"Çin Camiyi yıkıyorlar" iddiası Müslümanları sokağa döktü

Çin’in Yunnan eyaletinde tarihi bir caminin kubbesinin yıkılacağının iddia edilmesi üzerine Müslümanlar sokaklara döküldü.

GİRİŞ 30.05.2023 13:57 GÜNCELLEME 31.05.2023 11:40
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Çin'in Yunnan eyaletine bağlı Nagu kasabasındaki 13. yüzyıldan kalma Najiaying Camisi'nin kubbesinin yıkılacağının iddia edilmesi üzerine Müslümanlar, Cami önünde toplanarak kararı protesto etti.

Olayda polis, camiye girmek isteyen Müslümanları engellemeye çalışınca arbede yaşandı. Güvenlik güçlerinin müdahalesine tepki gösterip direnen protestocular, polise taşla saldırdı. Çıkan arbedenin ardından polisin geri çekilmesiyle Müslümanlar camiye girdi.

Caminin yıkılmasını engellemek isteyen halk cami girişinde nöbet tutmaya başladı.

Polis tarafından yapılan açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtilirken, protestoculara 6 Haziran'a kadar teslim olma çağrısı yapıldı. Açıklamada, teslim olanların ve suçunu itiraf edenlerin cezalarının hafifletileceği kaydedildi.

Najiaying Camisi'ne yakın tarihte eklenen kubbe ve minarelerin 2020 yılındaki mahkeme kararı doğrultusunda yasa dışı olduğu gerekçesiyle yıkılacağı açıklanmıştı.

Yaklaşık 47 milyon nüfuslu Yunnan eyaleti, Çin'in etnik yapısı karışık bölgelerinden biri olarak biliniyor. Yunnan’daki Müslüman nüfusun yaklaşık 700 bin olduğu tahmin ediliyor.

Çin'in Ningxia Hui Özerk Bölgesi'nde 2018'de yüzlerce Müslüman, camilerinin yıkılmasını engellemek için Çinli yetkililerle gerginlik yaşamıştı. Aynı tarihte Yunnan eyaletindeki 3 cami ise yasadışı dini eğitim verildiği gerekçesiyle kapatılmıştı.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 14
  • Bommm 11 ay önce Şikayet Et
    Yıkılasın Çin çan çun
    Cevapla
  • Adem 11 ay önce Şikayet Et
    Çorumda da yıkıldı dğn
    Cevapla
  • DOĞRUCU 11 ay önce Şikayet Et
    Ne zaman birbirimize sahip çıkacağız. hep yalnızız hep çaresiz.
    Cevapla
  • mhmtky 11 ay önce Şikayet Et
    Allah'ım islam'a ve müslümanlara yardım et..
    Cevapla
  • Drachen 1 11 ay önce Şikayet Et
    Çin gibi Budist bir Ülkede Müslümanlar dinine sahip çıkıp sokaklara dökülüyor bizde Ezan sesinden Rahatsız olanlar var . Şimdi soruyorum Açılıp saçılan ,Vücudunu teşhir etmekten zevk alan , Baş örtüsüne saldıran , Dindar İnsanları hor gören zihniyet varken biz nasıl bir Müslüman Ülkesiyiz diyebiliyoruz . Ey ahali Dinimize sahip çıkalım Hristiyanlığa özenmeyelim buna fırsatı vermeyin.
    Cevapla
  • Emins 11 ay önce Şikayet Et
    budist mi...:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü