Son dakika: Erdoğan'dan çok önemli tahıl koridoru ve Suriye açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın tahıl koridorunun askıya alma dair kararına ilişkin, Putin'le görüşeceğini söyledi. Suriye'yle normalleşme adımları hakkında da konuşan Erdoğan, sorunlar aşılırsa Esed'le yüz yüze görüşebileceğini söyledi.

GİRİŞ 17.07.2023 13:25 GÜNCELLEME 17.07.2023 14:23
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez turu öncesinde açıklamalarda bulundu. 

  • Erdoğan, Rusya'nın "tahıl koridorunu sonlandırma" kararına ilişkin, Putin'le görüşeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, "Dostum Putin'in insani köprünün devamını istediğine inanıyorum" dedi; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da Rus mevkidaşıyla istişarelerde bulunacağını belirtti. 
     

    Kremlin: Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya aldıkKremlin: Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya aldık

     
  • Körfez ülkelerinden Türkiye'ye yatırımların artacağını vurgulayan Erdoğan, BOTAŞ'ın satılacağı yönündeki iddialara ise tepki gösterdi. Erdoğan ayrıca, şu an Hindistan'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de Katar ziyaretinde kendisine eşlik edeceğini aktardı. 
     

    Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkileri ticari işbirliğiyle güçleniyorTürkiye ve Suudi Arabistan ilişkileri ticari işbirliğiyle güçleniyor

     
  • Suriye'yle normalleşme adımlarına ilişkin de dikkati çeken değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı, Esed'le yüz yüze görüşebileceğinin sinyalini verdi. "Suriye'ye kapıyı kapatmadık" diyen Erdoğan, "Suriye'de Esed maalesef Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz" diye konuştu.
     

    Esed'den ilk açıklama: Tarihi bir fırsatEsed'den ilk açıklama: Tarihi bir fırsat 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar başlıklar şöyle:

"İlişkilerimizi geniş bir iş birliği temeline yaymayı arzu ediyoruz. 

Ziyaretimiz esnasında öncelikli hedefimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak. Kazan-kazan anlayışıyla neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. 

KÖRFEZ ÜLKELERİYLE TİCARET HACMİ ARTACAK

Körfez ülkeleriyle ikili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi. Bu rakamı çok daha ileriye taşımanın yollarını arayacağız.

Bölgemizin en önemli ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan; ticaret, yatırımlar, müteahhitlik gibi konularda özel bir konuma sahip. Suudi Arabistan'ın büyük çaplı projelerinde Türk firmalarının daha fazla rol almalarını istiyoruz.

Suudi Arabistan makamları, depremzede vatandaşlarımızın hac farizasını yerine getirmeleri için ülkemize ilave kota sağladığı gibi, organizasyondaki başarısı nedeniyle orada Diyanet İşleri Başkanlığımız ödül almaya hak kazandı.

Cidde'nin ardından yakın iş birliğinde olduğumuz dost ve kardeş Katar'ı ziyaret edeceğiz. Katar'la ilişkilerimiz her düzeyde mükemmel seyrediyor. İkili münasebetlerimizin yanı sıra mevcut bölgesel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunacağız.

Son durak, ilişkilerimizin ilerlediği Birleşik Arap Emirlikleri olacak. BAE, ticaret ilişkilerimizin son dönemde en yüksek seyrettiği ülkedir.

LİDERLERE TOGG HEDİYESİ

Bu üç ülkeyi ziyaretimizde ayrıca Türkiye'nin gurur kaynağı olan TOGG'u muhataplarımıza hediye olarak vereceğiz.

KÖRFEZ'DEN SONRAKİ DURAK KIBRIS

Abu Dabi'den sonra, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa'ya geçeceğiz. Ziyaretim nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la bir araya gelerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkilerinin daha da güçlendirilmesini ele alacağız.

TÜRKİYE, TAHIL KORİDORU İÇİN YENİDEN DEVREYE GİRECEK

Biliyorsunuz, Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaların daha fazla drama yol açmaması için yoğun çaba harcıyoruz. Birinci yılına girmek üzere olduğumuz Karadeniz girişimi önemli bir diplomatik başarı olarak şimdiden tarihe geçmiştir. Girişim sayesinde dünya piyasalarına 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü sevk edildi. Gelir seviyesi düşük birçok ülkenin gıda krizine sürüklenmesinin önüne geçildi. Diplomatik gayretlerimizi son günlerde yoğunlaştırdık. Girişimin bu noktaya gelmesine katkıda bulunan tüm taraflara teşekkür ediyorum.

