Sudan'ın ayrılıkçı generali resti çekti: Bombalama durana kadar görüşme yok

2019'da Sudan Devlet Başkanı el-Beşir'i, mevcut Sudan Genelkurmay Başkanı el-Burhan'la el ele vererek deviren, bugün ise ordu içindeki ayrılıkçı grubu komuta eden General Dagalo, "Bombalama durana dek görüşme yok" dedi.

GİRİŞ 29.04.2023 15:13 GÜNCELLEME 29.04.2023 17:09
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Sudan ordusuyla, ordu içindeki isyancı güç Hızlı Destek Kuvvetleri'ni (HDK) yöneten General Mohamed Hamdan Dagalo, çatışmalar durana kadar müzakere etmeyeceğini söyledi.

General Dagalo, savaşçılarının üç günlük ateşkes uzatıldığından bu yana "durmaksızın" bombalandığını belirtti.

"Sudan'ı yok etmek istemiyoruz" diyen General, şiddetten Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el-Burhan'ı sorumlu tuttu.

General Burhan, Güney Sudan'da yapılacak yüz yüze görüşmeleri koşullu olarak kabul etmişti.

Komşu ülkeler, ABD, İngiltere ve BM'nin yoğun diplomatik girişimlerinin ardından Perşembe gecesi uzatılmıştı.

Cumartesi günü de hava, tank ve top ateşi Hartum’un bazı kesimlerinde devam etti ve iki rakip general arasındaki daha geniş kapsamlı bir diyalog ihtimalini azalttı.

Telefonla BBC'ye konuşan General Dagalo, görüşmelere açık olduğunu ancak koşulunun ateşkesi devam etmesi olduğunu kaydetti ve "Çatışmalara son verin, sonra müzakere edebiliriz" dedi.

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el-Burhan (solda) ve Hızlı Destek Kuvvetlerii Komutanı General Mohamed Hamdan Dagalo (sağda))

Dagalo, General Burhan ile kişisel bir sorunu olmadığını ve kitlesel sokak gösterilerinin ardından ordu ve HDK tarafından 2019'da devrilen eski Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'e sadık olanları hükümete getirdiği için bir hain olarak gördüğünü belirtti.

Dagalo, "Maalesef Burhan radikal İslami cephe liderleri tarafından yönlendiriliyor" dedi.

2021'de Dagalo ve Burhan, sivillerle iktidar paylaşımına dayalı uzlaşmayı bozmuş ve bir darbeyle ülkenin yönetimini tamamen ele geçirmişlerdi.

İkili bu yıl sivil yönetime dönüş teklifi konusunda ve özellikle de Dagalo'nun 100 bin üyesi bulunan Hızlı Destek Kuvvetleri milislerinin orduya katılımında görüş ayrılığı yaşadı.

Dagalo, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bugün sivil hükümeti sabırsızlıkla bekliyorum, tamamen sivil yönetimi. Bu benim ilkem" diye konuştu.

HDK lideri daha önce de demokrasiye bağlılığından bahsetmişti, ancak uzmanlar geçmişte HDK'nın sivil protestoları acımasız bir şekilde bastırmasına dikkat çekiyor.Çatışmalarda şu ana dek en az 512 kişi öldü ve 4 bin 193 kişi yaralandı.

BM, yüzbinlerce Sudanlının evlerini terk etmek zorunda kaldığını söylüyor. Aynı zamanda, on binlerce yabancı komşu ülkeler Çad, Mısır ve Güney Sudan'a tahliye edildi.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların imanları tam olsa bu işlere kalkışmazlar bizde geçmişte bu tiplerlerden çok çekmedikmi?
    Cevapla
  • asıl yorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Her ülkede aynı iki tarafa bölüp güçsüzleştirip sonra barıştırıyorum diye ülkeye çökme?! Ah benim akılsız yöneticilerim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin Afrika'ya sürekli yatırım yapıyor. muhtemelen sudanda Çin'in ilgi alanında bu konular basında pek haber değeri taşımıyor. ABD ve Çin rekabeti bu savaşın sebebidir. Haftasonu görüştüğüm bir dostum Gaziantepli bir kısım sanayicinin sudanda yatırımları varmış, üretim ticaret ve ödemeler tamamen durdu dedi. Bende kendisine yukarıdaki örneği verdim.
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah vatansever bir subay çıkarda tüm askerler etrafına toplanır. Bu iki geri zekalıya da gereğini yaparlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bu müslümanlar niye kâfirin oyununa cabuk kanıyor ya da yönetimdeki Lee müsliman görünümlü münafık kâfirin piyonları...Allah islah etsin akıl fikir versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Market'ten temel ihtiyaç ürünlerine indirim
Oxfordlu Yahudi Profesör Avi Shlaim Batı'nın maskesini düşürdü: Korkunç bir durum