Esad: Türkiye'nin inatçı tavrından rahatsızız

Suriye lideri Esad, Rus diplomat Lavrentyev'le yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Suriye'den asker çekmeme konusundaki "inatçı tavrından" rahatsız olduklarını söyledi.

Esad: Türkiye'nin inatçı tavrından rahatsızız
Esad: Türkiye'nin inatçı tavrından rahatsızız
GİRİŞ 26.07.2023 11:08 GÜNCELLEME 26.07.2023 11:11
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Ankara-Şam arasında normalleşme çabaları gündemdeki yerini koruyor.

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Mayıs ayında, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriyeli mevkidaşı Faysal el-Mikdad, 11 yıl sonra iki ülke arasındaki en üst düzey teması kurmuştu.

İki ülke her ne kadar ilişkileri normalleştirmek istese de sunulan şartlar Ankara-Şam için iki zıt kutup gibi. Suriye, Türk askerinin ülkeden tamamen çekilmesini ön talep olarak masaya koyarken, Türkiye de bunun terörle mücadeleye ağır darbe vuracağına inandığı için pozisyonundan geri adım atmıyor.

KÖRFEZ TURU ÖNCESİ SURİYE MESAJI

Müzakereler tıkanma noktasındayken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turuna çıkmadan önce Suriye ve Esad'la alakalı değerlendirmelerde bulunmuştu.

Erdoğan, "Suriye'yle kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Dörtlü zirveler yapılsın ama biz Esed'le de görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Onların bize yaklaşım tarzı önemli. Suriye'de Esed maalesef Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Sınırlarımızda teröristler varken biz nasıl çıkarız? Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. Onun için de adil yaklaşım arıyoruz. Bu adil yaklaşım olduktan sonra mesele yok, bunların hepsini aşarız." demişti.

Son dakika: Erdoğan'dan çok önemli tahıl koridoru ve Suriye açıklamasıErdoğan'dan çok önemli tahıl koridoru ve Suriye açıklaması

Esad daha önce de Türk askeri Suriye'den tamamen çekilmeden Erdoğan'la masaya oturmayacağını söylemiş, Suriyeli yetkililerden de benzer açıklamalar gelmişti.

ESAD'DAN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMELERİ

Suriye ise, Türkiye konusunda şartlı tavrını sürdürüyor. Son olarak Ankara-Şam hattında arabuluculuk yapan Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Esad ile bir araya geldi ve Türkiye'yle ilişkileri masaya yatırdı.

Suriyeli mültecilerin ülkeye dönüşünün de ele alındığı görüşmede Esad, Türkiye'nin Suriye'den asker çekmeme konusundaki "inatçı tavrından" rahatsız olduklarını Rusya tarafına iletti.

Sözcü Gazetesi'nin SANA'dan aktardığına göre Esad, Türk askeri Suriye topraklarından çekilmeden Türkiye ile normalleşmeye kapalı olduklarını bir kez daha dile getirdi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 63
  • Fss15 8 ay önce Şikayet Et
    Bu böyle konuşamaz,ipini tutan rusya buna böyle cesaret veriyor.Türkiye de rusyayı zor durumda bırakacak şeyler yapsın diyecem ama en son isveç in nato üyeliğine onay verdik,bu işler böyle
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Türkiye çekilsin de orada bir terör koridoru oluşsun değil mi Esad efendi...
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Güya Devlet lideri.. Türkiye işgal için DEĞİL, İŞGAL EDİLMESİN, TERÖR Devleti KURULMASINA diye ORADA... Türkiye çekilse, senin ülkende terör devleti kurulacak.. BUNU İDRAK EDEMİYORMUSUN.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Bizde senin ülkende ülkemize yönelik beslediğiniz terör belasından çok hemde çok rahatsızıs. Niye diğer ülkelerin topraklarınızda olmaktan rahatsız olmuyorsunuz da bizim askerimizden rahatsız oluyorsunuz.Yüce Rabbim hepinizi ıslah eylesin
    Cevapla
  • Maho 9 ay önce Şikayet Et
    Tamam da bizene Esad dan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’