İsrail-Filistin savaşı: Netanyahu'nun kehaneti sonrası Hamas'tan gözdağı

İsrail'in Gazze bombardımanında 20. güne girildi. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 7 bini geçti. İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. İşte bölgede bugün yaşananlar gelişmeler.

GİRİŞ 26.10.2023 14:20 GÜNCELLEME 27.10.2023 08:01
Bu Habere 196 Yorum Yapılmış

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 20. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail'in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

17.39: BM Genel Kurul Başkanı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınayarak, kendi kendini savunma hakkının "ayrım gözetmeksizin ve orantısız intikam alma" hakkını doğurmadığını söyledi.

16.25: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Filistin'de yaşananlarla ilgili ABD yönetimini suçlayarak, "ABD, son zamanlarda özel bir gayretle yıkıcı etkisini Güney Kafkasya ve Orta Asya'ya yaymaya çalışıyor. Orta Doğu'daki durum kötüleşmeye devam ediyor. BM Şartı'nın ilkelerini ve Güvenlik Konseyi kararlarını baltalamaya yönelik maceracı politikalarının sonuçları, Irak, Libya, Suriye, Yemen, Sudan ve Filistin halkları tarafından hala hissediliyor. Washington'un Orta Doğu'daki çözüm sürecini tekeline alma girişimleri mevcut felaket durumuna yol açtı. Uluslararası insancıl hukuku ihlal eden ve sivillere zarar veren diğer eylemleri kınayan Rusya, düşmanlıkların derhal durdurulması ve Filistinlilere neredeyse 75 yıldır resmi olarak vaat edilen bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulunuyor." dedi.

İSRAİL, BM'YE AİT OKULUN YAKININI VURDU

15.41: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin sığındığı BM bünyesindeki bir okulun yakınını vurdu. Bölgeden yoğun duman yükseldi.

15.03: İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehine sayısının 224 olduğunu açıkladı.

BİLANÇO GİTTİKÇE AĞIRLAŞIYOR

14.21: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda vefat eden Filistinli sayısının 7 bin 28'e (2 bin 913'ü çocuk) yükseldiğini açıkladı.

İSRAİL'DEN YENİ TEHDİT

14.00: Hamas'la çatışma sonrası Netanyahu'nun kurduğu savaş kabinesinde yer alan muhalefet lideri eski general Benny Gantz, İsrail'in sadece Hamas'ı değil diğer düşmanlarını da yok edeceğini söyledi.

NETANYAHU'NUN KEHANETİ SONRASI HAMAS'TAN GÖZDAĞI

13.32: "Kara harekatına hazırlanıyoruz." mesajı veren Netanyahu, Hamas'a karşı Tevrat'ın "Yeşaya" kitabındaki kehaneti göreceklerini öne sürerek, "Artık tek bir amaç için bir araya gelmenin zamanıdır; Zafere ulaşmak için hızla ilerlemek. Ortak gücümüz ile haklılığımıza ve Yahudi halkının ebediliğine olan derin inancımızla Hamas'a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz." ifadelerini kullandı. Netanyahu, hemen ardından, bu kitaptan bir cümle alıntıladı: "Ülkenden şiddet, sınır boylarından soygun ve yıkım haberleri duyulmayacak artık. Surlarına kurtuluş, kapılarına Övgü adını vereceksin(Yeşaya 60:18)."

İsrail'den gelen kara harekatı açıklamalarının arından Hamas'tan ültimatom gibi bir yanıt geldi. Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Saleh al-Arouri, "Çatışmalar henüz başlamadı. Bizim savaşımız aynı zamanda Hizbullah'ın da savaşıdır." dedi. Saleh al-Arouri, İsrail'in Gazze'ye yönelik beklenen kara saldırısına atıfta bulunarak, "Düşman karadan girerse, bu İsrail için benzeri görülmemiş bir yenilgi olur." diye konuştu.

İşgalci İsrail'den kara harekatı kararı! ABD sevkiyat yapacağını açıklamıştı!İşgalci İsrail'den kara harekatı kararı! ABD sevkiyat yapacağını açıklamıştı!

