Esad: Erdoğan'la onun sunduğu şartlar altında görüşmem

Suriye'deki rejimin lideri Esad, "Suriye'deki terörizm, bir Türk ürünüdür" ithamında bulunarak, "Erdoğan'la onun sunduğu şartlar altında görüşmeyeceğim. Erdoğan benimle görüşerek, Suriye'deki Türk işgalini meşrulaştırmak istiyor." dedi.

GİRİŞ 09.08.2023 13:05 GÜNCELLEME 15.08.2023 10:20
Bu Habere 642 Yorum Yapılmış

Ankara-Şam arasında normalleşme çabaları gündemdeki yerini koruyor. Rusya'nın başkenti Moskova'da, Mayıs ayında, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriyeli mevkidaşı Faysal el-Mikdad, 11 yıl sonra iki ülke arasındaki en üst düzey teması kurmuştu.

NORMALLEŞMENİN ÖNÜNDE BÜYÜK ENGELLER VAR

İki ülke her ne kadar ilişkileri normalleştirmek istese de sunulan şartlar Ankara-Şam için iki zıt kutup gibi. Suriye, Türk askerinin ülkeden tamamen çekilmesini ön talep olarak masaya koyarken, Türkiye de bunun terörle mücadeleye ağır darbe vuracağına inandığı için pozisyonundan geri adım atmıyor. Esad daha önce de Türk askeri Suriye'den tamamen çekilmeden Erdoğan'la masaya oturmayacağını söylemiş, Suriyeli yetkililerden de benzer açıklamalar gelmişti.

Esad: Türkiye'nin inatçı tavrından rahatsızızEsad: Türkiye'nin inatçı tavrından rahatsızız

ERDOĞAN KAPIYI AÇIK BIRAKMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayı ortasında yaptığı açıklamada bir açıklamada, "Suriye'yle kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Dörtlü zirveler yapılsın ama biz Esed'le de görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Onların bize yaklaşım tarzı önemli. Suriye'de Esed maalesef Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Sınırlarımızda teröristler varken biz nasıl çıkarız? Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. Onun için de adil yaklaşım arıyoruz. Bu adil yaklaşım olduktan sonra mesele yok, bunların hepsini aşarız." demişti.

ESAD: ERDOĞAN'LA SUNDUĞU ŞARTLAR ALTINDA GÖRÜŞMEYECEĞİM

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan açıklamar yaptı.

Sky News Arabia kanalına röportaj veren Esad, yaklaşık 30 dakikalık röportajın 2 dakikaya yakın bir süresinde Türkiye'yle ilgili sözler sarf etti.

Muhabirin, "Kuzey'e gelirsek; Suriye-Türkiye ilişkilerine de değinelim. Türkiye ile yeniden ilişki için sizin iki şartınız var: 'Türk kuvvetlerinin geri çekilmesi' ve 'teröristlere verilen desteğin kesilmesi'. Türkiye ise, herhangi bir ön şart olmaksızın görüşme yapılmasını istedi. Bu öneri kapsamında sizinle Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında ne zaman görüşme olabilir, özellikle onun böyle bir görüşmeye karşı olmadığını belirtelim?" sorusuna Esad, "Görüşme için 'herhangi bir ön şart olmaksızın' ibaresi, toplantıda herhangi bir gündemin olmaması demektir. Gündem yoksa hazırlık da yok demektir. Hazırlık olmaması, görüşmeden herhangi bir sonuç çıkmaması anlamına gelir. O zaman ben ve Erdoğan ne için bir araya geleceğiz, serinletici bir şeyler içmek için mi? Biz bu konuda net hedefimize ulaşmak istiyoruz; o da Türk askerlerinin çekilmesidir. Buna karşılık Erdoğan'ın amacı ise, Suriye'deki Türk işgalini meşru kılmak. Bu nedenle görüşmenin Erdoğan'ın şartları altında gerçekleşmesi mümkün değil." diye cevap verdi.

Esad'ın Sky News Arabia kanalıona verdiği mülakattan bir kare

TÜRKİYE'Yİ TERÖRİZM YARATMAKLA SUÇLADI

Esad'ın yanıtının ardından devam sorusu yönelten muhabir, "Ancak Erdoğan, Türk devletini tehdit eden terör oldukça Türk kuvvetlerinin çekilemeyeceğini belirtiyor." dedi.

Esad ise, "Şu an Suriye'deki mevcut terörizm, Türk ürünüdür; Nusra Cephesi de Ahrar el-Şam da Türkiye'nin kontrolünde olan tek bir tarafın farklı isimleri sadece. Bunlar, Türkiye tarafından finanse ediliyor. Erdoğan hangi terörden bahsediyor!" ifadelerini kullandı.

MÜLTECİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

Mültecilerin geri dönüşü hakkında da konuşan Esad, "Son yıllarda yaklaşık yarım milyon mülteci Suriye'ye döndü, hiç kimseyi hapse tıkmadık. Kanıtlanmış suçları olanların dışında herkes için af çıkardık. Peki dönüşler neden durdu? Yaşamın gerçeklerinden dolayı durdu. Su, elektrik, çocukları için okul veya sağlık hizmeti olmadan bir mülteci nasıl dönebilir? Terör faaliyetleri yüzünden altyapı yok edildi. İletişimde olduğumuz mülteciler dönmek istediklerini söylüyorlar ama 'Nasıl yaşayacağız' diyorlar." diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 642
  • Murat 5 ay önce Şikayet Et
    anlaşıldı sen hala henüz boyunun ölçüsünü almamışsın; suriyeyi senden ve senin yandaşın olan alçaklardan bir kurtaracağız
    Cevapla
  • vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Türk kanı dökülen Türk toprağı olur.. Abd siyoniste neden tepki veremiyorsun
    Cevapla
  • vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Kansız köpek senin yüzünden kardeşlerimiz ülkelerini terk ettiler, sahillerde, parklarda rezil oluyorlar..
    Cevapla
  • yüksel 8 ay önce Şikayet Et
    suriyeden gelenlerin hepsini geri gönderin
    Cevapla
  • Halil ibrahim 8 ay önce Şikayet Et
    Boşuna debelenme Türkün kanıyla alınan topraklar bir daha geri verilmez. İdlib'te bizim el-bab'da bizim afrin'de bizim cerablus da bizim. Senin gibi dinsiz bir nusayrinin sözüne kim inanır. Siz Avrupalılardan da betersiniz. İçimiz de ki münafık sürüleri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!