Selden sonra savaş alanına dönmüştü: Derne'de tahliye kararı masada

Libya Kızılayı sağlık riskleri nedeniyle Derne kentinin tahliyesinin bir seçenek olarak masada olduğunu belirtti.

GİRİŞ 18.09.2023 14:29 GÜNCELLEME 18.09.2023 15:11
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Libya Kızılayı sağlık riskleri nedeniyle Derne kentinin tahliyesinin bir seçenek olarak masada olduğunu belirtti.

Libya Kızılayı Başkanı Abdusselam el-Hac, kurum ekiplerinin, lojistik imkanların eksikliği ve selden zarar gören bölgelere ulaşım zorluğu gibi bazı sıkıntılar yaşadığını söyledi.

DERNE TAHLİYE EDİLEBİLİR

Ekiplerin yardım dağıtma, yaralıları kurtarma ve cenazeleri toplama çalışmalarını sürdürdüğü aktaran Hac, Derne kentinin tahliye edilmesinin, bölgedeki sağlık durumuna göre şekil alacak "muhtemel bir seçenek" olmaya devam ettiğini kaydetti.

Halihazırda bölgede cesetlerin yayılması ve içme suyunun kirlenmesi gibi sağlık risklerinin olduğunu dile getiren Hac, ölü ve kayıp sayısına ilişkin net bilgi olmadığını ancak yerinden edilmiş yaklaşık 20 bin aile olduğunu ifade etti.

Çürüyen cesetlerin sağlık açısından yarattığı tehlikeler nedeniyle tek bir yerde tutulan bir süreçte, sahil kıyısı, cesetlerin teslim edilmesi ve gömülmek üzere nakledilmesi için ana depolama alanı haline geldi.

Uzmanlar, fırtınanın etkisinin, yaşlanma, çökmekte olan altyapı, yetersiz uyarılar ve hızlanan iklim krizinin etkileri gibi faktörlerin ölümcül birleşimi nedeniyle büyük ölçüde daha da kötüleştiğini söylüyor.

Libya'daki sel felaketi

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" Fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden dün yapılan açıklamada, selin meydana geldiği Libya'nın Derne kentinde 11 bin 300 kişinin öldüğü, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğu bildirilmişti.

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 21
  • Fth 7 ay önce Şikayet Et
    Lubnanada limanı vurup yıllardır patlamayan depoyu patlattılar daha sonra bizdeki deprem ve şimdide yıllardır suyu tutan barajın şiddetli yağmur sonucu patlaması hiiicc normal doğalı değili isteyen komplo teorisi desin amma iş o kadar masum değil illuminati iş basında
    Cevapla
  • Tuzla 7 ay önce Şikayet Et
    Toki petrol takasi karsiliginda Libya yi yeniden imar etmeli elde edilen kar ile turkiyedeki deprem bolgesi insaatlari bitirilmeli
    Cevapla
  • Murat 7 ay önce Şikayet Et
    kağıt gibi betoname binalar, şiddetli deprem görmüş gibi. Sağlam bir yapım kalitesi olsaydı selle bu hale gelmezdi
    Cevapla
  • 571 7 ay önce Şikayet Et
    baraj yeniden yapılacaktır.seneler sönra yine böyle bir durum olabilir.derneyi taşıyın ki bir daha böyle bir durumla karşılaşılmasın.
    Cevapla
  • Ya hak 7 ay önce Şikayet Et
    dere yatağına ,fay üstüne ,baraj önüne ev yapan dünyanın en akıllı ülkesi hangisidir, bilin bakalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den ABD'ye 'UCM' tehdidi: Filistin'i cezalandırırız
Şanlıurfa'da inanılmaz olay! Bir şehre yetecek elektriği kaçak kullanırken yakalandılar