İsrail-Filistin savaşında 34. gün: Malezya'dan İsrail ve ABD'ye Hamas resti

İsrail'in Gazze bombardımanında 34. güne girildi. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 10 bini geçti. İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. İşte bölgede bugün yaşananlar gelişmeler.

GİRİŞ 09.11.2023 14:03 GÜNCELLEME 09.11.2023 19:17
Bu Habere 204 Yorum Yapılmış

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 34. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail'in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

REİSİ: GAZZE'DE DÜNYANIN EN BÜYÜK SOYKIRIMI GERÇEKLEŞİYOR

- İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Şu an Gazze'de dünyanın en büyük soykırımı gerçekleşiyor. İran olarak siyonistlerin Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesinden Batı dünyası ve ABD yönetimini sorumlu tutuyoruz." dedi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ise, "Savaşın bölgeye yayılma tehdidi giderek daha gerçek bir hal alıyor." ifadesini kullandı.

UNICEF, BIDEN'I YALANLADI

- Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan açıklamada, Hamas'ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı'nın can kayıpları ve yaralılara ilişkin verdiği rakamların doğru olduğunu teyit etti. UNICEF Sözcüsü James Elder, Gazze'den açıklanan can kaybı verilerinin, kuruluşun geçmişte de Sağlık Bakanlığı rakamlarıyla örtüştüğünü dile getirdi. ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde, Gazze'deki sağlık kuruluşlarının verdiği can kaybı rakamlarına inanmadığını, güvenmediğini söylemişti.

MALEZYA: HAMAS'I TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRMEYECEĞİZ

- Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Kuala Lumpur'un Hamas'ı 'terör örgütü' olarak görmeyeceğini ve bu grupla ilişkisini devam ettireceğini söyleyerek, Filistinlilerle dayanışma çağrısında bulundu. Başbakan İbrahim, ABD Temsilciler Meclisi'nde geçen hafta onaylanan ve Senato'nun onayını bekleyen "Hamas'a Uluslararası Finansman Sağlanmasını Önleme Yasası" olarak tanımlanan tasarıya atıfta bulunarak, "Hiçbir tehdidi kabul etmeyeceğim." dedi.

3 GÜNDE 8 HASTANE BOMBALANDI

- Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 3 günde 8 hastaneyi bombalandığı belirtildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 18 hastanenin hizmet dışı kaldığı aktarıldı. İsrail'in ayrıca gece saatlerinde Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'nin önünü ve Nasr Hastanesi'nin girişini vurduğu ifade edildi. Açıklamada, "Hastanelerin bombalanması, uluslararası insancıl hukuka göre bir savaş suçudur." denildi.

BLOOMBERG: KRİZİN ÇÖZÜMÜ TÜRKİYE

- Bloomberg, Gazze'de yaşananların çözüm yolunun Türkiye'den geçtiğini, ABD Başkanı Biden'ın zaman kaybetmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'la iletişime geçmesi gerektiğini yazdı. Haberde "Fidan'ın Blinken'a parmak sallaması en sertiydi." denildi. Detaylar için aşağıdaki linke tıklayınız.

Bloomberg: Gazze'deki krizin çözüm yolu Türkiye, acilen masaya oturulmalıBloomberg: Gazze'deki krizin çözüm yolu Türkiye, acilen masaya oturulmalı

İSRAİL: HAMAS'IN KALESİNİ ELE GEÇİRDİK

- İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Nahal Piyade Tugayı'na bağlı birliklerin, 10 saatlik çatışmanın ardından Batı Cebaliye'de Hamas'ın 17. karakolu olarak bilinen kalesini ele geçirdiklerini söyledi. Açıklamada, çatışmaların tünellerde de yaşadığı bilgisine yer verildi. IDF'ye göre, çatışmalar sırasında düzinelerce Hamas üyesi öldürüldü.

ABBAS: GAZZE, FİLİSTİN'İN BİR PARÇASIDIR

- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ni bölme planlarının kabul edilemez olduğunu ve Gazze'nin Filistin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

İSRAİL ÖLÜ ASKER SAYISINI AÇIKLADI

- İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, 7 Ekim'den bu yana Hamas'la devam eden çatışmalarda 351 İsrail askerinin öldüğünü aktardı.

ABD'DEN "FİLİSTİN DEVLETİ" AÇIKLAMASI

- ABD Dışişleri Bakanı Blinken, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının toplantısı için gittiği Japonya’da basına konuştu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara değinen Blinken, "Gazze'yi Hamas'ın yönetmesine izin veremeyiz çünkü bu 7 Ekim'in tekrarlanmasına davetiye çıkarır. Ancak İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesine de izin veremeyiz." dedi. Blinken, Filistin halkının Gazze'den çıkarılamayacağına dikkati çekerek, "Nihayetinde Batı Şeria ve Gazze'yi birleştiren bir yönetime ve daha önce de söylediğimiz gibi bir Filistin devletine ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

KAYNAK: AJANSLAR
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 204
  • vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    Hamasın kalesini ele geçirme falan yalan.. daha gazze en dış mahallesindeler.. Hamas gerçek video paylaşıyor.. itrail abb bu konuda uzman yalan göstermede. Yaşasın hamas
    Cevapla
  • BEYTULLAH 6 ay önce Şikayet Et
    Arkadaş biri de demiyor ki kral çıplak neden bizim cesaretimiz yok bu söylemeye ABD Sadece bir uçak gemisi ile o kadar ülkenin gözünü korkutuyor nerede bizim İHA larımız nerede radarlarda gözükmeyen uçaklarımız itrail denen teröristlere neden kafasına sıkmıyoruz biz bölgesel denge zırvalıklarını gözetirken onlar bölgesel güç olma yolunda ABD nin 1700-1850 yıllarında kızılderelileri yok e
    Cevapla
  • 40 .kez batacak 6 ay önce Şikayet Et
    abd uçak gemisi batacak -abd uçak gemisi batacak -abd uçak gemisi batacak -abd uçak gemisi batacak -abd uçak gemisi batacak -abd uçak gemisi batacak
    Cevapla
  • özkan 6 ay önce Şikayet Et
    Hep düşünürdüm israil nasıl ortadan kalkar devlet nasıl yok edilir... İşte böyle yok edilir bu yapılanlara bakılınca ortada kimse kalmıyor. Biz niye kızıyoruz, neden hiddetleniyoruz israil'e O Görevini yapıyor ve görevinde başarılı Peki biz ne yapıyoruz koskoca 2 MİLYAR Nufuslu müslümanlar olarak ? sorulması gereken soru müslümanlar ne yapıyor ?
    Cevapla
  • 06ankara 6 ay önce Şikayet Et
    10 yıllardır İsrail'in yaptıkları taşla çocukların kollarını kırdılar, binlerce filistinliyi öldürdüler evlerini kepcelerle yıktılar Filistinlileri abluka içinde kamplarda esir gibi davrandılar pilajda çocukları öldürdüler , bu gün için israle şöyle böyle değil 10 yıllardır terörist gibi yaptıkları göz önünde tutularak ABD'nin ortamı daha da kan gölüne çevirmek için uğraşıyor olmasi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları Gazze'de İsrail birliklerini havaya uçurduğu anları paylaştı
Katil İsrail askerleri, bir camiyi havaya uçurdu: Alçaklar o anları keyifle paylaştı