Netanyahu ağzındaki baklayı çıkardı, 'Yeşaya kehaneti' dedi! Hedef Nil ve Fırat mı?Netanyahu ağzındaki baklayı çıkardı, 'Yeşaya kehaneti' dedi! Hedef Nil ve Fırat mı?

12.39 Filistin İskan Bakanlığı, "İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaklaşık 200 bin konutu tamamen veya kısmen yıktı." açıklaması yaptı.

GAZZE'DE HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL

11.15: Birleşmiş Milletler (BM), geniş çapta beklenen bir kara saldırısına hazırlık amacıyla İsrail'in hava saldırılarını artırdığı bir dönemde Gazze'de "hiçbir yerin güvenli olmadığı" yönünde bir uyarı yayımladı.

HAMAS, İSRAİL HELİKOPTERİNİ VURDU

10.18: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusun ait bir helikopteri hedef aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Kassam Tugayları, el-Bureyc'in doğusunda bir İsrail helikopterini SAM-7 füzesiyle vurdu, savaşçılarımız helikopterin vurulduğunu doğruladı." ifadesine yer verildi.

09.32: İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), gece boyunca Gazze Şeridi'nin kuzey kesiminde piyade güçleri ve tanklarla "hedefli bir baskın" gerçekleştirdiğini açıkladı. IDF, birliklerin çok sayıda altyapıyı ve tanksavar güdümlü füze fırlatma pozisyonlarını vurduğunu söyledi IDF, askerlerin baskından sonra bölgeyi terk ettiğini duyurdu.

WSJ: SALDIRI ÖNCESİ İRAN'DA EĞİTİM ALDILAR

08.40: Amerikan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Hamas ve İslami Cihad üyelerinin 7 Ekim operasyonu öncesi İran'da eğitim aldığını iddia etti. Eğitimi, İran Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü subayları verdi. Söz konusu tatbikatlara hem Filistinli üst düzey yetkililer hem de Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani katıldı. Amerikan yönetimine göreyse, İsrail'e yönelik saldırılara İran'ın müdahil olduğuna dair işaret yok. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari ise, savaş öncesi Hamas'ın İran tarafından maddi, eğitim ve mühimmat anlamında desteklendiğini söyledi. Hagari, İran'ın Hamas'a istihbarat desteği vermeyi sürdürdüğünü de kaydetti. İran ise, WSJ'nin iddialarını kabul etmedi.

309 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

08.12: İsrail-Filistin çatışmalarının başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askeri sayısı 309'a yükseldi

BIDEN GAZZE'DEKİ ÖLÜ SAYISINA İNANMIYOR

07.10: Gazze'deki can kaybı 6 bin 500'ün üzerine çıktı. Bölgeden gelen görüntüler trajedinin boyutunu gözler önüne sererken ABD Başkanı Biden'dan tepki çeken bir açıklama geldi. Biden, Filistinlilerin Gazze'deki ölü sayısına "güvenmediğini" söyledi. Biden, Filistinli rakamlara neden şüpheyle yaklaştığını söylemedi. Beyaz Saray basın toplantısında Biden'a, Gazze'de 2 bin 700'den fazla çocuğun öldürüldüğü hatırlatıldı ve bunun İsrail'in sivil ölümlerini azaltmaya yönelik ABD çağrılarını görmezden geldiği anlamına gelip gelmediği soruldu. Biden, "Bana söyledikleri şu: Filistinlilerin kaç kişinin öldürüldüğü konusunda doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrim yok. Masumların öldürüldüğüne eminim ve bu, savaş açmanın bedelidir. Fakat Filistinlilerin açıkladığı rakamlara güvenmiyorum" dedi. ABD'nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Biden'ın Gazze'deki Filistinli kayıpların sayısına şüphe düşüren "şok edici ve insanlık dışı" açıklamalarını kınadı

LİBYA'DAN İSRAİL'İ DESTEKLEYEN ÜLKELERİN DİPLOMATLARINA: ÜLKEDEN AYRILIN

06.50: Libya parlamentosu, İsrail'in Gazze'de Hamas'la mücadelesinde ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya'yı hedef alarak "destekleyen" ülkelerin büyükelçilerinin ayrılmasını talep ediyor.

