Sırplar rahat durmuyor! KFOR açıkladı: Müdahale etmeye hazırız

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), Kosova'nın kuzeyindeki Banjska'da silahlı çetenin bir polis memurunu öldürmesiyle başlayan gerginliği yakından takip ettiğini ve gerginliğe yanıt vermeye hazır olduğunu duyurdu.

GİRİŞ 24.09.2023 19:01 GÜNCELLEME 26.09.2023 10:22
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

KFOR'den yapılan açıklamada, "KFOR, Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır." denildi.

Açıklamada ayrıca Kosova polisine yönelik saldırının şiddetle kınandığı ve merhum polisin ailesine en derin başsağlığı dileklerinin iletildiği vurgulandı.

AB'nin Kosova'daki Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) Başkanı Giovanni Pietro Barbano de Kosova polisine yönelik saldırılar karşısında dehşete düştüğünü belirtti.

Barbano, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "EULEX, Kosova'daki ikinci güvenlik müdahale görevlisi olarak, durumu yakından izlemekle meşgul olup, KFOR ile yakın koordinasyon içinde, tüm topluluklarının istikrarı ve güvenliğini korumak için Kosova kurumlarını mümkün olan maksimum ölçüde desteklemeye hazırdır." ifadelerine yer verdi.

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların, sabah saatlerinde polise ateş açması sonucu bir polis ölmüş, bir polis yaralanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin kuzeyinde ağır silahlı yaklaşık 30 kişinin Kosova polisine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

MSB: KFOR KOMUTANLIĞI'NI TÜRKİYE DEVRALACAK

Millî Savunma Bakanlığı "Kosovo Force (KFOR) Komutanlığı Ekim ayından itibaren bir yıl süreyle ülkemiz tarafından devralınacaktır." açıklamasını yapmıştı.

CAN KAYIPLARI ARTIYOR

Kosova’nın Leposaviç sınır bölgesinde polis ile Sırp grup arasındaki çatışma devam ederken, 3 Sırp saldırganın etkisiz hale getirilmesi ile çatışmadaki can kaybı 4’e yükseldi.
Kosova topraklarına izinsiz şekilde giren Sırp gruba, polisin müdahalesi devam ediyor. Kosova'nın kuzey bölgesindeki Kuzey Mitroviça'ya bağlı Leposavic sınır bölgesinde çıkan çatışmada, 3 Sırp saldırganın etkisiz hale getirilmesi ile çatışmadaki can kaybı 4’e yükseldi.

TÜRKİYE'DEN SALDIRIYA SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Kosova’da bir polis memurunun hayatını kaybetmesine yol açan saldırıyı kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Kosova'nın kuzeyinde bu sabah meydana gelen ve bir Kosovalı polis memurunun hayatını kaybetmesine yol açan saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bilgiç, Türkiye olarak bölgede kalıcı barışın sağlanması için diyalog sürecini desteklemeye devam edileceğini ifade ederek, “Kosova'nın kuzeyindeki Sırp çoğunluklu Zveçan belediyesine bağlı Banjska köyünde bu sabah (24 Eylül) meydana gelen ve Kosovalı bir polis memurunun hayatını kaybetmesine, Kosovalı polis memurlarının da yaralanmasına yol açan saldırıyı kınıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Priştine Büyükelçiliğimizce de saldırıyı kınayan bir açıklama yapılmıştır.

Bölgede gerginliğin azalmasını ve tırmanmanın önlenmesini teminen tüm tarafların itidalli davranması ve şiddetten kaçınması zorunluluk arz etmektedir. Kosova’da ve bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu diyalogdur. Türkiye olarak diyalog sürecini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

AB "EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE" KINADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova'nın kuzeyinde bir polisin öldürüldüğü saldırıyı kınadığını bildirdi.

Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, silahlı bir çetenin, Kosova'nın kuzeyindeki Bajnska'da Kosovalı polis memurlarına saldırmasına tepki gösterdi.

Saldırıda bir polis memurunun öldüğünü hatırlatan Borrell, şunları kaydetti:

"Çirkin saldırıyı mümkün olan en güçlü ifadelerle kınıyorum."

Borrell, saldırıyla ilgili tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, Bajnska Manastırı çevresinde devam eden çatışmalar nedeniyle daha fazla masum kişinin ölebileceğine dikkati çekti.

Saldırıların derhal durdurulması gerektiğini vurgulayan Borrell, AB'nin Hukukun Üstünlüğü Misyonu EULEX'in sahada bulunduğunu ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) ile temas halinde olduğunu bildirdi.

Borrell, tüm aktörleri Kosova'nın kuzeyindeki gerilimi azaltmak için çalışmaya çağırdı.

 

KOSOVA'DAKİ ÇATIŞMADA ÖLEN POLİS İÇİN ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

osova’nın kuzeyinde silahlı Sırp grup ile çıkan çatışmada hayatını kaybeden polis memuru için yarın ulusal yas ilan edildi.

Kosova'da Kuzey Mitroviça’da yer alan Leposavic sınır bölgesindeki silahlı Sırp grup ile çıkan çatışmada hayatını kaybeden polis memuru Afrim Bunjaku için Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ulusal yas ilan etti. Osmani yaptığı açıklamada, "Kosova Anayasası’na göre 25 Eylül 2023 Pazartesi günü öldürülen polis Afrim Bunjaku’nun anısına bir günlük ulusal yas ilan etme kararı alındı” dedi.

 

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 55
  • acımak yok 7 ay önce Şikayet Et
    sırplar orada imha edilmeli en sert tepki verilmeli ve kafalarında bir balyoz olduğunu anlamalılar acıma yok şımarır bunlar
    Cevapla
  • Net 7 ay önce Şikayet Et
    iki tane siha versek de, şu 26 kişilik guruba bir selam verseler. Sırplara sert tepki verilmezse, fırsat buldukça daha fazla katliam yaparlar...
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Bunlar pant haçlı birliği ne yapacakları belli olmaz.
    Cevapla
  • Ahmed 7 ay önce Şikayet Et
    Haçlı sözde barış gücü hep seyrediyor. Soykırım yapılırken de seyrediyorlardı.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Nota ve BM iki yüzlü kuruluşlardır! Bunların müdahalesine asla izin verilmemelidir!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nijerya'dan ABD'ye tehdit gibi çağrı! Milyonlarcası kaçırılmış: Hepsini iade edin
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...