İsveç devlet televizyonu: Akesson'un sözleri NATO üyeliğimizi zora soktu

İsveç devlet televizyonu ve İsveçli siyasetçiler, Jimmie Akesson'un "ülkedeki camileri yıkma, yenilerinin yapımına izin vermeme" açıklamasının NATO üyeliğini daha da zora sokma potansiyelini olduğunu belirtti.

İsveç devlet televizyonu: Akesson'un sözleri NATO üyeliğimizi zora soktu
İsveç devlet televizyonu: Akesson'un sözleri NATO üyeliğimizi zora soktu
GİRİŞ 26.11.2023 11:02 GÜNCELLEME 26.11.2023 12:56
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

İsveç'te Başbakan Ulf Kristersson'un azınlık hükümetini dışarıdan destekleyen aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) lideri Jimmie Akesson'u ülkede yeni cami inşaatlarına izin verilmemesi ve mevcutların yıkılmasını isteyen konuşması, Kristersson ve devlet televizyonu SVT tarafından eleştirildi.

İsveçli aşırı sağcı Akesson'dan hadsiz sözler: Camileri yıkalımİsveçli aşırı sağcı Akesson'dan hadsiz sözler: Camileri yıkalım

İSVEÇ DEVLET TELEVİZYONU VE ESKİ İSVEÇ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: NATO ÜYELİĞİNE YÜK GETİRECEK

İsveç devlet televizyonu SVT, konuyla ilgili haberinde, aşırı sağcı liderin camilerin yıkılmasını isteyen açıklamalarının, İsveç'in NATO üyelik sürecine ilave bir yük getirebileceği uyarısında bulundu.

SVT'ye konuşan Eski İsveç Ankara Büyükelçisi Michael Sahlin ise, İsveç'in NATO üyelik başvurusunun Türkiye tarafından onaylanmasında kritik bir aşamada olunan böyle bir dönemde ülkenin büyük partilerinden birisinin liderinin camileri yıkmaktan bahseden açıklamasının yeni bir olumsuz gelişme olduğunu söyledi.

Sahlin, "Türkiye, Demokratlar Partisinin geçmişte sorunlu şeyler söylediğini biliyordu fakat bu ortamda parti liderinin camilerin yıkılması gerektiğini söylemesi aşırılık ve son derece talihsiz bir durumdur. Akesson'un açıklaması İsveç'e NATO üyeliği konusunda farklı bir ağır yük getirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Sahlin, Akesson'un açıklamalarının İsveç'in NATO üyeliğini zora sokan talihsiz bir durum oluşturduğu ifade etti.

İsveç Demokratlar Partisi (SD) lideri Jimmie Akesson

İSVEÇ BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da haber ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, İsveç'te herkesin dinlerini bireysel olarak ve topluluk içinde birlikte yaşayabilmeleri temel ilkesine dayanan anayasal bir din özgürlüğü hakkı bulunduğunu kaydederek "İsveç'te ibadethaneleri yıkmıyoruz." dedi.

PARTİ KÖKLERİ NAZİZM'E DAYANIYOR

İsveç'te kökleri Nazizm'e dayanan aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi, 11 Eylül 2022'deki son genel seçimde parlamentoda ikinci büyük gruba sahip olmuştu. Oyunu yüzde 20,5'e yükselterek Sosyal Demokratların ardından ikinci sırayı alan SD, sağ liberal partilerin kurduğu azınlık koalisyon hükümetini dışarıdan destekliyor. SD, hükümeti desteklemenin karşılığında parlamentoda 4 komisyon başkanlığı elde etmişti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Bizde diyoruzki. Böylelerini kazığa oturtalım. Denge sağlanır.
    Cevapla
  • tito 5 ay önce Şikayet Et
    bu millete en az 50 sene Sovyet Rusya ve komünizm korkusu aşıladılar bunu da çok iyi başardılar öyle bir tekeline alıp ABD ye bağımlı ettiler öyle ki Kıbrıs savaşından sonra yıllarca uyguladıkları askeri ve ekonomik ambargolara rağmen satılmış kuklaları sayesinde her şeye rağmen halkı uyuttular
    Cevapla
  • Tokatlı 5 ay önce Şikayet Et
    Hem İslam düşmanlığı yapacaksın, hem de NATO'ya girmek için Ülkemden medet umacaksın, bu işler biraz zor gibi...
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    İsveç altan altan terör örgütü yapılandırmaya çalışıyorlar basınıylan ve terör partisi sp len gelecekte bu parti dibe vurabilir çünki isveç böyle dengesiz bir patiye izin vermez huzurunu bozmaz.
    Cevapla
  • kenan 5 ay önce Şikayet Et
    sen öyle san.. :((
    Cevapla
  • Cem 5 ay önce Şikayet Et
    Avrupa da hatta Abd de islam düşmanlığını alttan alta körükleyen finansal yapı yahudilerdir..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Paramotor ile sürat denemesi yapan pilot 25 metreden yere çakıldı!