BIDEN BİR KEZ DAHA NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ

04.16: ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, mevcut kriz sonrasında kalıcı barışa giden yolu görüştü. Beyaz Saray'a göre Biden ve Netanyahu ayrıca Hamas'ın elindeki esirlerin "yerini tespit etme ve güvenliğini sağlama" ve "Gazze'den mümkün olan en kısa sürede ayrılmak isteyen yabancı uyruklulara güvenli geçiş sağlama yönünde devam eden çabaları" da ele aldı.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN İSRAİL'E TAM DESTEK

03.28: ABD Temsilciler Meclisi, Mike Johnson'ın Meclis sözcüsü olmasından bu yana kabul edilen ilk yasada ezici bir çoğunlukla İsrail'i destekleyen bir kararı kabul etti. 10 milletvekili (9'u Demokrattı) hayır oyu verdi. Karar 412 oy ile kabul edildi.

PUTİN'DEN SAVAŞ UYARISI: ORTA DOĞU'NUN ÖTESİNE YAYILABİLİR

00.45: Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail'in Hamas'la çatışmasının Ortadoğu'nun çok ötesine yayılabileceği konusunda uyardı ve Gazze'deki masum kadınların, çocukların ve yaşlıların başkalarının suçlarından dolayı cezalandırılmasının yanlış olduğunu söyledi. Rus lider, "Bugünkü görevimiz, asıl görevimiz kan dökülmesini ve şiddeti durdurmaktır. Aksi takdirde krizin daha da tırmanması ciddi, son derece tehlikeli ve yıkıcı sonuçlar doğurur. Üstelik sadece Ortadoğu bölgesi için değil. Ortadoğu sınırlarının çok ötesine de yayılabilir." dedi.

KAYNAK: AJANSLAR
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 196
  • Omrdes 6 ay önce Şikayet Et
    O yeşayada söylenen hz. Süleyman içindi onlar geçti Allah size devlet kurmayı yasaklamışken zafer mi verecek malsınız
    Cevapla
  • Murat 6 ay önce Şikayet Et
    bidon biden sivil ölü sayısına inanmasın israil askerleri 30 000 leş verince de inanmaz uygun olur
    Cevapla
  • Murat 6 ay önce Şikayet Et
    artık bu caniliğe bir dur denmeli, zamanında denmeliydi. Buna seyirci kalmak da cinayetlere ortak olmaktır. Kafir israil kafir amerikanın gücü ile iyice pervasızlaştı. Amerika gemilerini ve amerika belasını bir şekilde etkisiz kılmalıdır.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 6 ay önce Şikayet Et
    KURAN CUMA SURESİ 6/7 ; "--- De ki: “Ey yahudiler! İnsanlar içinde yalnızca kendinizin Allah’ın dostları olduğunu sanıyorsanız ve bu iddianızda samimi iseniz, haydi ölümü arzu edin de görelim!”Oysa onlar işledikleri günahlar yüzünden ölümü asla istemezler. Allah ise, o zâlimleri çok iyi bilmektedir. Kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, sonunda o, mutlaka gelip sizi bulacaktır.
    Cevapla
  • Nevim 6 ay önce Şikayet Et
    Sizden NATO ' nun Islam dininden cikarmanin sizi Allahdan koparmanin tek nedeni Sizi Yaradanin yardimindan kopararak sizi aciz hale getirerek sizi yok etmez. Sizi ezmek ve yok etmek istiyorlar. Size cok dedik ama anlamiyorsunuz. Sizi onlarin zulmunden. Sadece Sizi yaradan kurtarabilir. Kurani kerimde Allahin emrettigi gibt Savas kuracaksiniz. ALLAH EMRETTIGI GUBJ SAVAS KURMAZSANIZ YOK E
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmenlik atama taban puanları 2024 tablosu netleşti!
Selçuk Bayraktar yeni gelişmeyi duyurdu: Gökte Akıncı, denize Albatros!