The Economist'ten seçim çağrısı: Erdoğan gitmeli! Hükümetten peş peşe tepkiler

İngiliz dergisi The Economist, yayımladığı analizde Erdoğan'ın "gitmesi gerektiğini" yazdı. Dergi, Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi halinde, hapisteki Selahattin Demirtaş ile ilgili durumun "hızla iyileşeceği"ni belirtti.

GİRİŞ 04.05.2023 16:43 GÜNCELLEME 09.05.2023 13:14
Bu Habere 199 Yorum Yapılmış

İngiltere merkezli yayın organı The Economist dergisi, sayılı günlerin kaldığı 14 Mayıs seçimleri için tavrını açıkça belli etti.

Dergi 14 Mayıs seçimlerini yılın en önemli seçimi olarak niteledi.

Derginin "2023'ün en önemli seçimi" başlıklı yazısında "Demokrasiyi kurtarın", "Oy verin", "Erdoğan gitmeli" gibi ifadeler kullanılması dikkat çekti.

İNGİLİZ BASINININ TÜRKİYE ENDİŞESİ

"Türkiye ve demokrasinin geleceği" ifadesinin de yer verildiği analizde, "Türk halkı daha özgür ve zamanla daha müreffeh olacaktır." denilerek seçmenin dışarıdan yönlendirilmeye çalışıldığı görüldü.

YENİ HÜKÜMET UMUDU

Siyaseti şekillendirme çabasına girişen ve algı operasyonuna soyunan dergi, şunları yazdı:

"Yeni bir hükümet, Batı ile yıpranmış ilişkileri onaracaktır. Türkiye bir NATO üyesi, ancak Erdoğan yönetimi altında Orta Doğu'da yıkıcı bir aktör oldu. Rusya ile daha yakın ilişkiler kurmaya çalıştı."

KILIÇDAROĞLU SEÇİLİRSE TUTUKLULAR SERBEST KALACAK

CHP Genel Başkanı ve HDP'nin de desteklediği 6'lı masanın ortak cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi halinde, hapisteki Selahattin Demirtaş ile ilgili durumun "hızla iyileşeceği" ifade edildi:

"Bir muhalefet zaferi, Türkiye'nin komşuları için de iyi olur, Batı için çok büyük jeopolitik değere sahip olur. Türkiye bugünlerde Avrupa'nın geri kalanından neredeyse tamamen uzaklaşmış durumda. Ama hâlâ AB'ye katılmaya aday."

"Bu asla gerçekleşmeyebilir ama Başkan olan Kılıçdaroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına saygı gösterme ve tutukluları serbest bırakma sözü veriyor."

KALIN: SAKİN OLUN TALİMAT VERDİĞİNİZ GÜNLER GERİDE KALDI

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın The Economist'e Twitter'dan tepki gösterdi. Kalın "Yine heyecan yapmışlar. Ve eklemişler: “Yeni hükümet Batı’yla hasarlı ilişkileri tamir edecek…” Ben bu dili, söylemi ve hangi bağlamda söylendiğini iyi biliyorum. Sakin olun. Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı. Son sözü millet sandıkta söyleyecek." ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: ECONOMİST'TE YAYINLANACAK MAKALEMİ GERİ ÇEKTİM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, The Economist dergisinin Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan ifadeleri için, "Bunlar Türk milleti adına karar veriyorlar ya da Türk milletine akıl vermeye çalışıyorlar. Erdoğan niye gitsin? Sana ne zararı var? İngiltere'ye ne zararı var?" ifadelerini kullandı.

Economist'in bir sonraki sayısında yayımlanmak üzere kendisinin de bir makalesi olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Şimdi makalemi geri çekiyorum. Böyle Türkiye'nin hadsiz bir şekilde iç işlerine karışanlarla bizim bir işimiz olmaz. Ama 14 Mayıs'ta milletimiz bunlara cevabını verecektir" dedi.

ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Batılı dergiler ve gazeteler yine Türkiye’deki siyasi süreçleri etkilemek için seferber olmuş. Cumhurbaşkanımıza karşı yorumlar döşenmişler. Halbuki ders almış olmaları lazımdı. Şimdiye kadar hiçbir konuda etkileri olmadığı defalarca görüldü. Yine aynı akıbetle karşılaşacaklar. Cumhurbaşkanımız siyasi hayatı boyunca sadece milletimize güvenerek yol yürüdü. Bu irade sayesinde, nice sözde yorum ve analiz çöp oldu. Operasyon odakları yine hakettikleri cevapları alacaklar" dedi.

MİLLET İRADESİNE İLK SALDIRI DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş da Twitter'dan Economist'in küstah yayınına cevap verdi. Economist'in Türkiye'nin Batı çıkarlarına göre yönetilmesini istediğini ifade eden Kardaş bağımsızlık mücadelesinin yıllardır sürdüğünü söyledi:

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 199
  • Ali Osman 10 ay önce Şikayet Et
    Neden hiç kimse "iç işlerimize karışmak kimsenin haddine değildir akınızı başınıza alın " türünde açıklama yapmıyor? Biz onların seçimleri hakkında yorum yapıyor muyuz?
    Cevapla
  • Ali 10 ay önce Şikayet Et
    1000 oyum olsa 1000 ide Erdoğana. Catlayin kefereler
    Cevapla
  • Yarkan 10 ay önce Şikayet Et
    Allahba sukur ki sn cumhurbaskanimiz kuresel kan emicilerin damarina basmis insallah dahada guclerini bitirir Turkiye boyunduruktan kiskactan kurtarir sn cumhurbaskanimiz erdogan insallah super guc turkiye
    Cevapla
  • Osman Bey 10 ay önce Şikayet Et
    Sandiklari patlatalim hadsizlere haddini bildirelim
    Cevapla
  • MiSaFiR 10 ay önce Şikayet Et
    Yabancılar TÜRKİYE'NİN iyiliğini mi istiyor? Yoksa KENDİLERİNİN iyiliğini mi istiyor? Muhalefet cevaplasın !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?