İtalya'da skandal 'cami' hamlesi!

İtalya'da hükümetin büyük ortağı aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri partisinden hangar ve garajların cami olarak kullanılmasının yasaklanmasına dair kanun teklifi verilmesi tartışmalara neden oldu.

GİRİŞ 12.06.2023 07:39 GÜNCELLEME 12.06.2023 09:26
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

İtalyan basınında, "Endüstriyel depolarda, garajlarda camiye yer yok" başlıklarıyla yer alan haberlere göre sağ koalisyon iktidarının büyük ortağı olan aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisinin Temsilciler Meclisi Grup Başkanı Tommaso Foti'nin Çevre Komisyonu'nda ilk imzacısı olduğu yasa teklifi tartışma yarattı.

Söz konusu teklif, İtalyan anayasasının Katolik olmayan her türlü din ve mezhebin İtalyan devletiyle ilişkilerini düzenleyen bir anlaşması olması gerektiğine ilişkin maddesine atıfla resmi düzeyde devletle anlaşması bulunmayan dinin ibadethanelerine daha fazla kısıtlama getirmeyi amaçlıyor.

ÖZELLİKLE MÜSLÜMANLARI ETKİLEYECEK

İtalya'da devletle herhangi bir anlaşması olmayan dinlerden biri de İslam olduğu için yasa teklifinin özellikle Müslümanları etkileyeceği, çünkü endüstriyel hangar, garaj ve depolar ile bazı özel mülk dükkanların cami ya da mescide dönüştürülerek ibadethane olarak kullanılmasını yasaklamayı öngördüğü ifade ediliyor.

Yaklaşık 2,8 milyon Müslüman nüfusu bulunan İtalya'da Müslüman toplulukları ve muhalefetteki sol partiler söz konusu kanun teklifine tepki gösterdi.

ANAYASAYA AYKIRI OLDUĞU GEREKÇESİYLE MÜDAHALE ÇAĞRISI

Haberlerde meclis çevre komisyonunda yer alan muhalefet partilerinden merkez soldan Demokratik Parti (PD), Yeşil ve Sol İttifak ile Eylem partilerinin teklife muhalif olduklarını belirttikleri ve ayrıca incelemek için de ek süre talep ettikleri aktarıldı.

Yeşil ve Sol İttifak'ın Temsilciler Meclisi Başkanı Lorenzo Fontana'ya söz konusu yasa teklifine anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle müdahale etme çağrısında bulunduğu basına yansıdı.

Haberlerde Müslüman toplulukların 'ayrımcı' olarak niteledikleri kanun teklifi için "İtalya'da İslam'ı marjinalleştirmeye yönelik anayasaya aykırı bir girişim" değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.

La Repubblica gazetesinde 2012 yılında İtalyan devleti ve İtalya'daki Müslüman topluluklar arasında bir anlaşma imzalanmasına çok yaklaşıldığı ancak daha sonra bunun gerçekleşmediği ifade edildi.

Gazetede görüşüne yer verilen İtalya'daki Arap Toplumu Birliği'nden Fuad Aodi da İtalya’daki Müslümanların devletle bu tür bir anlaşma imzalamada güçlük çektiğini çünkü İslam'da Katoliklerde Papa ile olduğu gibi tek bir temsilcinin olmadığını belirtti.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Vatandaş63 10 ay önce Şikayet Et
    Patrikhane kapatılsın.. Kısasa Kısas
    Cevapla
  • Asi ihtiyar 10 ay önce Şikayet Et
    Allah CC. Bircok konuda elimizi baglamistir, bir cok konuda da bizi serbest birakmistir. "Yerzununu size mescit kildim" bunlardandir. cemaat nerde ora mescittir. Aramizdan birini imam secer ibadet ederiz, bir atamaya ihtiyacimiz yok. onlar bunu yapamaz. Kisaca , islam beldelerinde eski yeni kilise birakmayalim, tas ocaklarinda micir yapalim ki dusunsunler. En iyi cozum kisastir...!
    Cevapla
  • Kul insan 10 ay önce Şikayet Et
    Demek ki daha modern lüks Camii yapılmalı.
    Cevapla
  • Latif 10 ay önce Şikayet Et
    Adamlar hakli Türkiye devlet olarak avrupaya ne zaman baski yapacak ibadethaneler için çoğu ya dernek adı altında depolarda müstakil konutlarda sanai bölgelerde yerleşmiş durumda Avrupada cami inşaatına hiçbir belediye kolay izin vermiyor Türkler de dernek olarak ibadethane açmayı kolay bulmuşlar Söylesenize türkiyede hiç kuytu bir köşede sanaide kilise gördünüz mü?
    Cevapla
  • MACKALI 61 10 ay önce Şikayet Et
    $unlara baki yaa..! Adamalar zorluk cikartiyor..Bizde Türkiyedki italyan kiliselerini At e$ek ahiri yapalim..Dine inanca saygisi yok bunlarin..Bizde olsa "Aman ha sakin ha saygili olalim " falan YALANMI.?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj
Şampiyonluk yarışı kızıştı! Düşme hattı alev aldı! Süper Lig'de son durum...