, bu bölgenin çevre koruma alanlarından uzakta ve deniz altı iletişim kablolarından arınmış olduğu kaydedildi.

"BATIRILMAKTAN BAŞKA SEÇENEK YOK"

Açıklamada, "Su yüzeyindeki durumunun kötüleştiği ve batmasının kaçınılmaz olduğu göze alındığında, gövdesini ayırıp, planlı bir şekilde batırmaktan başka seçenek yok" denildi.

Donanma, gemiyi Çarşamba günü batırmayı planlamıştı, ancak savcılar geminin iç kaplamasında kullanılan tonlarca asbest de dahil çevresel tehdidi gerekçe göstererek, Brezilya sularında batırılmasını engellemeye çalıştı.

Çarşamba öğleden sonra bir federal yargıç donanmanın çevresel riskleri değerlendirdiğini belirterek bu talebi reddetti.

GEMİ DÜN BATIRILDI

Brezilya Deniz Kuvvetleri, Türkiye'de sökülmek üzere Brezilya'dan yola çıktıktan sonra geri çevrilen asbestli uçak gemisi Sao Paulo'nun, cuma günü yani dün Atlas Okyanusu'nda batırıldığını duyurdu.

BAKAN KURUM İZİN VERMERİLMEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

O dönem; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, şartlı onayın iptal edilmesine karar verildiğini ve bu karar doğrultusunda geminin Türk kara sularına girilmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Asbestin kanser ve akciğer hastalığına yol açtığının anlaşılması üzerine, dünyanın birçok yerinde kullanımı yasaklandı.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 43
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    altı yalan üstü yalan ve ihanet kokan bir haber. o gemiden başka yerde asbest yok sankı. sanayinin her yerinde yanmaz bir nesne olarak asbest kullanılıyor. bütün mesele böyle bir geminin Türkiye sökülmesi ile ihtiyacımız olan uçak gemisi yapma hakkında çok ciddi bilgilere ulaşacağımız idi. etrafımızdaki satılmış güya çevreci hainler sayesinde dik duramayan hükümetimiz bu işi beceremedi. asbestler gemi parçalanmadan sökülür ve lazım olduğu şekilde imha edilir idi. o gemide binlerce kişi yaşadı bu asbest onlara bir zarar vermedi de biz alınca kanser demeye başlayan kanserli hücrelerimizin ihanetini yaşadık. büyük bir teknolojik gelişmeyi kaçırdık.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    kurtarmak kâr getirse abd kendi yapardı sana o teknoloji gemisini niye yollasın bunda başka bir iş var
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    evet kardeş haklı bu gemi 32 ton değil 32000 tondur lütfen yanlışı düzeltin teşekkür ederim
    Cevapla
  • 32 ton 1 yıl önce Şikayet Et
    geçende de aynı hata yapıldı. bu gemi 32 ton olamaz. 32 bin ton sanırsam
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Demekki neymiş, Türkiye Çin gibi uçak gemisi teknolojisine sahip olmamalıymış. Okyanusa batırılan gemi kirletmiyormuş. Ülke çıkarları için hertürlü karar alınabilirmiş. Türkiye'de sökümü yapıldığında sektöre kazanç sağlayacak bir işe engel olunarak Türkiye ve Dünya kurtulmuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Senanik Öner ata tecavüz etti
İsrailli Maliye Bakanı Smotrich: Müzakerelerde Türkiye de var