Avrupa ve Amerika basınında Geert Wilders şoku

Aşırı sağcı lider Geert Wilders'ın seçim zaferi sonrası Hollandalılar sokaklara dökülürken, Batı medyasında yer alan analizlerde yaşanan hayal kırıklığı ve endişe dile getirildi.

Avrupa ve Amerika basınında Geert Wilders şoku
Avrupa ve Amerika basınında Geert Wilders şoku
GİRİŞ 24.11.2023 11:42 GÜNCELLEME 24.11.2023 11:52
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Aşırı sağcı ve İslam karşıtı fikirleriyle tanınan Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi'nin (PVV) Hollanda'da kazandığı seçim zaferi Avrupa'da adeta soğuk duş etkisi yarattı.

Wilders kendisinin bile beklemediği zafer ile parlamentodaki 150 sandalyeden 37’sini kazandı ve başbakanlık için en güçlü aday haline geldi.

HOLLANDALILAR IRKÇILIK VE İSLAMAFOBİYE KARŞI SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Sonuçların açıklanması sonrası dün Hollanda'nın birçok şehrinde insanlar sokaklara döküldü. Utrecht ve Amsterdam'da bine yakın kişi toplandı. Irkçılığa ve İslamofobiye karşı gösteri yapan grup "Özgür Filistin", "Sevgi nefretten üstündür" sloganları attılar.

AVRUPA'DA AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ: HELSİNKİ'DEN ROMA'YA, BERLİN'DEN BRÜKSEL'E

İngiliz Guardian gazetesi seçim zaferinin Avrupa'da aşırı sağın yükselişini doğruladığını belirttiği analizinde, "Helsinki'den Roma'ya, Berlin'den Brüksel'e, aşırı sağ partiler anketlerde istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Göç, İslam ve AB karşıtlığı aşırı sağın uzun süre boyunca temel dayanaklarıydı. Pandemi ve Ukrayna savaşı sonrası patlak veren derin hayat pahalılığı krizi ana akım siyasetçilere karşı güvensizliğe neden olurken, bu partilerin cazibesini daha da arttırdı." ifadelerini kullandı.

Gazete, başka bir analizinde, Wilders'ın İslam karşıtı düşünceleri ile tanındığını, camileri kapatmak ve başörtüsünü yasaklamak istediğini hatırlatarak seçim sonucunun insan hakları ve güvenlik açısından endişe yarattığını yazdı.

"HOLLANDA AB'DEN AYRILABİLİR"

Independent gazetesi de seçim sonuçlarını "şoke edici" olarak değerlendirirken Wilders'ın zaferinin ardından Hollanda'nın İngiltere'yi takip ederek AB'den ayrılabileceğini öne sürdü.

Wilders'ın seçim kampanyasında Hollanda'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması için bir referandum yapılmasını talep ettiğini hatırlatan Independent, aşırı sağcı liderin bir televizyon kanalında yaptığı açıklamaları yeniden gündeme taşıdı:

"Kapalı sınırlar, sıfır sığınmacı.. Artık yeter. Hollanda bunu daha fazla kaldıramaz. Artık önce kendi halkımızı düşünmek zorundayız."

"HOLLANDA'NIN 'TRUMP ANI'"

ABD'li yayın organı CNN'e konuşan analistler, Wilders'ın seçim zaferini Hollanda için "Bir Trump anı" olarak değerlendirdi.

Wilders'in zaferinin Hollanda ve Avrupa siyaseti açısından endişelere neden olduğunu öne süren CNN, AB'de aşırı sağın yükselişine dikkat çekti ve kurulacak koalisyon hükümetinin neye benzeyeceğinin belirsiz olduğunu vurguladı.

"AB'NİN EN BÜYÜK KABUSU"

ABD merkezli Politico, "Geert Wilders, AB'nin en kötü kabusu" başlıklı haberinde, Wilders'ın AB'deki diğer aşırı sağ liderlerle yürürlükte olan politikaları tersine çevirebileceğini iddia etti. Politico, Hollanda'nın Avrupa Birliği'nden ayrılmasını isteyen Wilders'ın Brüksel'in dostu olmayacağını öne sürdü.

UKRAYNA'YA YARDIMIN KESİLMESİNİ DESTEKLİYOR

Time dergisi ise, Hollanda'daki seçim sonuçlarının özellikle Avrupa Birliği için kötü haber olduğunu vurgulayarak, Wilders'ın Avrupa Birliği'nden çıkışı ve Ukrayna'ya yardımların kesilmesini desteklediğini hatırlattı. 

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 8
  • Ayna 5 ay önce Şikayet Et
    O kadar müslüman ülke simdiye kadar bu batinin sinsi planlarini sadece izlemekle ve ciliz kinamakla Yetindi hatta bircogu bu batinin planlarini onayladi, yok olana kadar devam edin, güclünün sözü gecer o halde bati kararli gibi dünyanin sonunu getirmekte
    Cevapla
  • Ayna 5 ay önce Şikayet Et
    Bati ajanlarinin suriye de cikarttigi ic karisiklikta cekilen o vahset videolari ingiliz abd ajanlari tarafindan yaptirilip dünyaya kendileri o videolari servis ettiler amac islami barbar korku dini gibi gösterip dünyada islam düsmanligini halklar arasinda pekistirmek, uzun vadeli planlari yavas yavas devreye giriyor artik
    Cevapla
  • Ayna 5 ay önce Şikayet Et
    abd istedigi ülkeye girip vuruyor kacan Insanlari da ab mülteci olarak almak zorunda birakiliyor, abd nin sayesinde bu kadar yabanci akin ederse ab ye irkciligin yükselmesi normal, dünyayi karistiran huzursuz eden abd dir, ikiz kulelerin vurulmasindan bu yana dünyaya islami gaddar barbar yobaz bir din olarak göstermeye calisan abd israil ikilisidir
    Cevapla
  • Ayna 5 ay önce Şikayet Et
    Sonuca dogru yani finale dogru emin ve kararli adimlarla gidiyor bati, tarihte oldugu gibi 3.dünya savasini da bati baslatacak ve final olacak, 2001 yilindan bugüne 7/24 islami kötüleyen ve asagilayan bati medyasi meyvelerini almaya basladi hayirli olsun, su 3. dünya harbi baslasin bi artik kimin nerde oldugu belli olacak
    Cevapla
  • İso 5 ay önce Şikayet Et
    ABD’de. AB’de. ne şoku. PARTİ. İSMİ. “A “dan. “ B “ ye. gecdi. BEYİN YAPISI AYNI a. İle b. Partisinin DEGİŞEN şeyi. BİRİ EL ALTINDAN. öbürü AÇIK AÇIK YAPIYOR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
New York Times: Kar eden Türkiye'ydi; İsrail yalnızlaşıyor
Edanur'un ölümünde İBB çalışanı 4 kişiye gözaltı kararı