İngiltere ve Yunanistan arasında randevu krizi: Sunak'tan Miçotakis'e cevap

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında bir tarihi eserin iadesi konusu nedeniyle başlayan randevu krizi büyüyor. Sunak, Miçotakis ile görüşmesini iptal etmesine ilişkin ilk kez konuştu

İngiltere ve Yunanistan arasında randevu krizi: Sunak'tan Miçotakis'e cevap
İngiltere ve Yunanistan arasında randevu krizi: Sunak'tan Miçotakis'e cevap
GİRİŞ 29.11.2023 21:51 GÜNCELLEME 29.11.2023 22:13
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın geçtiğimiz günlerde Yunanistan'a ait  "Elgin Mermerleri"nin iadesini konuşmak istemediği için Başbakan Kiryakos Miçotakis ile randevusuna saatler kala görüşmeyi iptal etmesi mevkidaşının tepkisini çekmişti.

Miçotakis, yaptığı yazılı açıklamada, "İngiltere Başbakanı'nın, programlanmış görüşmemizi, görüşmeye saatler kala iptal etmesinden duyduğum rahatsızlığı dile getiriyorum." ifadesini kullanmıştı.

Miçotakis'ten Sunak'a tepki! İngiltere ile Yunanistan arasında 'Elgin Mermerleri' kriziMiçotakis'ten Sunak'a tepki! İngiltere ile Yunanistan arasında 'Elgin Mermerleri' krizi

"GÖRÜŞLERİNİN DOĞRULARINA İNANAN BİRİ GÖRÜŞLERİN ÇATIŞMASINDAN KORKMAZ"

Miçotakis, "Yunanistan'ın Elgin Mermerleri konusundaki görüşleri bellidir. İngiliz mevkidaşımla bunları ve Gazze, Ukrayna, iklim krizi, göç gibi uluslararası gündemdeki büyük sorunları konuşma fırsatım olmasını umardım. Görüşlerinin doğruluğuna ve adil olduğuna inanan kimse asla görüşlerin çatışmasından korkmaz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yunanistan'dan İngiltere'ye tepkiler büyüyor: Muz cumhuriyetine yakışır bir tahrikYunanistan'dan İngiltere'ye tepkiler büyüyor: Muz cumhuriyetine yakışır bir tahrik

SUNAK İLK KEZ KONUŞTU

Başbakan Sunak, Miçotakis ile görüşmesini iptal etmesine ilişkin ilk kez konuştu.

Sunak, Miçotakis'in "Elgin Mermerleri"nin iadesi konusunu dile getireceği yönündeki açıklamasına ithafen, "Yasadışı göçle mücadele veya güvenliğimizi güçlendirmek gibi önemli konuları müttefiklerimizle tartışmaktan her zaman mutluluk duyarız. Ancak bir toplantının amacının geleceğe yönelik önemli konuları tartışmak yerine, daha ziyade geçmiş konuları yeniden ele almak olduğu açıkken bunu yapmak uygun değildi." diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Yunan mevkidaşı Kiryakos Miçotakis ile yapacağı görüşmeyi iptal etmesini bu sözlerle savundu.

Londra-Atina hattında kriz: Yunan basını, İngiltere Başbakanı'na küfrettiLondra-Atina hattında kriz: Yunan basını, İngiltere Başbakanı'na küfretti

"GÜVENCELERİN BOZULMASI NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ"

Sunak, parlamentoda yaptığı konuşmada "geçmiş konuları yeniden tartışmak uygun değildi" dedi.

"Güvencelerin bozulması nedeniyle" toplantının iptal edildiğini söyledi.

Sunak, görüşmeyi iptal ettiği için kendisini eleştiren muhalefet lideri Keir Starmer'a da tepki gösterdi. Sunak, "Bu ülkeye o konuyla ilgili belirli taahhütler, güvenceler verilip sonra bozulması ona yabancı gelebilir. Ama benim görüşüme göre insanlar taahhütte bulunduklarında bunları yerine getirmeli" ifadelerini kullandı.

Miçotakis, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Atina'dan İngiltere'ye götürülen "Elgin Mermerleri"nin Yunanistan'a iade edilmesi gerektiğini söylemiş, iade talebini Sunak'la yapacağı görüşmede dile getireceğini açıklamıştı.

İngiltere Başbakanı, Miçotakis'le salı günü yapılması planlanan ikili görüşmesini, toplantıya saatler kala iptal etmişti.

Miçotakis, İngiliz mevkidaşını "Elgin Mermerleri" konusunu tartışmaktan kaçınmakla suçladı.

İki ülke arasında diplomatik krize yol açan "Elgin Mermerleri"nin bir kısmı Atina'daki Akropolis Müzesi'nde, diğer kısmı da Londra'daki British Museum'da sergileniyor.

Miçotakis'in eserlerin ayrılmasını Mona Lisa tablosunun ikiye bölünmesiyle karşılaştırması İngiliz hükümetini rahatsız etmişti.

KAYNAK: NTV HABER
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 18
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    İngiltere hırsızdır milletlerin tarihi miraslarını çalıyorlar yazıklar olsun.
    Cevapla
  • Aysun 4 ay önce Şikayet Et
    Aslında miço Türkiye'yi tayfun savaş uçakları alma konusunda engellemek istiyordu ama rezil oldu
    Cevapla
  • Hakan 4 ay önce Şikayet Et
    Pis kokulu bir hintli 2000 yillik tarihi olan yunana ayib etmis. Hintliler dogustan pis kokarlar. Ingilizlere yaziklar olsun bu pis kokarcayi baslarina getirdikleri icin.
    Cevapla
  • kvp filistin 4 ay önce Şikayet Et
    döner bıcagi ile önce sırtından budamak gerek usta dilim dilim..
    Cevapla
  • Tarık 4 ay önce Şikayet Et
    İngiliz bizden çalmış mermerleri yunan hoplayıp zıplıyor bizim istememiz lazım bizim toprağımızın eseri yunan kim ama seyrediyoz
    Cevapla
  • Türkiyeli 4 ay önce Şikayet Et
    Biz mermerden önce,son 20 yıldır Yunanin işgal ettiği Adaları bi alalım da sonra mermere gelsin iş
    Cevapla
  • Ayazagalı 4 ay önce Şikayet Et
    Miço bu hint fakiri senı takmıyor. Bu tam kırma bunak. Sen az gelirsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi