İşgalci İsrail'den bugüne kadar görülmemiş saldırılar... Gazze'de şehit sayısı açıklandı

İsrail'in 34 gündür Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şehit sayısı, son 24 saatte 243 artarak 10 bin 812'ye yükseldi. İsrail ordusu, kuzeydeki sahil şeridine tam hâkim olabilmek için iki yönden ilerlemeye devam ediyor.

GİRİŞ 09.11.2023 18:49 GÜNCELLEME 10.11.2023 03:55
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 34. gününde de devam ediyor.

BÜGÜNE KADAR GÖRÜLMEMİŞ SALDIRILAR

İsrail ordusu, Filistinli gruplarla yaşanan şiddetli çatışmalar eşliğinde Gazze'nin kuzey ve güney eksenlerinde işgalini ilerletmeye çalışırken kayıplar vererek sahil şeridi ve kent merkezini zorluyor. Gazze Şeridi’ni daha önce ikiye bölen İsrail ordusu, kuzeydeki sahil şeridine tam hakim olabilmek için iki yönden ilerlemeye devam ediyor. İsrail hava kuvvetlerinin yerleşim yerlerine yönelik şiddetli hava saldırıları sürüyor.

İşte İsrail'in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

01.10 Hamas'ın siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin danışmanı, İsrail'le henüz insani ateşkese varılmadığını belirterek bu konuda ABD'nin yaptığı açıklamaları yalanladı.

00:18 Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin yakınları, Tel Aviv'de gösteri düzenledi

İsrail'in Tel Aviv kentindeki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) binası önünde toplanan Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin yakınları ve onlara destek veren bir grup sağlık görevlisi, ICRC'in esirlerin sağlık durumları hakkında bilgi alması talebiyle gösteri düzenledi. Yakınlarının fotoğraflarını taşıyan göstericiler, rehinelerin iadesi için ICRC ve hükümete çağrıda bulundu.

00:02 Kassam Tugayları: İsrail'in Gazze'ye saldırısında İsrailli esirler arasındaki bir kadın asker öldü

Kassam Tugaylarının Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in bugün Gazze Şeridi'ni hedef alan bombalı saldırısında, İsrailli esirler arasında bulunan Modiin Yahudi yerleşim bölgesinden 19 yaşındaki kadın asker Faul Azai Mark Asiani'nin öldüğü, bir askerin ise orta derecede yaralandığı belirtildi.

23.18 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın tünelleriyle başa çıkmak için “yeni yöntemler kullanmaya başladıklarını” söyledi.

19:01 Gazze'deki hükümetten "çok geç olmadan bölgeyi kurtarın" çağrısı

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, "Bu bir yardım çağrısı, çok geç olmadan Gazze'yi kurtarın" başlıklı bir açıklama yayımladı.

Gazze Şeridi'ndeki insani durumun daha önce hiç olmadığı kadar kötü seviyede olduğu vurgulanan açıklamada, "Nazi (İsrail) işgalinin Filistin halkına uyguladığı kitlesel aç bırakma, soykırım ve etnik temizlik nedeniyle Gazze'nin artık tam anlamıyla felaket bölgesi haline geldiği" ifade edildi.

Belediyelerin su tedariki, kapalı sokakların açılması ve atıkların tahliyesi gibi hizmetlerinin neredeyse durmak üzere olduğu belirtilen açıklamada, önümüzdeki birkaç saatin sağlık sisteminin tamamen durması açısından çok önemli olduğu dolayısıyla bunun "son yardım çağrısı" olabileceği vurgulandı.

18: 50 Beyaz Saray, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini bildirdi.

18: 30 İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı, son 24 saatte 243 artarak 10 bin 812'ye yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle yaşanan can kayıpları ve insani krizin boyutlarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail'in son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 243 kişinin daha hayatını kaybettiğini aktaran Kudra, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısının 4 bin 412'si çocuk, 2 bin 918'i kadın olmak üzere 10 bin 812'ye çıktığını belirtti.

İsrail ordusunun saldırılarında 26 bin 905 kişinin yaralandığını aktaran Kudra, 7 Ekim'den bu yana enkaz altında 1400’ü çocuk 2 bin 650 kişi bulunduğu yönünde kayıp ihbarı aldıklarını kaydetti.

- İsrail'in saldırılarında sağlık sektörü büyük zarar gördü

Saldırılar nedeniyle çok sayıda sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğini ve hastanenin hizmet dışı kaldığını kaydeden Kudra, bu konuda son güncellemeleri de paylaştı.

Kudra, saldırılarda şu ana kadar 195 sağlık personelinin hayatını kaybettiğini, 51 ambulansın kullanılmaz hale geldiğini, 130 sağlık kuruluşunun hasar gördüğünü, 18 hastane ile 46 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığını dile getirdi.

Yardım çağrılarında bulunduklarını ancak bunlara cevap alamadıklarını kaydeden Kudra, yakıt sıkıntısı nedeniyle Göz Hastanesi ile Ruh Sağlığı Hastanesinin hizmet dışı kaldığını, Rantisi Çocuk Hastanesi ve Nasr Çocuk Hastanesinde çocuklara yönelik tüm tıbbi hizmetlerin durdurulduğunu, yoğun bakım ve kreşin yalnızca küçük bir jeneratör çalıştırılarak çalışır durumda tutulacağını aktardı.

Kudra, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya ve Kemal Advan hastanelerinin yakıt yetersizliği nedeniyle 24 saat, Şifa Hastanesi'nin de 36 saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti.

Kudra, şu ana kadar Refah Sınır Kapısından, 99 yaralı ve 73 refakatçiyi tahliye edebildikleri bilgisini paylaştı.

- İSRAIL "AÇ BIRAKMAYI" SİLAH OLARAK KULLANIYOR

Kudra, İsrail'in, Gazze'nin kuzeyinde hastanelerde hasta, yaralı, sağlık çalışanı ve yerinden edilmişlerin de aralarında bulunduğu 900 bin kişiyi aç, susuz, ilaçsız ve korumasız bıraktığını ve bunun bir savaş suçu olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) da eleştiren Kudra, ajansın, tüm sağlık hizmetlerini aksattığını, çocukları aşısız, hamileleri takipsiz ve kronik hastalığı olanları da müdahalesiz bıraktığını ifade etti.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 51
  • Dertli 5 ay önce Şikayet Et
    Dünya yırtıcı insan süretinde hayvanlarla dolu
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    ah Japonya ah. 2 dünya savaşında abd se saldırıp savaşa sokmaya bugün dünyanın İsrail diye bir derdi olmayacaktı. Hitler bunları kökünü kurutacakti
    Cevapla
  • Aydin 5 ay önce Şikayet Et
    Bati bu barbar cocuk katil soykirimci israyile destek olmakla butun inandigi deyerleri yitirdi bu saaten sonra batin soyliyecek hic bir sozu yok nereye kadar bu iki yuzlulugu bati devam edecek
    Cevapla
  • Emin 5 ay önce Şikayet Et
    3000 kişi az mı, 3800 den az,5000 den az ancak 300 kişinin bile hunharca, sebepsiz yere öldürüldü
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Neyseki, reis liderlerle telefon diplomasisi baslattiı. Artik israil korkudan saldıramaz. E kolay degil dunyada israile karşı gelen tek ülke olmak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri