6 ülkenin BRICS'e tam üyeliği onaylandı

BRICS; Suudi Arabistan, İran, Mısır, Arjantin, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) Birlik'e tam üye statüsüyle davet edilmesine karar verildiğini ve kararın 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe gireceğini ifade etti.

GİRİŞ 24.08.2023 11:39 GÜNCELLEME 24.08.2023 14:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, yaptığı açıklamada; BRICS'i oluşturan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın Birlik'i genişletme konusunda anlaştığını belirtti.

Ramaphosa; Suudi Arabistan, İran, Mısır, Arjantin, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Birlik'e tam üye statüsüyle davet edilmesine karar verildiğini ve kararın 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe gireceğini ifade etti.

İran, Venezuela ve Cezayir’in de aralarında bulunduğu çoğu Müslüman 22 ülke ise gruba katılmak için resmen başvuru yapmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018'de özel davetli olarak katıldığı BRICS zirvesinde Türkiye'nin de üyelikle ilgilendiğini belirtmişti.

BRICS'İN KÜRESEL GÜCÜ

BRICS İş Konseyinin raporuna göre, üye ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 56 trilyon doları geçiyor ve küresel hasılanın yüzde 31,5'ini oluşturuyor.

Buna göre bu oranın 2030'a gelindiğinde yüzde 50'ye ulaşması öngörülüyor.

BRICS ülkeleri, küresel ticaretin yüzde 18'ini kontrol altında tutuyor ve dünya genelinde yabancı yatırımların yüzde 22'sini teşkil ediyor.

Öte yandan, 3,2 milyarlık toplam nüfusuyla, dünya nüfusunun yüzde 41'ini oluşturan BRICS ülkelerinin toplam yüz ölçümleri de dünyanın karasal yüz ölçümünün yüzde 26,7'sine tekabül ediyor.

Rusya adına zirveye, Dışişleri Bakanı Lavrov katıldı.

BRICS NEDİR?

Birlik, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in aralarında olduğu dört ülkenin bir araya gelmesiyle kuruldu ve BRIC ismini aldı.

2010 yılında Güney Afrika’nın katılımıyla birliğin adı, BRICS olarak değişti.

BRICS, hem IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmeyi, hem de gelişmekte olan ekonomilere daha fazla ‘temsil ve söz hakkı verilmesini' sağlamayı amaçlıyor.

Birlik'in halihazırdaki 6 üyesinin toplam nüfusu 3 milyar 240 milyon kişiye yakın. Ekonomik büyüklüklerinin toplamı da 26 trilyon dolara karşılık geliyor. Bu da dünya ekonomisinin yüzde 26’sını oluşturuyor.

Atlantik Konseyi isimli ABD'li düşünce kuruluşuna göre, BRICS ülkelerinin Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) yüzde 15'lik bir oy hakkı bulunuyor.

2014 yılında BRICS ülkeleri, gelişen ülkelerdeki kalkınma projelerine kredi sağlamak amacıyla, 250 milyar dolarlık sermayeyle Yeni Kalkınma Bankası'nı (NBD) kurdu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 7
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye de bir ara üye olmak istiyordu! Bir haber var mı?
    Cevapla
  • Bozkurt 8 ay önce Şikayet Et
    Ortak para biriminden sonra bence bizde Natodan çıkıp katilmaliyiz
    Cevapla
  • Vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Neden İran dan geride hareket ediyoruz
    Cevapla
  • Mert Ali 8 ay önce Şikayet Et
    Mısır bile üye olmuşken biz niye yokuz
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'de istiyordu almadilarmi sizi
    Cevapla
  • Ahmat 8 ay önce Şikayet Et
    Hayir almadilar...nato problemi var..ve noto uyelerini onaylamilar
    Cevapla
  • Elbistanlı 8 ay önce Şikayet Et
    Hee almadılar bizi. Çok mu sevindin yoksa...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atama takvimi için gözler Kabine'de! Masadaki gündem başlıkları neler?
ABD'den İsrail'i çıldırtan karar! Sevkiyat tamamen durduruldu! İpler gerildi...