Bugün yapılan açıklamaya rağmen Rusya Devlet Başkanı dostum Putin'in insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım, muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Biz de seyahatten döner dönmez Sayın Putin'le görüşme yapacağım. Ağustos ayında bir araya geldiğimizde tüm bu gelişmeleri ele alacağız.

ORMAN YANGINLARI

Büyük gövdeli uçak temin etme yoluna gideceğiz.

CEVDET YILMAZ VE MEHMET ŞİMŞEK'İN KÖRFEZ ZİYARETİ

Hem orada hem burada yatırımlar olacak. Gerek Cevdet Bey'in, gerek Mehmet Bey'in birlikte yapmış olduğu ziyaretlerde bunun sinyallerini aldık ve inşallah yaptığımız ziyaret bu sinyallerin devamı olacaktır. Mehmet Bey şu an Hindistan'da, Katar'daki ziyarete katılacak.

Bu ülkelerin Türkiye'ye ciddi yatırımı olacak. Bazı cambazların söylediği gibi BOTAŞ'ın satılması gibi bir durum yok.

ESED'LE GÖRÜŞME İÇİN "ADİL YAKLAŞIM" ŞARTI

Suriye'yle kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Dörtlü zirveler yapılsın ama biz Beşşar Esed'le de görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Onların bize yaklaşım tarzı önemli. Suriye'de Esed maalesef Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Sınırlarımızda teröristler varken biz nasıl çıkarız? Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. Onun için de adil yaklaşım arıyoruz. Bu adil yaklaşım olduktan sonra mesele yok, bunların hepsini aşarız."

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 72
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    Avrupa bunu manasız bir sosyal mesele haline getiriyor . Halbuki sorun yok , Suriyeliler , AB ülkelerine emekçilik maksadı ile İş Göçü yapsınlar , Fransa , İtalya da Suriye Mutfağı Restoranı kursunlar , İnşaat ve Lojistik işlerinde çalışsınlar € kazanıp , Suriye'ye geri dönsünler . Gidip , geri dönüp Almancılık yapsınlar .
    Cevapla
  • Türkiye Yüzyılı* 9 ay önce Şikayet Et
    Muhterem reisim gurbetcilerin yerel seçimlerde nüfusa kayıtlı olduğu şehirdeki belediye seçimlerine oy kullanma hakkı olmalıdır her sene izine geldiğimizde chp belediyesinin sıkıntılarını yaşıyoruz hizmet yok anca memleketimi hortumluyorlar.lütfen bizde oy verelim tepkimizi sandıkta gösterelim bu fırsatı bize vermelisiniz.
    Cevapla
  • Taban 9 ay önce Şikayet Et
    Reis kiminle görüşüyorsanız görüşün ne yapıyorsanız yapın ama vatandaşın alım gücünü Türkiye Yüzyılına yakışır bir şekilde ayarlayın.Vatandaş kırgın.
    Cevapla
  • Emekli 9 ay önce Şikayet Et
    Katil esed ile mi görüşecen Reis.O çok şart sürer görüşmek için.Sizlerin artik enflasyon düşürülmesi ve ücretlilerin maaşlarının alım gücünün arttırılması birinci önceliğiniz.Vatandaş kızgın ve kırgın.Beklenti bu değildi.Türkiye Yüzyılına yakışır bir geliri olmalı artik vatandaşın.
    Cevapla
  • Sedat 9 ay önce Şikayet Et
    Esed'e artık biz şart sürüyoruz farkında mısın
    Cevapla
  • Yılmaz 9 ay önce Şikayet Et
    Yetki verildi etkisini bekliyoruz
    Cevapla
  • Das 9 ay önce Şikayet Et
    Türkiye tarafsiz kalmali irkci avrupa cözsün tahil anlasmasini türkiye pkk ile mücadeleyi artirmali iran suriye irak ile ortak operasyonlar yapa bilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çocuklarına karşı mezarlı önlem aldılar... Aydın'da 'Beni bahçeme gömün' akımı
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi